Ivan Brleković: Osam skupštinara ušli su u skupštinu bez potrebne verifikacije

Utorak, 26. rujna 2023. 09:28 Napisao/la  SC

Vidjet ćemo što će biti dalje što se tiče reagiranja hrvatskih institucija. Nisam nimalo optimističan, mislim da je to sve duboko premreženo i korumpirano, kaže Brleković

Ivan Brleković
Ivan Brleković

Ivan Brleković prokomentirao je za televiziju N1 još jedno farsično zasjedanje Skupštine GNK Dinama:

- Sabor može početi zasjedati kada je nazočna nadpolovična većina, a to je 76 zastupnika. Statut Dinama je preslika te saborske odredbe, u Statutu Dinama piše da Skupština Dinama može početi zasjedati kada je nazočan 41 zastupnik, a jučer ih je bilo 36. Nakon toga osam skupštinara ušli su u skupštinu na način na koji su ušli bez potrebne verifikacije. Na Skupštni mora biti nazočan 41 skupštinar, onda se pročita izvješće o tome koji je povjerenik stekao pravo da može postati skupštinar, tada 41 članova skupštine glasovanjem verificiraju mandate osmorice povjerenika, koji tek tada postaju punopravni skupštinari, kaže Brleković.

Ivan Brleković po struci je pravnik, bivši je prvi dopredsjednik HNS-a, u mandatu Roberta Ježića bio je direktor HNK-a Rijeka, iako više aktivan jako dobro poznaje odnose u hrvatskom nogometu.

Ovako je protumačio zadnje odluke Skupštine prema kojima GNK-a Dinamo ima novi Izvršni i Nadzorni odbor:

- Prema mojem mišljenu, to su nelegalna tijela jer nisu izabrana na statutatni način. Posljedično tome sve odluke koje će donositi profuturo su bez pravnog učinka, nisu pravno valjane. Već sam rekao da je aktualna uprava izabrana isto tako nelegalno, jer na nekim sjednicama, kada su oni izabrani, nije bilo valjanog kvoruma, smatra Brleković.

Tezu da je tzv. Barišićeva struja inzistirala na ovakvoj pravnoj proceduri jer nije imala izbora, ovako je prokomentirao:

- Mislim da su to floskule. Da je bilo volje vladajućih struktura u klubu, u roku od nekoliko dana mogla se dogovoriti široka koalicija. Ne znam hoće li mi Franjo Gregurić, kojega iznimno cijenim i poštujem, to zamjeriti, on je bio pobornik ovoga što govorim. Nije promijenio mišljenje, na televiziji je rekao da ostaje kod toga. Mudar i pametan čovjek, koji je vodio hrvatsku državu u najtežim trenucima, on je bio ratni premijer, razmišlja na takav način, a neki koji mu nisu do gležnja nasiljem nad pravnom procedurom i propisima napravili su ovo što su napravili, ističe Brleković.

U pravnoj državi sve bi brzo bilo rješeno, dovoljno je pročitati statutarne odredbe:

- Vidjet ćemo što će biti dalje što se tiče reagiranja hrvatskih institucija. Nisam nimalo optimističan, mislim da je to sve duboko premreženo i korumpirano. Ako se Damir Zorić (predstavnik tzv. Mamićeve struje, op.a.) ima volje dalje boriti, neka se direktno obrati međunarodnim institucijama: Europskom sudu i jednom vrlo moćnom tijelu, a to je Etički komitet FIFA-e. To su isti ljudi koji su iz nogometa izbacili Blattera i Platinija svojevremeno, pa onda valjda mogu napraviti reda u Dinamu, poručio je Brleković.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.