SP: Hrvatska u blijedoj predstavi poražena od Senegala, Afrikanci ponovno slavili nakon Portorika

Ponedjeljak, 01. rujna 2014. 14:07 Napisao/la  P. M.

Susret 3. kola: Hrvatska - Senegal 75:77 (16:18, 16:23, 20:18, 23:18). Gubila je naša reprezentacija u većem dijelu susreta, nije išlo u oba pravca, poraz je to za prizemljenje nakon velike pobjede protiv Argentine

Svjetsko košarkaško prvenstvo - Skupina B, 3. kolo

HRVATSKA - SENEGAL 75:77 (16:18, 16:23, 20:18, 23:18)

Palacio San Pablo, Sevilla. Gledatelja 4.380

Suci: Michael Aylen (Australija), Stephen Seibel (Kamerun), Mohammad Alamiri (Kuvajt)

HRVATSKA: Tomić 14 (1-3), Andrić 3, Lafayette 5 (2-7), Bogdanović 15, Šarić 15 (6-9), Rudež 6, Ukić 3, Simon 6 (2-7), Markota 2, Hezonja 2 (1-1), Žorić 4, Babić

SENEGAL: Niang, Dalmeida 15 (4-8), Thomas, N'Doye 1, Diop 5, N'Doye 9 (2-6), Thiam, Faye 11 (4-10), N'Dour (0-1), N'Diaye 5, Dieng 27 (8-14), Badji 4

Slobodna bacanja: Hrvatska 20-28 Senegal 22-27. Trice: Hrvatska 7-26 Senegal 7-15

Skokovi: Hrvatska 29 Senegal 33. Osobne pogreške: Hrvatska 23 Senegal 28

Hrvatska košarkašaka reprezentacija poražena je od Senegala u susretu trećeg kola Svjetskog prvenstva. Odigrali su naši košarkaši loše u većem djelu utakmice, nisu mogli preko čvrstog obrambenog zida afričke momčadi koji je znao razbiti ritam u igri. Loš je bio hrvatski vanjski šut, nešto lošija i slobodna bacanja, u defanzivi su podbacili u odsudnim trenucima, pa je Senegal na posljetku i zasluženo slavio. Izjednačio se Senegal s omjerom 2-1 s našima na ljestvici, uoči ogleda Hrvatske protiv Grčke i Portorika. Nije tragedija, barem ne bi trebala biti, ali ostaje za statistiku da je to prvi poraz Hrvatske protiv jedne afričke momčadi na velikim natjecanjima.

U utakmicu protiv objektivno najslabijeg protnvika u skupini za naše košarkaše nešto je drugačije odlučio krenuti izbornik Jasmin Repeša. Nakon što u prve dvije utakice na Mundobasketu nije upisao niti sekunde, krenuo je u petorci mladi Mario Hezonja umjesto Bojana Bogdanovića. Zabio je Hezonja i prvi koš na utakmici, asistirao mu je Šarić za vrlo atraktivno zakucavanje. Afrički predstavnik otvorio je agresivno u fazi napadačkog skoka, Faye je iznudio prekršaj Šarića pa i iskoristio tek jedno slobodno bacanje. On je u koprodukciji sa Sinomom na drugoj strani autor prvih ubačenih trica za 5:4. Krenulo je tada polagano odvajanje, plaćena je i cijena toga jer Senegalci nisu odustajali od agresivnosti, posebno na Dariju Šariću, koji je već u utakmici protiv Argentine izgubio šest zubiju.

Dalmeida je pogodio tricu za 13:9 sredinom prvog perioda, napadački su protivnici hrvatskih reprezentativaca igrali kao u njihove prve dvije utakmice, koncentriravši se na duge šuteve znajući da obrambeno donekle i mogu parirati u obrani. Faye i Dieng izrežirali su novo izjednačenje (13:13) na šest i pol minuta igre, uzevši dva skoka u napadu pored Tomića i Šarića. Bili su naši bez koša gotovo tri minute, stavilo je to ponovno u igru Bogdanovića umjesto Hezonje, odmah je uslijedio novi Šarićev ubačaj. Kraj četvrtine je na parketu proveo i Žorić, a ne može se reći da je rezultat na njenom kraju bio očekivan. Dalmeida je stavio drugu tricu za 16:18, novo senegalsko vodstvo, Bogdanović i N'Doye promašuju, pa je to i konačan rezultat.

