GNK Dinamo: Premijera online prijenosa utakmice za slijepe i slabovidne navijače!

Srijeda, 09. prosinca 2020. 17:05 Napisao/la  SC
GNK Dinamo: Premijera online prijenosa utakmice za slijepe i slabovidne navijače!

GNK Dinamo objavio je sljedeću vijest:

GNK Dinamo premijerno će na utakmici 6. kola UEFA Europa lige Dinamo - CSKA Moskva organizirati online audio deskripciju utakmice za slijepe i slabovidne navijače!

U doba epidemije COVID-19 te u situaciji kada se utakmice zbog propisanih epidemioloških i zdravstvenih mjera odigravaju bez gledatelja na nogometnim stadionima, Dinamo je odlučio osobama s oštećenjima vida te ostalim ljubiteljima nogometa za kraj grupne faze europskog natjecanja omogućiti praćenje utakmice putem live audio prijenosa.

Klub poziva sve zainteresirane da poslušaju prijenos utakmice na Dinamovom YouTube kanalu www.youtube.com/GNKDinamoZagreb u četvrtak, 10. prosinca s početkom u 20:50 sati. Snimka će biti dostupna za slušanje i nakon utakmice.

Audio deskripcija utakmica za slijepe i slabovidne navijače drugačija je od uobičajenih sportskih (i radijskih) prijenosa iz razloga što se kroz deskriptivno komentiranje i naraciju riječima detaljno opisuju stvari poput ambijenta, izgleda stadiona, dresova igrača, kretanja i same nogometne igre, načina postizanja pogotka i slavlje igrača te sve ostalo što komentatori vide na stadionu.

Dinamo od 2017. godine omogućava slijepim navijačima sudjelovanje u projektu audio deskripcije uživo na stadionu Maksimir, a do sada je održano preko 25 prijenosa utakmica. U projektu sudjeluju članovi Udruge slijepih Zagreb s kojom klub uspješno surađuje u raznim projektima već nekoliko godina.

Nažalost, ova je godina donijela i privremeni prekid projekta na samom stadionu, a klub će putem YouTube kanala omogućiti slijepim navijačima da kod kuće mogu uživati u prijenosu nogometne utakmice Dinama.

GNK Dinamo uputio je zamolbu UEFA-i za provedbu ove aktivnosti na posljednjoj utakmici Europa lige ove godine, a iako to nije uobičajena praksa na utakmicama europske organizacije, nakon detaljnog pojašnjenja projekta i dogovora o provedbi UEFA je klubu dala zeleno svjetlo i posebno odobrenje za audio prijenos utakmice Dinamo - CSKA Moskva.

Komentatori će utakmicu uz pomoć posebne tehničke opreme prenositi uživo sa stadiona Maksimir, a prijenos će biti moguće slušati na www.youtube.com/GNKDinamoZagreb.

Komentator koji će prenositi događanja na terenu i stadionu bit će Igor Gabor, profesor sociologije i autor više desetaka tisuća TV kviz pitanja iz raznih područja, koji je s nama kao narator od početka projekta 2017. godine i koji je do sada odradio sve prijenose utakmica.

Ovoga puta u ulozi sukomentatora bit će Branimir Šutalo, predsjednik Udruge slijepih Zagreb, slijepa osoba i strastveni navijač Dinama koji je do sada bio prisutan na gotovo svim audio deskripcijama zagrebačkog kluba i koji je ujedno jedan od inicijatora projekta.

Branimira i Igora veže sportsko prijateljstvo, veliko zanimanje za nogomet i poznavanje Dinama te će s velikim zadovoljstvom kroz ugodan razgovor i komentiranje zanimljivih događanja na terenu u četvrtak navečer prenositi utakmicu svim zainteresiranim navijačima i slušateljima. Igor će biti u ulozi glavnog komentatora utakmice, dok će Branimir svojim pitanjima i komentarima usmjeravati prijenos.

Na ovaj način, kao i uz brojne druge projekte Dinama, aktivno i intenzivno se radi na integraciji osoba s invaliditetom u nogomet i društvo općenito, a posebno u situaciji kada je velik broj društvenih aktivnosti, pa tako i dolasci na sportska događanja, zaustavljen.

Uživajte u online audio deskripciji!

GNK Dinamo ovim putem zahvaljuje g. Branimiru Šutalu i g. Goranu Denisu Tomaškoviću iz Udruge slijepih Zagreb te g. Igoru Gaboru na suradnji u jednom ovakvom premijernom digitalnom projektu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.