HRVATSKA - ČEŠKA (12) Najprije treba izboriti četvrtfinale Eurobasketa pa tek onda otići na ručak

Subota, 12. rujna 2015. 23:02 Napisao/la  P. M.

Iako domaća košarkaška javnost već jednim okom gleda na eventualni četvrtfinalni susret protiv Srbije. Česi nisu bauk i moraju biti najozbiljnije shvaćeni.

Zagrebačkih pet ogleda u grupnoj fazi Europskog košarkaškog prvenstva već spadaju u red arhivskog materijala. Ono što slijedi mnogo je bitnije, idući će dani odrediti konačan plasman i doseg izabranika Velimira Perasovića. Prvi susret u nokaut-fazi na redu je danas, točno u podne protiv Čeha, vrlo neugodnih i opasnih, ali rijetko uspješnih sudionika skupine D. Naime, reprezentacija je to koja je u novije vrijeme tek tri puta nastupila na smotrama Starog kontinenta, jednom se i susrela s Hrvatskom.

Bilo je to prije dvije godine, na putu iz Celja u Ljubljanu. Hrvatska je u seriji slovenskih pobjeda Čehe ostavila na sedamnaest koševa minusa, bilo je 70:53. Nakon te se utakmice krenulo za Ljubljanu gdje je tadašnja ekipa Jasmina Repeše stigla do četvrtog mjesta u Europi. Ove godine neće biti lako, Česi su stabilna momčad, iako jedna od onih koje odudaraju od nepisanog standarda u parametrima europske košarke.

Česi su u Rigi u prvom dijelu turnira imali omjer istovjetan hrvatskom, od tri pobjede i dva poraza. Svašta se događalo u skupini D, no na kraju je Litva tamo stigla do prvog mjesta, iako uz puno muke. Dobro je krenula momčad izbornika izraelske nacionalnosti Ronena Ginzburga. U prva dva kola ubilježene su dvije pobjede (Estonija +23 i Ukrajina +14), oba je puta najraspoloženiji bio ujedno njihov nominalno najzvučniji igrač Jan Vesely. Prije tri sezone se iz Partizana odvažio na put preko oceana gdje je igrao za Washington i Denver, no lani se na odrađivanje dvogodišnjeg ugovora vratio u Fenerbahce. Zabio je Vesely šesnaest poena Estoncima odnosno devetnaest Ukrajincima, a njegova se dobra forma nastavila i dalje kroz turnir.

Dok je Vesely standardan na krilnim pozicijama, isto vrijedi i za razigravača Tomaša Satoranskog. Iako je na vanjskoj poziciji, visina mu je 2.01 metar što ga vrlo često odnosi bliže košu. Nakon pet sezona u Sevilli lani je Satoransky stigao u Barcelonu gdje je trenutno klupski kolega s Antom Tomićem. Česi u rosteru nemaju pravog centra pa je Vesely zapravo prvi izbor za tu poziciju, što automatski na 'četvorku' promovira Petra Bendu, višegodišnjeg prvotimca Nymburka, najtrofejnijeg domaćeg kluba. Uz Bendu, još su četiri reprezentativca članovi Nymburka, a valja istaknuti još jedno ime, ono naturaliziranog Amerikanca Blakea Schliba, bivšeg igrača Crvene zvezde.

Iako domaća košarkaška javnost već jednim okom gleda na eventualni četvrtfinalni susret protiv Srbije. Česi nisu bauk i moraju biti najozbiljnije shvaćeni. Tim više što je termin (podne!) kud i kamo primjereniji ručku nego osmini finala Eurobasketa. S nadanjima da će se vanjski šut Bogdanovića i Rudeža konačno otvoriti Hrvatska započinje svoj dio priče u Lilleu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.