HRVATSKA – UKRAJINA: Još jedna povijesna utakmica za hrvatsku košarku

Četvrtak, 19. rujna 2013. 09:14 Napisao/la  Patrik Mršnik

Ljubljana (17.45): Hrvatska - Ukrajina. Sveukupni dojam je da bi Hrvatska i ovu utakmicu trebala dobiti 'na pamet i hladnu glavu', bez srljanja i nerezonskih poteza. Vrijeme je za skidanje uroka četvrtfinala

 

Dosta je bilo najava, idemo igrati košarku. Idemo pokazati da polufinale Europskog prvenstva nije samo mit, nešto o čemu djeca slušaju od svojih djedova. Medalja možda nikad, od te davne 1995. nije bila bliže. Na putu do četverokuta najboljih europskih košarkaških vrsta ovoga trenutka stoji Ukrajina, momčad koju ćemo u narednim retcima do detalja izanalizirati. Iako onim manje fanatičnim čitateljima ovoga teksta prezimena s druge strane crtice ništa ne znače, i oni moraju znati da ukrajinski sastav treba duboko respektirati. Na kraju, i mnogo jače reprezentacije od nje već su odavno napustile Sloveniju.

Jedino što je zajedničko svim igračima Ukrajine je masovna rotacija. U nekim trenucima susreta gotovo hokejaški znaju napraviti rošadu cijele momčadi, pa su tako samo dva igrača u njihovom rosteru odigrala manje od sto minuta na turniru. U tom su segmentu naši današnji protivnici slični nama, koriste gotovo sve igrače u ludom sustavu natjecanja koji ne dopušta umor niti jedne sekunde na parketu. Za dobru usporedbu snaga dvaju momčadi dovoljno je samo pet košarkaških pozicija i šahovski punti za njihovu ocjenu.

Razigravači: Ukić – Jeter 1.5 – 0.5

 

Eugene Jeter je naturalizirani Ukrajinac, inače brat trofejne američke sprinterice Carmelite. Na EP-u prosječno postiže 12.3 koša po susretu, što ga stavlja na drugo mjesto iza neprikosnovenog Gladyra. Trenutno igra u kineskom Shandongu, a prije tri sezone okušao se u NBA-ju (Sacramento), ali ta je epizoda trajala kratko. U svoj silini rotacije dosta se često zna izvlačiti na poziciju niskog krila, a i prosjek šuta mu je na vrlo dobrih 42 posto. U jedinom porazu u preliminarnom dijelu turnira protiv Francuske, Jeter je briljirao s dvadeset postignutih koševa. U usporedbi s našim kapetanom Ukićem, Jeter je nešto precizniji (53-42 u postotku šuta), ima nešto više asistencija (31-23), ali i puno manje iskustva s velikih utakmica. Roko je s reprezentacijom prošao sve, četvrtfinala europskih prvenstava za njega nisu nikakva novost, kao niti važne utakmice na europskoj klupskoj razini. Ukić bi i  mogao biti od presudne važnosti za Hrvatsku. Iako je na cijelom turniru zabio samo pet trica iz 27 pokušaja, te su trice bile od presudne važnosti za dvije posljednje pobjede naše reprezentacije. Roko je jedan od onih čija se prodornost osjeti na terenu. Do sada ga je u psihološkim rupama ili problemima s prekršajima odlično mijenjao Draper.

 

Bekovi-šuteri: Simon – Gladyr 0.5:1.5

 

U ovom duelu prednost neosporno pripada ukrajinskom reprezentativcu, budući da je Gladyr glavni motor i pokretač svega što se na šuterskom planu događa u Ukrajini. Možda bi bolje bilo usporediti Gladyra s našim Bogdanovićem, budući da su njih dvoje, što se tiče ovoga turnira vrlo izjednačeni. Jedina stavka po kojoj je naš košarkaš u prednosti je postotak šuta za tricu, koji je kod Simona na izvrsnih 40 posto (14-35), dok Gladyr ima 'tricu' na 34 posto (19-56). Ipak, ne može se sakriti činjenica da je Gladyr Njemcima zabio 25, Litavcima 18, a Izraelcima 17 koševa, da je najbolji ukrajinski strijelac i da bez njega vjerovatno Ukrajine ne bi niti bilo na košarkaškoj karti Europe, a kamo li u četvrtfinalu Eurobasketa. Gladyr je trenutno član španjolske Fuenlabrade, a NBA-iskustvo počeo je graditi još prije četiri godine kada je izabran kao 49. pick za Atlanta Hawkse. Tada, nažalost po njega, Hawksi nisu imali momčad za ljetnu ligu, no sezonu kasnije, kao i ove sezone igrao je spomenuto natjecanje u majici Hawksa. Ovoga se ljeta aktiviralo njegovo pitanje igranja NBA-lige, no Gladyr je odlučio ostati u Europi još barem sljedeće sezone. U dosadašnjem tijeku prvenstva Simon je odigrao vrlo solidno, iako dosta nedorečeno što se tiče šuterskog dijela od kojeg uvijek podosta očekujemo. Gladyr je zasigurno označen kao najveća ukrajinska prijetnja. Ona ovoga puta ne dolazi s pozicije razigravača, kao protiv Slovenaca ili s visokih pozicija, kao što je to bio slučaj s Poljacima

 

Niska krila: Bogdanović – Lypovyy 2:0

 

