Kvalifikacije za OI: Hrvatska teškom mukom pobijedila Tunis i izborila polufinale s Njemačkom

Četvrtak, 01. srpnja 2021. 21:57 Napisao/la  SC
Hrvatska košarkaška reprezentacija
Hrvatska košarkaška reprezentacija

Kvalifikacijski turnir za odlazak na OI, 2. kolo

HRVATSKA – TUNIS 75:70 (20:11, 22:17, 14:29, 19:13)

Spaladium Arena. Gledatelja: 1000.

HRVATSKA: Boganović 14 (4-4), Hezonja 27 (3-6), Marčinković 5, Ukić 4 (2-2), Žižić 14 (4-5), Babić, Bilan 7 (3-3), Drežnjak, Jordano 2, Planinić, Rogić 2, Šakić.

TUNIS:  Abada 6 (1-2), El Mabrouk 13 (3-3), Marnaoui 14 (3-4), Mejri 13 (1-2), Slimane 15, Addami 2, Ben Taher, Gannouni, Ali Haddad, Hadidane, Ochi.

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila je Tunis i izborila plasman u polufinale predolimpijskog turnira u kojem ih u subotu od 16 sati očekuje Njemačka.

- Probudimo se, igrajmo utakmicu kao ljudi 40 minuta, zavapio je izbornik Veljko Mršić na minuti odmora, koju je pozvao nakon nešto malo više od dvije minute igre u trećoj dionici.

Hrvatska košarkaška reprezentacija nakon prvih dvadest minuta imala je 14 poena prednosti, nakon dvije minute igre u trećoj dionici ostalo je samo šest poena plusa (46:40) i Mršić je jednostavno morao reagirati.

S povratkom na perket Bojan Bogdanović tricom je malo popravio trenutačni dojam, ali suštinski se ništa nije promijenilo.

Hrvatska nije bila niti sjena one momčadi što je igrala u prvih dvadeset minuta, potpuno su zakazali i u napadačkom i u obrambenom segementu pa je ono što se činilo kao dobivena utakmica odjednom postala – drama.

Do 29. minute Tunižani su u potpunosti anulirali hrvatski zaostatak, a tricom Abade i – poveli (56:57).

Početkom posljednje dionice Tunižani su u jednom napadu promašili čak četiri pokušaja za tri poena, Hrvatska je na drugoj strani uzvratila tricom Bogdanovića i Marčinkovićevim ubačajem nakon skoka u napadu pa je minimalna prednost vraćena na stranu domaćih košarkaša (61:57).

No, niti to nije donijelo nikakav bitan pomak na bolje u hrvatskoj igri, Tunižani su u napadu zabijali kako su htjeli, obranu su odrađivali prilično kvalitetno što i nije bio problem budući da se igralo uglavnom jedan na pet, jedino u čemu nisu mogli parirati bio je napadački skok, pa je minimalna prednost stalno bila na strani Hrvatske

Pavle Marčinković je tricom 25 sekundi prije kraja donio pet poena prednosti (72:67), ali je El Mabrouk trima slobodnim bacanjima nakon Ukićevog prekršaja 18 sekundi prije kraja utakmicu vratio u egal (72:70).

Pet sekundi prije kraja Mario Hezonja pogodio je jedno slobodno bacanje (73:70), Marčinković dodao još jedan skok u napadu, a Ukić s linije slobodnih bacanja potvrdio pobjedu.

- Napravili smo ono što smo željeli, izborili smo polufinale. Prvo poluvrijeme smo igrali dobru obranu, u napadu previše brzopleto i bez strpljenja. U drugom poluvremenu ta igra u napadu se nastavila, ali smo zaista bili loši u obrani. Uvijek ističem momčad, ali Pavle Marčinković je svojim primjerom pokazao što je kolektivni sport. Nastavimo li igrati ovako kako smo igrali ništa nećemo napraviti. Moramo biti puno pametniji, navike nije lako promijeniti, ali pokušat ćemo odigrati dobru obranu i biti bolji nego smo bili. Očekujem da ćemo biti bolji, rekao je izbornik Veljko Mršić.

Kakva je bila igra hrvatske reprezentacije najbolje će opisati sljedeći podatak, Hrvatska je pogodila pet trica iz 29 pokušaja, Hezonja i Bogdanović pogodili su 4 trice iz 20 pokušaja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.