Igor Bišćan službeno preuzeo momčad, GNK Dinamo predstavio novog trenera

Četvrtak, 06. travnja 2023. 20:15 Napisao/la  SC
Igor Bišćan
Igor Bišćan Foto: GNK Dinamo

GNK Dinamo objavio je sljedeću vijest:

Bivši maksimirski junior, kasnije kapetan prve momčadi, jedan od najtrofejnijih igrača u povijesti kluba i dosadašnji izbornik hrvatske mlade reprezentacije, Igor Bišćan, novi je trener GNK Dinamo. Trener Bišćan imat će i novi stučni stožer u plavom klubu. Svoju premijernu utakmicu u Dinamu vodit će već ovu subotu protiv Lokomotive.

Ulogu glavnoga stratega preuzima nakon tri i pol godine uspješnog mandata na mjestu izbornika hrvatske mlade reprezentacije koju je dvaput uzastopno odveo na završni turnir Europskog prvenstva. Mlade „vatrene“ preuzeo je u listopadu 2019. godine, a plasman na EP izborili su kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija. Na završnom turniru igranom 2021. u Sloveniji i Mađarskoj plasirali su se u četvrtfinale gdje je u produžetku slavila Španjolska s 2:1. I u novom su ciklusu izborili odlazak na EP, ovaj put preko play-offa pobijedivši Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca. Završni turnir na rasporedu je u lipnju i srpnju ove godine u Rumunjskoj i Gruziji. Suparnici Hrvatske u skupini bit će Španjolska, Ukrajina i Rumunjska.

Bišćan je trenersku karijeru otvorio 2016. godine u tadašnjem drugoligašu Rudešu, prvo kao asistent pa kao glavni trener, a već je u toj svojoj premijernoj godini na klupi uveo momčad u elitni razred hrvatskog nogometa.

Sljedeću je sezonu proveo u ljubljanskoj Olimpiji koju je vodio do dvostruke krune 2018. godine. U godinu dana na klupi Rijeke, od listopada 2018. do rujna 2019., bijelima je postao doprvak i osvojio pokal pobjednika Kupa.

Rođen je 4. svibnja 1978. u Zagrebu, za Dinamo je vezan od ranih dana, prošao je maksimirsku nogometnu školu, a u svoja dva mandata u prvoj momčadi postao je četvrti najtrofejniji igrač u klupskoj povijesti: rekorder je Arijan Ademi s 21, drugo mjesto dijele Tomislav Butina i Mihael Mikić, svaki sa 16, dok su Bišćan i Sammir osvojili po 15 pokala. U tih 15 trofeja ugradio je osam naslova prvaka, šest pokala pobjednika Kupa i jedan Superkup.

Za prvu je momčad debitirao u sezoni 1997/'98. nakon kratkotrajne posudbe u tadašnjem prvoligašu Samoboru, a već sljedeće jeseni s plavima blistao u Ligi prvaka kad su zauzeli drugo mjesto u skupini.

Još se tada, kao mladi igrač, vrlo dobro snalazio u različitim ulogama pa je tako, primjerice, upravo u Ligi prvaka protiv Ajaxa i Manchester Uniteda igrao u vezi, protiv Sturma u srcu obrane... Puno je tu zanimljivih sekvenci iz igračke karijere. Isprovocirao je akciju koju je maestralnim lobom zaključio Josip Šimić u pobjedi protiv Ajaxa u Amsterdamu, efektnom dubinskom loptom inicirao vodstvo u pobjedi protiv MTK u Budimpešti za ulazak u Ligu prvaka, odigrao svih 90 minuta u nezaboravnih 0-0 na Old Traffordu protiv moćnog Manchester Uniteda, tada aktualnog osvajača Lige prvaka, sudjelovao je u pobjedi protiv Villarreala, postigao pogodak za slavlje u Bruggeu, zabio gol za 1-0 protiv Hajduka za trofej Superkupa 2010. godine, još u prvom mandatu u borbi za naslov „zavukao“ pogodak Rijeci na Kantridi iz slobodnog udarca lukavo provukavši loptu ispod „živog zida“ baš kao što je to nedavno protiv Osijeka učinio i Bruno Petković...

Maksimir je napustio u prosincu 2000. nakon čega su uslijedile četiri i pol godine u Liverpoolu s kojim je u svojoj zadnjoj sezoni osvojio Ligu prvaka. Na to su se nadovezale dvije godine u Panathinaikosu do bi se u Dinamo vratio u prosincu 2007. godine.

Zanimljivo, u Dinamo se vratio točno na sedmu obljetnicu, dakle na isti datum svojeg zadnjeg nastupa za plave prije odlaska u Liverpool. U ljeto 2008. preuzeo je kapetansku vrpcu od Luke Modrića.

Uz njegov zadnji igrački mandat vezan je još jedan „štiklec“. Dinamo je s Bišćanom i Portugalcem Tonelom u središtu obrane i pod paskom trenera Vahida Halilhodžića, u 18 utakmica primio samo jedan pogodak „iz igre“. Dakle, u 1623 minute ili punih 27 sati plavi su samo jednom kapitulirali „iz igre“. Pritom podrazumijevamo svaki pogodak koji nije postignut iz jedanaesterca.

Zanimljivo je da je za plave još u ožujku 1992., u prvoj sezoni HNL-a, debitirao Igorov pet godina stariji brat Hrvoje Bišćan.

Treneru Bišćanu želimo puno uspjeha i dobrih rezultata na klupi Dinamove prve momčadi, stoji u objavi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.