HRVATSKA - GRČKA (21) Dvoboj starih znanaca za moguće riješavanje zagrebačkog pitanja

Nedjelja, 06. rujna 2015. 03:08 Napisao  Patrik Mršnik

Momčad koja pobjedi ima legitimno pravo nadati se prvom mjestu u zagrebačkoj skupini

Ogledi Hrvatske i Grčke postali su dio tradicije na Europskim košarkaškim prvenstvima. Od 2009. godine tako niti jedan Eurobasket nije prošao, a da se pritom nisu susreli kockasti i plavo-bijeli. Hrvatska je prije dvije godine prekinula niz poraza na službenim utakmicama i u posljednjem kolu izlučne skupine za plasman u nokaut-fazu slavila nakon produžetaka s 92:88.

Posljednji poraz stigao je lani, u skupini na Svjetskom prvenstvu kada su Grci slavili i bacili Hrvatsku u još dublju krizu nakon traumatičnog poraza od Senegala. Dakle, ako je išta sigurno, onda je to činjenica da je povijest definitivno na strani Grka, reprezentacije koja po mnogočemu ima povijesni značaj. Ljubljanksa pobjeda samo poredstavlja iznimku koja potvrđuje pravilo.

Na premijernom dvoboju s Makedoncima nije bilo prevelikih problema za Grke koji su taj okršaj uvijek politički nabrušenih susjeda iskoristili za uigravanje pred važnije ogled s Hrvatskom i Slovenijom. Prednjačili su visoki igrači pa je tako Printezis zabio osamnaest a prvi centar Bourousis šesnaest poena za isto toliko minuta na parketu. Tricaški učinak ostao je na pet ubačenih vanjskih šuteva, u tom segmentu Makedonci su bili znantno konkretniji.

Ipak, grčko je oružje oduvijek u njihovoj raznovrsnost, tako da protivnik rijetko kada može znati otkuda mu prijeti najveća opasnost. Jer ako se razigra legendarni Vassilis Spanoulis, onda nikom nije jednostavno parirati. On je, u paru s Nickom Calathesom bio dosta efikasan ali i rezerviran, Promašio je tri trice, ali imao deset poena uz pet asistencija. Partija na prosječnoj Spanoulisovoj razini upotpunjena je izdanjem Calathesa, povratnika iz NBa lige u Panathinaikos.

Igrači koji su po Hrvatsku bili kobni na lanjskom Mundobasketu, Kaimakoglou i Papanikolauo skua su odigrali tek devetnaest minuta i zabili dva poena. Valja napomenuti da je Bourousisa u prvoj petorci zamijenio Koufos koji je na parketu proveo dvadeset i četiri minute i pogodio jedanaest poena, što konotira da Grčka ima dva približno podjednako jaka centra.

Dok košarkaška javnost strepi nad ikonom Bojana Bogdanovića koji prema genezi svakog lakšeg potresa mozga još barem jedan dan neće moći dati sto posto svojih mogućnosti na parketu, izbornik Perasović morat će smisliti novo riješenje za pobjedu protiv Grka. U borbi centara bitno je ne opteretiti se osobnim pogreškama, kao što jo ti bio slučaj u počecima oba poluvremena protiv Slovenije, poglavito kod Ante Tomića. Naizad, niti Luka Žorić više nije toliko mlad, upitno je može li ponoviti dvije vrhunske izvedbe u dva dana, čak i unatoč briljantnoj formi s kojom raspolaže ovog ljeta. Tomić i Bourousis su osim reprezentativnih rivali i u klupskoj košarci, jedan nastupa za Barcelonu, drugi pak za Real Madrid.

Ključni ljudi ponovno bi mogli biti oni 'sa strane'. Kruno Simon definitivno jest jedan od takvih, trebat će njegova umještnost u igri combo-beka pogotovo ako ne bude Bogdanovića u igri. Hezonjina raznovrsnost također može presuditi, kao i tricaški doprinos Rudeža. Iako je protiv Slovenije pogodio jednu, i ta je u prvom poluvremenu značila puno. Trebat će i pomoć Ukiću od strane Stipčevića, možda veću minutažu dobije i Draper. Čeka se jasno, i zeleno svjetlo za nastup Marka Tomasa, kojeg zagrebačka publika ponovno želi vidjeti na vrhuncu svojih sposobnosti.

Momčad koja pobjedi ima  legitimno pravo nadati se prvom mjestu u zagrebačkoj skupini. Pobjedniku će dan odmora u ponedjeljak biti još slađi, a odgovor na pitanje hoće li to biti Hrvatska ili Grčka znat će se oko 23 sata.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.