Veterani KK-a Split: Spremni smo biti partneri Gradu Splitu u bilo kojem obliku upravljanja klubom

Ponedjeljak, 16. rujna 2013. 14:57 Napisao/la  SC

Ovaj klub je proglašen najboljim klubom 20. stoljeća, ima li išta u ovom gradu što je bilo najbolje u 20. stoljeću?, pita Željko Jerkov

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar u posljednjem razdoblju otvorio je u gradu nekoliko sportskih frontova. Nakon što je najavio privatizaciju Hajduka i izazvao burne reakcije, gradonačelnik je najavio stečaj košarkaške institucije KK-u Split. Na mogućnost gašenja kluba, koji je triput bio europski prvak, prvi su reagirali veterani kluba koji su objavili sljedeće priopćenje za javnost:

Pred posljednjim činom drame, koju proživljava naš klub, dužnost nam se obratiti javnosti putem medija, što zbog učestalog prozivanja na našu navodnu nezainteresiranost za sudbinu kluba, što zbog potrebe da odbijemo svaku odgovornost, koja nam se pokušava nametnuti za ovaj nemili epilog.

 

Godine 2006. osnovali smo Udrugu veterana KK Split Jugoplastika, upravo zato što su nam pristup i vrata kluba bila zatvorena. Na vratima ureda direktora kluba pisalo je: Ne ulazi bez poziva! Svaka moguća sugestija ili ne daj bože kritika obznanjena je kao znak rušenja kluba. Takva nas stigma prati do danas, valjda zbog potrebe da se relativizira svaka odgovornost za nesposobno upravljanje i preoblikovanje kluba iz udruge u sportsko dioničko društvo.

 

Što je namjera ovog priopćenja?

 

Želimo obznaniti nekoliko koraka koje namjeravamo poduzeti:

 

1. Prije samog čina gašenja kluba, ako do toga dođe, odnosno stečaja koji najavljuje novi vlasnik Grad Split, zatražili smo da se naši trofeji popišu i potom daruju gradu Splitu smještajući ih u Kuću slave splitskog sporta. Njih nikako ne smatramo stečajnom masom određene vrijednosti ni za vjerovnike ni za kojeg sljedbenika, koja bi se rodio na tragu našeg kluba;

Jerkov: Preoblikovanje je čista poliička prevara 
- Mislim da je trenutak katastrofalan za klub. Ušli smo u preoblikovanje 2008. godine, a ono je formalno završeno tek ove godine, nešto što traje pet godina, za to ne možemo reći da je to sustav. Klub je pet godina živio u pravnom vakuumu i za to su krivi političari. Zakon o preoblikovanju vam je kao da uđete u kockarnicu, možete samo izgubiti, svi koji su preoblikovani imaju problema. Govorili su nam da će nakon preoblikovanja svi problemi biti riješeni, a mi smo preoblikovani i idemo u gašenje kluba. Što je tu riješeno? To je čista prevara politike. Sada kada nemaju izlaz peru ruke, kažu ajmo ugasiti, pa tko im daje to pravo? Hoćemo li tako ugasiti Splitsko ljeto i teatar ako nestane novca. Ovaj klub je proglašen najboljim klubom 20. stoljeća, ima li išta u ovom gradu što je bilo najbolje u 20. stoljeću, kaže Željko Jerkov.

2. Veterani KK Split Jugoplastika spremni su, kao što su uvijek bili, da još jednom ponude pomoć u rješavanju spornih dugova, koje oni koji su vodili preoblikovanje nisu uspjeli privesti kraju, jer je za takav pothvat bio potreban veći autoritet od onog kojeg su imale posljednje upravljačke strukture i "stručnjaci" za preoblikovanje.

 

3. Spremni smo biti partneri gradu Splitu u bilo kojem obliku upravljanja klubom i ponuditi svojega košarkaška znanja, jer mislimo da je za vođenje kluba nužno potrebno specifično poznavanje materije.

 

4. Na koji način je klubu oduzeto vlasništvo nad dvoranom koju je gradio klub, to je poseban problem o kojem se može nadugo i naširoko raspravljati. A da klub danas raspolaže kapitalom vlasništva dvorane situacija bi se sasvim drugačije odvijala. Naime, neobičnom odlukom pojedinaca, a ne odlukom Skupštine kluba prihvaćeno je preuzimanje vlastite dvorane u koncesiju.

 

Dakle, kad je oduzeto vlasništvo kluba nad dvoranom sada smo na pragu gašenja kluba, a time i košarke u Splitu, što mi nikako ne možemo prihvatiti.

 

Ako na kraju, kao što je najavljeno, povijest kluba bude završena bankrotom, veterani nude projekt novog kluba s drugačijim konceptom od dosadašnjeg sve s namjerom da se mladima pruži šansa koju sada nemaju.

 

Predsjednik Udruge, Rato Tvrdić

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.