Bogdanovićevi promašaji nisu previše smetali Senegalce, pa preko Badjia dolaze do tada najvećeg vodstva od šest koševa (16:22). Kasnili su naši s izlascima u obrani, strana pomoći Ukiću i Laffayetteu ponovno nije bila na razini, ponovno se početka druge četvrtine pokazao crnim periodom. Prekinuo je to Žorić zakucavanjem, no trebalo se dodatno 'potući', nije bio jak intenzitet igre naših košarkaša, imali su tricu 1-5 u prvih petnaest minuta, tek jedan prekršaj u uvodnu druge četvrtine. Njenom sredinom, Dalmeida ubacuje za 23:28, dao je taj igrač svojih osam poena i bio prava enigma za našu obranu uz sve ostale, iznimno skočne i atletski moćne Senegalce. Pokazao je Markota isto to na otpadak kod Rudežovog šuta, nadskočivši sve u napadu poentirao je za 27:29. Uz Dalemidu, velike je probleme u prvom dijelu stvarao i Dieng sa svojih dvanaest poena. Pokušavali su naši tada i trice, Markota i Bogdanović nisu uspijevali, 2-9 nije bio statistički čimbenik koji bi ohrabrivao pred poluvrijeme, kao niti rezultat. Rade Senegalci seriju 11-1, valjalo se mobilizirati nakon zaostatka od devet poena (31:42).

Drugo poluvrijeme Hrvatska je otvorila mini-serijom 4-0, postali su obezglavljeni senegalski napadi, bili su tri minute bez koša poradi dobrog pritiska naših. Iako se šuterski nisu popravili, a Lafayette uglavnom od strane Dalmeide bio iksljučivan iz napada, izgledalo je ponešto bolje. N'Doye pogađa tricu za 36:44, ne uspijeva isto učiniti Bogdanović pa je zaostatak opet velik. Smanjuju ga Šarić s košem i dodatnim bacanjem, odnosno Simon s konačno pogođenom tricom. Bogdanović potom izvlači i prekršaj pa koristi novo bacanje za povratark na četiri koša zaostatka. Došli su naši ponovno na jedan koš zaostatka lijepim prodorom Šarića, još je uvijek bilo problema s protokom lopte u napadu pa Senegal brzo vraća na pet koševa prednosti (45:50). Tri igrača Senegala imala su po tri prekršaja, kod naših je to bio jedino Simon, no Doi pogađa novu tricu za sedam koševa afričke prednosti. Igra u kojoj nije bilo kvalitetnog razigravanja svodila se na zakucavanja Tomića, što bi uvijek bilo anulirano senegalskim tricama, nova Dalmedina je 'sjela' u posljednjoj minuti trećeg perioda za 49:57.

Konačno je krenulo. Na isteku prve minute u zadnjoj četvrtini Rudež nakon rukometnog prebrojavanja stavlaj tek četvrtu hrvatsku tricu u susretu. Ni tada Senegalci ne staju, Faye koriti koš i dodatno bacanje, stvari su opet na početku. Nije dobro izgledalo, Lafayette je izgubio loptu pa ga potom Repeša odmjenjuje Bogdanovićem, vrijeme je radilo za Senegal. Bogdanović je iskoristio jedno bacanje, DIeng stavio koš za naših minus osam, a već se opasno bližila polovica četvrtog perioda. Tomić zabija dva bacanja, pa je svirana obostrana tehnička pogreška Šariću i Diengu s hrvatskim napadom. Svira se prekršaj i Badjiu pa Tomić oept postiže dva bacanja (62:64). Naši se stišću u obrani, kreću dominirati tim segmentom pa je to nagnalo senegalskog izbornika Sarra na pozivanje minute predaha.

Šarić i Rudež ne pogađaju tricu, Dieng to čini za dva poena uz još dva bacanja i doalzi Sengal ponovno na šest koševa (62:68). Zabijaju za dva i Bogdanović odnosno Faye, Bojan dodaje i slobodna bacanja. Ulazak u posljednje tri minute odradili su naši dobro, Tomićevom blokadom koja je ponovno dovela naše u priliku za priključak. Konačno Bogdanović postiže tricu, pa Dieng za dva i na ulasku u posljednju minutu prije Repešinog time-outa bilo je 69:72. Bogdanović i Rudež ne postižu tricu za izjednačenje, čini to Lafayette za 72:73, nakon N'Doyeovog jednog slobodnog bacanja. Ostalo je Senegalcima dvadeset sekundi za napad, Dalmeida nakon Bogdanovićevog prekršaja zabija oba bacanja. Simon ne zabija tricu a Afrikanci odlaze na pet koševa prednosti. Rudežova trica za konačnih 75:77 bila je tek kozmetičke prigode. Senegal je nakon slavlja nad Portprikom pobijedio i Hrvatsku.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.