Ova bi razlika u ocijeni bila i nekoliko desetaka puta veća u korist Bojana Bogdanovića, budući da u ukrajinskom rosteru ne postoji originalna 'trojka'. Ono što je za Ukrajinu Gladyr, to svojim izdanjima poglavito u ljubljanskom dijelu priče postaje Bogdanović, 23-godišnji član turskog Fenerbahcea. Boki je bio najbolji hrvatski strijelac u posljednje dvije utakmice, zabivši Talijanima 18, a Grcima 22 poena. Šuterski se diže, prosjek na turniru mu je na vrlo dobrih 43 posto. Zabio je Bogdanović na turniru 14 trica, pokupio 37 skokova, postao ključni igrač u prevagi, uz kapetana Ukića. I Bojan je, poput Gladyra odustao od već potpisanog ugovora s Brooklyn Netsima te se na poziv trofejnog Željka Obradovića zadržao u Turskoj. Ovaj će dvoboj biti do sada najlakši za Bojana, gledano po konkurenciji na njegovoj poziciji. S druge strane mu je Oleksandr Lypovyy, 21-godišnji član ukrajinskog Donjecka, po vokaciji 'dvojka', ali u nedostatku originalnog 'malog', priučena 'trojka'. A kada u ekipi nemate igrača na jednoj poziciji, najbolje je sve potencijalne izbore za nju pošteno izrotirati. Lypovyy je do sada na EP-u odigrao 170 minuta, što je za 105 minuta manje u odnosu na Bogdanovića koji prosječno odradi 28.5 minuta po susretu. Lypovyy djeli minutažu s Mishulom, drugim razigravačem koji opet prinudno mora uskakati na 'malog'.

 

Krilni centri: Markota – Korniyenko 1:1

 

Ukrajinski roster obiluje visokim igračima, a jedan od takvih je i Maxym Korniyenko, također igrač Donjecka. Statistički gledano, njih dvojica vrlo su izjednačeni, iako Markota ima veću agilnost u skoku. Šutevi su obojici u rasponu od 40 posto, Korniyenko je pritome briljirao u susretu protiv Srbije, u kojem je pobjeda Ukrajini donijela četvrto mjesto u ljubljanskoj skupini E. Korniyenko je Srbima utrpao 21 koš. Ono što bi danas i u ovom duelu moglo biti presudno je iskustvo igranja velikih utakmica. Markota je, istini za volju več davne 2006. igrao u NBA-ju (Milwaukee), ali i to u ovakvim susretima mođe biti presudno u psihološkom smislu. Puno je toga popularni 'Šveđo' prošao u karijeri, od karlovačkog Šanca do Amerike. Njegova statistika govori da je poput Ukića Markota pogodio pet trica, a Korniyenko samo tri. Dvoboj njih dvojice može se okarakterizirati kao velika nepoznanica.

 

Centri: Tomić – Zaytsev 2:0

 

Največi kuriozitet cijeleu ukrajinske momčadi su čak četiri prijavljena centra za ovo Europsko prvenstvo. Još je gore to što vjerovatno niti sva četvorica ne bi zaustavila Antu Tomića, stasitog dubrovačkog tornja pod košem. Tomić je primjer prave košarkaške karijere. Sve je krenulo iz Duborvnika u Zagreb, a s Mravima iz Trnskog Tomić je osvojio Kup Kreše Ćosića 2008. i postao MVP ABA-lige u sezoni 08/09. Upravo uoči te sezone bio je na NBA-draftu, izabrali su ga Jazzeri iz Salt Lake Cityja, no Ante im se svesrdno zahvalio. Nakon sezone u kojoj je proglašen za najkorisnijeg igrača turnira odlazi u Real Madrid, vrijeme prolazi, postaje sve standardniji i izabire ga se u najbolju petorku španjolske lige za sezonu 10/11, Osvojio je te sezone Kup Kralja, i to baš pobjedom protiv Barcelone, njegovog budućeg kluba u kojem igra i danas. Potpisala ga je Barca na, za mlade standardnih 3+1, a on im se odužio izvrsnim igrama koje su ga ponovno, nakon sezone stanke uvrstile u najbolju petorku Španjolske, ali ovoga puta i Eurolige.

Na ovom EP-u Tomića su ispočetka s pravom kritizirali, ali je s vremenom dokazao i pokazao o kakvoj se košarkaškoj veličini radi. Probudio se onda kada je trebalo, iako se ne možemo oteti dojmu da mođe i još bolje. Dosada je zabio tek 75 poena (9.4 po utakmici), a ne treba niti spominjati što bi bilo da danas zabije dvadesetak poena, što mu u klubu nije nikakav problem.

Ukrajinskih centara ima čak četiri. Trojica dobivaju gotovo podjednaku minutažu, pa se tako mijenjaju Viacheslav Kravtsov, novopečeni igrač Phoenix Sunsa sa Kirilom Natyazhkom i Ihorom Zaytsevim, dvojcem iz Azovmasha. Za vjrovati je da će ovaj potonji startati u petorci i danas, bio je Zaytsev najbolji strijelac u premijernom ogledu protiv Belgije sa 16 poena. Tomić neće moći dobiti ukrajinske centre na visinu, to bi moglo predstavljati jedini problem.

Sveukupni dojam je da bi Hrvatska, kao i prijašnjih sedam pobjeđenih ogleda, i ovaj trebala dobiti 'na pamet i hladnu glavu', bez srljanja i nerezonskih poteza. Samo je jedan takav potez Hrvatsku može ponovno odvesti u prokletstvo četvrtfinala o kojem namjerno u ovoj priči nismo govorili. Vrijeme je za skidanje uroka, definitivno.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.