HRVATSKA – ŠPANJOLSKA: Prilika generacije koja je vratila vjeru u hvatsku košarku

Nedjelja, 22. rujna 2013. 11:11 Napisao/la  Patrik Mršnik

Utakmica za 3. mjesto: Hrvatska - Španjolska (17.45). Hrvatski košarkaši danas imaju priliku pokazati da su prije osamnaest dana protiv Španjolske odigrali samo jednu lošu utakmicu

 

 

Opet ti Španjolci. Reći će mnogi da nas ta reprezentacija prati u stopu, da su košarkaški putevi kockica i Furije povezani, i neće pogriješiti. Prošlo je osamnaest dana od ogleda u Celju, u prvom kolu (40-68). Osamnaest dana priča se samo o toj utakmici, psihologiji u momčadi i uzdizanja iste u nastavku turnira. Isto tako, osamnaest godina Hrvatska čeka medalju s velikih košarkaških natjecanja. I upravo te, 1995. godine u Grčkoj srele su se ove dvije reprezentacije u skupini. Tada je Hrvatska ostvarila najveću pobjedu protiv Španjolske u povijesti (80-70). Kao po nekom nepisanom pravilu, ponovno će naši košarkaši u boj protiv Španjolaca za novu medalju.

Psihologija govori više od košarke

 

Knjige kažu da su španjolski košarkaši na posljednje dvije smotre Europe došli do dvije zlatne medalje, kažu također i da su na zadnjim dvjema Olimpijskim igrama uzeli dva srebra, iza Amerikanaca koje u ovu priču nećemo uvrštavati. NBA je za ovaj kontekst ipak jedan drugi svijet. Vjerovatno bi danas i bili u finalu da Tony Parker nije u petak imao svoju večer, baš kao u San Antoniu tijekom američke sezone. Današnji dvoboj za treće mjesto u Europi za španjolsku će košarkašku reprezentaciju predstavljati dva oprečna stajališta.

S jedne strane, eventualni poraz i neosvajanje medalje u Španjolskoj bi odjeknulo poput bombe, taman uoči Svjetskog prvenstva, kojem su oni iduće bgodine domaćini. Vjerovatno bi izbornik Orenga već unaprijed stavio 'glavu na panj' i otišao. Španjolski poraz je moguć iz razloga što su nakon gubitka protv Francuza zasigurno pali psihički, dotučeni neugodnim porazom s kojim se već jako dugo vremena nisu susreli. S druge strane, imperativ pobjede protiv naših košarkaša je velik, teško se oteti dojmu da će Španjolci išta prepustiti slučaju u ogledu za broncu, s kojom će se, ukoliko je osvoje morati zadovoljiti.

Hrvatski su košarkaši svoj cilj već napravili. Razbijen je mit o prolasku četvrtfinala, osiguran je plasman na Svijetsko prvenstvo, ali i na iduće Europsko (Ukrajina 2015), pa će dvoboj za broncu biti na ravni nacionalnog ponosa i naboja koji prati reprezentaciju. Nakon poraza u prvom kolu uslijedilo je osam pobjeda zaredom, Stožice će danas biti ponovno cijele u kockastom ruhu. Valja se nadigravati, pokušati odigrati kontroliranu utakmicu bez srljanja uz obranu na razini zadatka, kojoj izbornik Repeša toliko teži. Dogodi li se nova dekoncentriranost, pad u igri kao u trećoj četvrtini polufinala protiv Litve, medalja će i dalje ostati samo san.

Ne ponavljati greške iz prvog dvoboja

 

Nema bolje najave susreta za brončanu medalju protiv Španjolske od ponovne analize odigrane utakmice prvoga kola. Dojam kojeg su naši reprezentativci ostavili na parketu nije potrebno iznova iznositi, već se valja poslužiti statistikom. Jasno je da podatak od devet postignutih koševa u prvoj, i samo tri u posljednjoj četvrtini bode u oči, i to je nešto na što u današnjem dvoboju treba posebno pripaziti. Sveukupni hrvatski šut bio je na mizernih 25 posto (trica 2-11), a Španjolci su se na tu utakmicu samo došli igrati košarke. Petnaest poena zabio nam je Fernandez, četrnaest Gasol i trinaest Calderon, tri najveće prijetnje i najrenomiranija igrača. Već u sljedećem kolu izgubili su od domaćina Slovenaca (78-69), a do kraja celjske skupine svladali su Češku (+21), Poljsku (+36) i Gruziju (+24). Zabijali su svi pomalo; Gasol, Fernandez, Rubio...

Problemi su počeli u Ljubljani kada u prvom ogledu nove skupine Grci slave 79-75, Pobjeda nad Finskon (+26) donijela im je četvrtfinale, i to tek sa četvrte pozicije u skupini, unatoč porazu protiv Talijana u posljednjem kolu nakon produžetka. Španjolci i Finci imali su po sedam bodova, no Furija zbog pobjede u međusobnom omjeru prolazi dalje. U četvrtzavršnici Srbija pada sa osamnaest pogodaka zaostatka, da bi ih u dramatičnom polufinalu nakon produžetka s 32 poena pokopao Tony Parker.

Puna usta mlađeg Gasola

 

Nije zgorega ponovno proći jednim okom kroz španjolski roster za ovo prvenstvo. Nema u njemu Paua Gasola, Navarra, Reyesa i Ibake, gotovo cijele jedne postave koja bi došla do europskog zlata. Oni koji su ostali 'unutra' su mlađi brat, Marc Gasol, centar Memphisa, playmaker Minnesote Ricky Rubio, šuter Dallasa Calderon i 'četvorka' iz Portlanda Claver. Gasol je i najbolji strijelac (13.6 poena) i najbolji skakač (7.8 skokova) u reprezentaciji. Poljacima je zabio petnaest, Slovencima u porazu sedamnaest, a Talijanima čak 32 poena. On će ponovno biti najveća prijetnja, iako je odigrao već okruglih tri stotine minuta na turniru. Španjolci su iznimno šuterski raspoloženi (trica 38 posto), pa će biti važno držati obranu u zoni, na visokoj razini čitavu utakmicu. Faktor umora i pripremljenosti bit će od presudnog značenja.

Objektivno, medalju od ove momčadi nitko nije očekivao, niti najvatreniji navijači, kojih je uoči Eurobasketa u Sloveniji bilo vrlo malo. Nakon nekoliko katastrofalnih utakmica u pripremnom periodu, ozlijede Marka Tomasa, stožernog čovjeka hrvatske obrane i prvog poraza protiv Španjolske, mnogi su igrače već vidjeli na aerodromu nakon pet odigranih celjskih kola. Ipak, oni danas imaju priliku uzeti europsku broncu i pokazati da su prije osamnaest dana odigrali samo jednu lošu utakmicu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.