Sporni aneksi ugovora: Luka Modrić i Dejan Lovren svjedoče protiv braće Mamić

Nedjelja, 05. srpnja 2015. 22:04 Napisao/la  SC

Modrić navodo priznao da je obitelji Mamić isplatio 52 milijuna kuna


Luka Modrić i Dejan Lovren neslužbeno se spominju kao glavni svjedoci u istražnom postupku protiv Zdravka i Zorana Mamića, koje USKOK tereti da su neovlašteno prisvojili 90 milijuna kuna. Modrić i Lovren navodno su već dali iskaze, Modrić je pri tome priznao da je davao novac obitelji Mamić. Zahvaljujući aneksu ugovora s Modrićem, Zdravko Mamić je iz Dinama izvukao 81 milijun kuna, odnosno, 50 posto Mamićeva transfera u Tottenham.  

Modrić je navodno potvrdio da je Mamiću od toga iznosa predao 52 milijuna kuna. Kako bi se te isplate prikrile Zdravko Mamić je prikazao da se isplata vrši temeljem aneksa o profesionalnom igranju, kojim se neosnovano utvrdilo Modrićevo pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera. Aneks ugovora potpisao je Zdravko Mamić iako je znao da navedeni nogometaš nema nikakvih potraživanja prema Dinamu.

Uz nezakonite transakcije aneksima ugovora, optužnice se temelje i na pozajmicama koje je Zoran Mamić u više navrata od 2008. do 2010. godine uzimao od Dinama. USKOK tvrdi da riječ o nešto više od 24 milijuna kuna.

Zdravko Mamić i Damir Vrbanović podignuli 2011. godine su u ime Dinama kredit kod komercijalne banke u iznosu od 4,4 milijuna eura te nakon toga potpisali aneks ugovora o profesionalnom igranju kojim je prema rješenju USKOK-a utvrđeno neosnovano pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto od budućeg transfera iako su znali da je taj igrač već potpisao izjavu o raskidu ugovora kojom se odrekao svih potraživanja prema Dinamu. Sumnja se da je Mamić naložio da se igraču na račun isplati 25,89 milijuna kuna čime je nastala obveza plaćanja predujma poreza i prireza, što je plaćeno iz kredita. Prema optužnici, nogometaš je potom 25,89 milijuna kuna vratio na račun Zorana Mamića, koji je pokrio pozajmicu, dok je Zdravko ostatak novca zadržao.

Tijekom istražnog postupka bit će ispitano 20 svjedoka.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.