Niti 38 poena Bojana Bogdanovića nije pomoglo, Hrvatska ostala bez OI

Subota, 03. srpnja 2021. 18:06 Napisao/la  SC

Bojan Bogdanović nije mogao sam, Hrvatska je zakazala na defanzivnom planu, Njemačka će se za olimpijsku vizu nadmetati s Brazilom 

Bojan Bogdanović
Bojan Bogdanović Foto: HKS

Polufinale olimpijskog kvalifikacijskog turnira

HRVATSKA – NJEMAČKA 76:86 (23:19, 22:24, 18:13, 13:30)

Spaladium Arena. Gledatelja: 6.000.

HRVATSKA: Babić, Bilan, Bogdanović 38 (12-14), Drežnjak, Hezonja 14, Ukić 2, Marčinković, Planinić 2, Rogić 3, Šakić 6 (1-2), Žižić 5 (3-4), Jordano 6.

NJEMAČKA: Bonga 2 (2-2), Saibou 13 (2-2), Lo 29 (8-8), Giffey 4, Wimberg, Voigtmann 6 (1-2),  Benzing 2 (2-2), Wagner 6 (0-2), Wank, Barthel 9 (2-2), Thiemann 4, Obst 11.

Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u polufinalu splitskog predolimpijskog turnira, za splitsku olimpijsku vizu borit će se Brazil i Njemačka.

Hrvatskoj nije pomogao niti iznimno raspoloženi Bojan Bogdanović, najbolji hrvatski košarkaš utakmicu je okončao sa 38 poena, ali je izostala podrška suigrača, ako ne u napadačkom, a onda barem u obrambenom dijelu.

Bogdanović je dobro otvorio nastavak, njegovim ubačajima i tricom Roka Rogića Hrvatska je došla do plus pet (50:45) u 24. minuti.

Potaknula je ta prednost hrvatske košarkaše na maksimalan angažman u obrani, Rogić je u potpunosti zaustavio Maoda Loa, razigrao se i Žižić (dvije blokade), pa je novom tricom Bogdanovića i jednom sjajnom akcijom za Šakića Hrvatska u 28. minuti došla do najveće prednosti, plus osam (60:52).

Osam minuta prije kraja utakmice Bogdanović je svojom novom tricom odveo Hrvatsku i do plus deset (68:58), ali s pet vezanih ubačaja Voigtmanna, što su bili njegovi prvi poeni na utakmici, Njemačka je zaostatak iznova svela u minimalne okvire (68:53) 7:45 minuta prije kraja.

Do 35. minute Hrvatska se na krilima Bogdanovića držala u napadu, no i Nijemci su s druge strane znalački pronalazili put do koša, pa se prednost u 36. minuti u potpunosti istopila (74:74), a onda se pretvorila i u minus (74:76) njemačkom serijom 8:0.

Poravnao je Bogdanović dvama slobodnim bacanjima tri minute prije kraja (76:76), ali to nije bilo dovoljno budući da su Nijemci u završnim minutama sjajno odigrali u defanzivnom dijelu, prisilili Hrvatsku na nekoliko teških šuteva, a s linije slobodnih bacanja došli do četiri poena prednosti (76:80) 45.4 sekundi prije kraja utakmice.

Svaka nada za plasman u finale nestala je nakon Šakićeve nesportske pogreške 35 sekundi prije kraja utakmice, Lo je realizirao dva slobodna bacanja za 76:82 i priči je bio kraj.

- Nismo izdržali. Čestitam Njemačkoj, bili su bolji kada je bilo najvažnije. Čestitam i svojim igračima koji su odigrali najbolju utakmicu na turniru. Publika nam je bila vjetar u leđa. Na kraju nam je umor presudio, donijeli smo neke loše odluke. Bojan je lider ove momčadi, ali je prekratko vrijeme bio s nama. Nismo dovoljno uigrani, govorio sam da nam je lopta dosta statična, u jednom dijelu je protiv Njemačke to bilo dobro, ali na kraju se sigurno još netko morao priključiti. Imali smo priliku, borili smo se, dali sve od sebe i na kraju su Nijemci zasluženo slavili, rekao je Veljko Mršić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.