ODLUKA AZTN-a

Lokomotiva i Dinamo ne narušavaju pravila tržišta

Četvrtak, 14. ožujka 2013. 14:38 Napisao/la  SC

Agencija je odbila inicijativu udruge Naš Hajduk, ali smatra da je istu potrebno razmatrati u smislu povredu pravila sportskog natjecanja

Udruga Naš Hajduk zatražila je od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) da ispita sukob interesa između Dinama i Lokomotive, vodećih klubova Prve HNL. Svima je poznata stvarna veza između matičnog Dinama i dviju ekspozitura, Lokomotive i drugoligaša Radnika Seveste. Kada je Lokomotiva istaknula kandidaturu za osvajanje drugog mjesta, Udruga Naš Hajduk zatražila je od AZTN-a  da ispita koliko veza Dinama i Lokomotive narušava uobičajena tržišna pravila ponašanja. AZTN se oglasio sljedećim priopćenjem:

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila je inicijativu Udruge Naš Hajduk, za pokretanje postupka utvrđivanja zabranjenog sporazuma temeljem propisa o zaštiti tržišnog natjecanja protiv Nogometnog kluba Lokomotiva Zagreb i Građanskog nogometnog kluba Dinamo.  

Nakon analize dostavljene dokumentacije i utvrđenih činjenica te uvidom u europsku praksu, Agencija nije prihvatila navode iz inicijative Udruge Naš Hajduk da su NK Lokomotiva i GNK Dinamo sklopili zabranjeni sporazum o cijenama igrača koje GNK Dinamo posuđuje i plasira u Lokomotivu odnosno cijenama igrača koji iz toga kluba prelaze u Dinamo, pod uvjetima koji nisu dostupni drugim sudionicima na mjerodavnom tržištu. Agencija nije prihvatila ni navode iz inicijative da su Lokomotiva i Dinamo sklopili zabranjeni sporazum o podjeli tržišta i zajedničkom planiranju budućih aktivnosti na tržištu.

Naime, da bi se neki sporazum, odluka ili suradnja poduzetnika smatrala zabranjenim sporazumom u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, moraju biti ispunjena dva temeljna uvjeta. Prvi je da je riječ o sporazumu između dva ili više neovisnih poduzetnika, a drugi da je cilj ili posljedica sklapanja takvog sporazuma narušavanje tržišnog natjecanja.

Međutim, već iz samih navoda inicijative, proizlazi da Dinamo Lokomotiva nisu neovisni poduzetnici, već upravo suprotno. Udruga Naš Hajduk svoju inicijativu temelji na tvrdnji da je Lokomotiva poduzetnik pod kontrolom Dinama te da zbog toga što Dinamo nad njim ostvaruje prevladavajući utjecaj, Lokomotiva nije neovisni poduzetnik. Prema propisima o zaštiti tržišnog natjecanja poduzetnici koji se nalaze pod kontrolom istog subjekta smatraju se jednim poduzetnikom. Dakle, ako Dinamo ima prevladavajući utjecaj nad Lokomotivom, onda bi takva suradnja isključivala postojanje zabranjenog sporazuma budući da nije riječ o dva neovisna poduzetnika.

Agencija nije prihvatila niti navode podnositelja inicijative pravu sudjelovanja nogometnog kluba Lokomotiva u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu odnosno navode da je plasman Lokomotive u Prvu HNL posljedica zabranjenog sporazuma sklopljenog između Lokomotive i Dinama.

Naime, pravo sudjelovanja pojedinog kluba u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu, uređenje odnosa između sportskih klubova, obuka  i posudba igrača drugim klubovima, licenciranje klubova i druga pravila sportskih natjecanja, uređena su posebnim propisima. Riječ je o Zakonu o sportu, Pravilniku o nogometnim natjecanjima i Pravilniku o licenciranju koje, između ostalih, donose Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatski nogometni savez i koji su, ujedno, i nadležni za nadzor nad provođenjem propisa.

Primjerice, sukladno članku 14. HNS Pravilnika o licenciranju, klub koji traži licencu ne smije biti izravno ili neizravno u vlasništvu ili pod kontrolom pravne ili fizičke osobe koja ima odlučujući utjecaj na neki drugi klub koji ima pravo sudjelovanja u istoj razini natjecanja kao i tražitelj licence.

Slijedom svega navedenog, Agencija je utvrdila da razmjena igrača između NK Lokomotive i GNK Dinama te natjecanje tih klubova u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu ne predstavlja narušavanje propisa o zaštiti tržišnog natjecanja. Agencija smatra da je inicijativu Udruge Naš Hajduk potrebno razmatrati u smislu posebnih propisa odnosno kao eventualnu povredu pravila sportskog natjecanja.

Stoga je ocijenila da  nema uvjeta za pokretanje postupka po službenoj dužnosti u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te je odbacila inicijativu Udruge Naš Hajduk i ustupila je na postupanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, stoji u priopćenju.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.