RASPAD SISTEMA

Hrvatska u osmini teško poražena od Češke!

Nedjelja, 13. rujna 2015. 13:34 Napisao/la  SC

Susret osmine finala: Hrvatska - Češka 59:80 (13:20, 18:28, 12:17, 16:15)

Europsko košarkaško prvenstvo - osmina finala

HRVATSKA - ČEŠKA 59:80 (13:20, 18:28, 12:17, 16:15)

Stade Pierre-Mauroy, Lille. Gledatelja 2.000

Suci: Fernando Rocha (Portugal), Eddie Viator (Francuska) i Benjamin Jimenez Trujilo (Španjolska)

HRVATSKA: Tomić, Rudež, Stipčević 8, Bogdanović 12 (1-2), Šarić 4 (2-2), Tomas, Ukić 10 (2-2), Simon 9 (2-2), Draper, Bilan 4 (2-2), Žorić 2, Hezonja 10 (3-4)

ČEŠKA: Benda 11, Auda 9 (2-2), Pumprla, Hruban, Satoransky 10 (2-4), Welsch 2, Houska, Barton 3, Jelinek 13 (1-2), Sirina, Schlib 12 (2-2), Vesely 20 (2-3)

Slobodna bacanja: Hrvatska 12-14 Češka 9-13. Trice: Hrvatska 7-21 Češka 7-17

Skokovi: Hrvatska 31 Češka 35. Izgubljene lopte: Hrvatska 24 Češka 12

Hrvatska košarkaška reprezentacija visokim se porazom protiv Češke (59:80) oprostila od natjecanja na Europskom prvenstvu već u osmini finala. Neće stoga biti ništa od nastavka turnira, ali niti od kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre sljedeće godine budući je reprezentacija nastup završila na diobi devetog mjesta s ostalim poraženim ekipama iz osmine finala. Bilo je jednom na utakmici i trideset poena češke prednosti pa je Hrvatska sredinom posljednje četvrtine spustila na minus od petnaest poena, ali za nešto više nije bilo vremena niti mogućnosti.

Odavno hrvatska košarkaška reprezentacija nije odigrala lošije poluvrijeme od onoga kakvo je upriličeno u prvih dvadeset minuta ogleda s Česima. Oni su, ni krivi ni dužni na poluvremenu imali prednost od čak sedamnaest poena. Dopuštalo im se previše u fazi obrane, Hrvatska nije odgovorila agresivnošću i modelom zaustavljanja njihovih glavnih igrača. Kad se tome doda češka preciznost izražena kroz pet pogođenih trica iz svega osam pokušaja u prvom dijelu, onda je jasno da su se izabranici Velimira Perasovića nalazili u teškim problemima. Jer, nisu igrali samo Vesely i Satoransky, već svi - uključujući Audu, Schilba, Jelineka i Bendu što je Česima davalo razne opcije u napadačkoj igri.

Hrvatska je posljednji put na utakmici bila u vodstvu kod 9:7 u petoj minuti nakon čega je uslijedila suparnička serija od 0:11 te je već tada priči bio kraj. Vanjski šut igrače u kockastim dresovvima ponovno nije služio na ulasku u utakmicu pa su osim Hezonjine trice za 7:4 postojala još samo tri ubačena šuta izvana uz potrošenih četrnaest lopti. Prvu osobnu pogrešku Hrvatska radi u šestoj minuti, a ono što je još više moglo zabrinjavati jest da su Česi napravili samo jedan prekršaj u cijeloj prvoj četvrtini pritom prikazavši veliku dozu agresivnosti.

Od češkog zaostatka 9:7 do prednosti 9:18 pogađali su Satoransky, Vesely i Schilb, a pravo odvajanje dogodilo se u drugoj četvrtini. U samo pet i pol minuta na terenu Jelinek je zavezao jedanaest poena pritom ubacivši dvije trice. Hrvatska je kasno Čehe krenula opterećivati prekršajima dok je Stipčević već u 12. minuti bio u utakmici s tri faula. Upravo je u tom razdoblju zaostatak narastao na jedanaest koševa, a nakon toga samo se jednom Perasovićeva reprezentacija spustila na jednoznamenkasti zaostatak. Bilo je to kod Bogdanovićeve trice (20:28).

Na dvije hrvatske trice (Bogdanović Simon) Česi najprije odgovaraju s Jelinekovih 0:5 pa onda i s identičnim učinkom Aude. U 17. minuti je rezultat tako bio na 25:40, ni Ukićeva trica u završnici prvog dijela zaostatak na predahu nije mogla spustiti ispod sedamnaest poena. Hrvatska je uz sve nedostatke još imala gotovo trostruko više izgubljenih lopti na poluvremenu (11-4).

Osim što su Česi po istom kursu krenuli i u drugo poluvrijeme pa je Welsch položio svoje prve poene (31:50), u redovima Hrvatske ozljedio se Kruno Simon. Bivši igrač Zagreba i ponajbolji igrač reprezentacije na ovom turniru već je na zagrijavanju osjetio probleme s Ahilovom tetivom koju je do kraja ozlijedio u jednom duelu s Janom Veselim. Česi u 23. minuti odlaze na 33:54 vezanim poenima Satoranskog, bilo je to kasnije još povećano koševima Bende na dvadeset i šest poena zaostatka, Hrvatska nije imala nikakvih rješenja za sustizanje ogromnog zaostatka koji je iz minute u minutu kroz treću četvrtinu bio sve veći. U osam i pol minuta treće četvrtine Hrvatska je zabila tek dva poena sve do Ukićeve nove trice za kozmetičko popravljanje rezultata koji je bio na trideset poena češke prednosti.

Serijom 8:0 Hrvatska je spustila češku prednost na dvadeset i dva poena uoči posljednje četvrtine, bilo je to i puno previše za ikakva nadanja o čudu u sjevernoj Francuskoj. Nadati su se mogli navijači Hrvatske da će se čudo dogoditi u završnici susreta pošto su u zadnje četiri minute ušlo s tek trinaest poena zaostatka, no Česi su s nekoliko izoliranih ubačaja održavali svoju prednost. Još je jednom mentalitet presudio a javnost pogriješila u procjeni četvrtfinalnog para. Jer, Srbija će možda igrati tamo, ali Hrvatska neće sigurno.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.