Hrvatska – Slovenija (21): Mogu li hrvatski košarkaši otvoriti vrata četvrtfinala?

Subota, 07. rujna 2013. 23:46 Napisao/la  Patrik Mršnik

Eventualna pobjeda protiv Slovenije hrvatskim košarkašima izbrisala bi sve, ili barem većinu psiholoških rana i što je još važnije, širom otvorila vrata četvrtzavršnice, pošto su i Rusi i Turci također već sada na korak do ispadanja

Iza hrvatskih košarkaša ogled je trećeg kola skupine C protiv Poljaka, koje su pobjedom poslali kući i prije njihovih ogleda sa Španjolskom i Slovenijom. Malo tko je mogao pomisliti da bi se Poljaci mogli tako slabo predstaviti, pogotovo nakon što je Marcin Gortat, stasiti centar Phoenix Sunsa, kroz cijelo ljeto najavljivao medalju, prvu za Poljsku nakon 46 godina. Porazi od Gruzijaca, Čeha i hrvatskih košarkaša poslali su poruku svijetu da se radi o neuigranoj ekipi, s nejasnim podjelama uloga unutar momčadi.

Isti taj problem imali su hrvatski košarkaši na otvaranju protiv Španjolske. I tu je na prvi mah vidljiv trenerski rukopis trojca Repeša – Sunara – Erjavec. Podigli su ih, postrojili nakon prve utakmice i jasno im iznijeli u lice ono što od njih žele. I zaista, dječačke bolesti su prebrodili, iako se jasno, bez drame u završnih pet minuta utakmice protiv Poljske nije moglo. Četiri puta su morali pobijediti Poljake. Vodstvo od nevjerojatnih 24:4 u prvoj četvrtini već je do prvog odmora splasnulo na 24:12. Bio je to samo predložak za dalje, za potpuni poljski priključak. Ne može se reći da su oni odjednom ojačali, već da su im hrvatski igrači poklanjali i lopte i prostor za širinu kojeg su oni koristili uvođenjem drugog razigravača Szuberge, i postavljanjem njihovog najboljeg igrača na turniru Ignerskog na poziciju 'četiri'.

Visoko je krilo čekalo da se ispuše gore spomenuti Gortat i onda krenulo stvarati probleme hrvatskoj obrani. Njegova dvadeset i dva poena pokazatelj su i dalje prisutnog problema naših krila, ali i dominacije u širini Poljaka.Nakon što je Bogdanović zakucao za 72:67 četrdset sekundi prije kraja, gledatelji su mogli odahnuti. Opet je u neizvjesnom trileru Hrvatska uspjela slaviti, izdržati psihološki i sačuvati rezultat uoči najvažnije utakmice protiv Slovenaca (nedjelja, 21 sat). Pitanje je mogu li hrvatski  košarkaši iznijeti domaćinsku atmosferu već davno rasprodane Zlatorog Arene u Celju, bit će to pravi test njihovih psiholoških mogućnosti. Ipak, primjetan je dnevni rad i stavljanje stvari na mjesto. Primjer je postavljanje Markote na 'trojku', a isti je taj Markota protiv Gruzijaca bio glavni razigravač. Njegova je polivaletnost donijela manje nerezonskih šuteva kakve nerijetko zna uputiti Bogdanović. Jasno je, Bojan je glavna šuterska uzdanica pa mora probati, a iz njegovih pokušaja se  vidi da je uspio namjestiti ruku.

Eventualna pobjeda protiv Slovenije hrvatskim košarkašima izbrisala bi sve, ili barem većinu psiholoških rana i što je još važnije, širom otvorila vrata četvrtzavršnice, pošto su i Rusi i Turci također već sada na korak do ispadanja. Lakše je naravno, igrati s Fincima ili Talijanima te na taj način probati stići na četvrtfinalni okršaj. Sve kalkulacije ipak zasada, valja ostaviti za neki drugi dan. Slovenija, 21 sat, moguće uz još izgubljenih živaca.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.