EP u košarci: Hrvatska pobijedila Poljsku nakon nove infarktne završnice

Subota, 07. rujna 2013. 19:57 Napisao/la  SC

Skupina C, 3. kolo: Hrvatska - Poljska 74:70 (24:12, 17:20, 21:17, 12:21). Markota je u završnici učinio potez utakmice, stvorio se ispod koša kod Tomićevog pokušaja i pospremio za 70:67

Europsko košarkaško prvenstvo – Skupina C – 3. kolo

HRVATSKA – POLJSKA 74:70 (24:12, 17:20, 21:17, 12:21)

Zlatorog Arena, Celje. Gledatelja 2.000

Suci: Milivoje Jovčić (Srbija), Jurgis Laurinavičius (Litva), Omer Esteron (Izrael)

Slobodna bacanja: Hrvatska 27 (17) Poljska 16 (9) Trice: Hrvatska 23 (9) Poljska 29 (9)

Skokovi: Hrvatska 37 Poljska 37 Osobne pogreške: Hrvatska 19 Poljska 23

HRVATSKA: Tomić 8 (2-5), Andrić, Draper, Bogdanović 23 (6-9), Šarić 3, Rudež 9, Ukić 10 (3-5), Simon 14 (2-5), Markota 5 (1-2), M. Delaš, Žorić 2, A. Delaš

POLJSKA: Karnowski 1, Kelati 5 (1-3), Lampe 6 (3-9), Szubarga 14, Chylinski, Zarnojski 6, Ponitka, Ignerski 22, Waczynski 2 (1-1), Gortat 14 (6-10), Hrycaniuk, Koszarek (0-1)

Ponovo drama u Celju. Iako su hrvatski košarkaši imali i dvadeset pogodaka viška u pojedinim djelovma susreta, konačna je pobjeda bila puno manja, tek četiri koša prednosti. Trebalo je ponovo ostati koncentriran na samom kraju susreta, u drami u kojoj se opet po hrvatsku reprezentaciju sve na kraju završilo - dobro. Pokazali su hrvatski košarkaši hrabrost i odlučnost, bili puno precizniji i angažiraniji.

Odlično je hrvatska reprezentacija otvorila utakmicu protiv indisponiranih Poljaka, skupa psihološki slomljenih igrača nakon dva uvodna poraza protiv Gruzije i Češke. Pokazatelj toga bili su promašaji najveće zvijezde Marcina Gortata iz Phoenix Sunsa. Uzeo je stasiti centar pozornost na sebe mnogim nerezonskim šutevima i propuštenim zicerima, sebi je na parketu kao i u prve dvije utakmice dopuštao svašta, pa je brzo umjesto njega na poziciju 'četiri' ušao Ignerski, a Lampe preselio na centarsku poziciju. Ignerski je opet pokazao da nije uzalud bio najbolji poljski čovjek i protiv Gruzije, i protiv Češke. Hrvatski košarkaši lako su dobivali glavne duele u prvoj četvrtini, Bogdanović i Tomić u suradnji s Markotom odlično su odradili obrambeni dio priče. Već je Markota nakon minute svojom prvom tricom nagovijestio slabu poljsku u prvom peridou, a sve je za 8-0 podebljao Simon.

Bivši Zagrebov igrač dao je sedam poena već nakon tri i pol minute. Hrvatski košarkaši tada rade veliku seriju i odlaze na vodstvo od 19-2, nakon odlične reakcije Markote u obrani i podvale za Žorića. Trener Poljaka Dirk Bauermann čak je dva puta u nepunih šest minuta bio primoran pozvati time-out. Izrotirao je gotovo sve igrače, na poziciji centra našao mladog Karnowskog koji je radio dosta problema. Krajem prve četvrtine hrvatski košarkaši malo su stali, a sve je rezultiralo fazom od četiri minute bez postignutog koša i serijom Poljaka od 8-0. Naši protivnivi su unatoć rezultatskom smanjenju zaostatka i dalje djelovali izgubljeno, pa se može reći da su uspjeli iskoristiti darove hrvatskih košarkaša.

Drugi period igre zorno je pokazao da košarkaška utakmica traje četrdeset minuta. Prijetnja Poljaka postala je stvarnost kada su im ušle dvije trice, no sve je uspio neutralizirati Žorić jednakim učinkom. Išlo je Žorića, ali ne i Bogdanovića (0-3 za tricu) u tom dijelu. Uveo je Bauermann tada dva play-makera (Szubarga i Koszarek), zabili su tada još dvije trice i stvar se vratila na 33-25. Uzrok ponovnom povratku Poljaka je dostatna širina koju su spomenuta dva razigravača donijela u njihove redove. U igru se u posljednje četiri minute vratio Gortat, a Repešini izabranici imali su određenih problema s realizacijom ispod koša. Obrana je u zadnjim fazama dosta često bila mijenjana, malo su hrvatski košarkaši igrali zonu, malo udvajanje, što je zatvaralo Gortata. Novo odvajanje Hrvatske uslijedilo je nakon prve Šarićeve trice (38-27), a poluvrijeme završava s hrvatskih +9 (41:32).

U prvom dijelu uz osnovni dvojac Gortat – Lampe podbacio je i Kelati, čovjek s velikim euroligaškim iskustvom. Sve je u nastavku počelo konačnom tricom Bogdanovića, prvom iz četvrtog pokušaja za novih jedanaest koševa viška. Ponovno su naši koršarkaši odličnno otvorili drugi dio, bilo da se radilo o obrambenom dijelu ili o priči s angažmanom i raznovrsnošću koja je ponovo dobila smisao. Uz sve to, šut za tri poena konstantno je bio viši od 50 posto, s više strijelaca od jednog, kao što je slučaj u mnogim utakmicama reprezentacije. S dvije trice u 25. minuti (Bogdanović i Simon) Hrvatska opet odlazi na +18 (56-38). Napredak u odnosu na prošla izdanja bio je u konstantnom kontroliranju rezultata, ali postoji određeni problem kod defanzivnog skoka gdje je probleme radila dobra poljska centarska linija u fazi napada. Isto tako, čovjek na kojeg se posebno motri u reprezentaciji Ante Tomić nije bio na razini koncentracije na kojoj ga se očekuje, što se posebno očitovalo po efikasnosti slobodnih bacanja (4-10). Ipak, mogli su si hrvatski reprezentativci priuštiti promijeniti postavu u zadnjoj fazi treće četvrtine kako bi iskontrolirala situaciju na parketu. Nisu se hrvatski košarkaši previše potrošili, što će možda biti i presudno uoči posljednje dvije utakmice u skupini. No, bez drame u hrvatskom sportu se ne može.

Najveći problem kod većeg vodstva uvijek je – privesti utakmicu kraju. Napravili su tako tri osobne pogreške u prvoj minuti zadnje četvrtine, te bili bez koša izvjestan period minuta. Ponovo je takav razvoj događaja vratio Tomića i Ukića na parket umjesto nedovoljno učinkovitog Drapera. Poljska serija 5-0 okončana je s dva Bogdanovićeva solo-prodora (66-55). I onda dvije poljske trice (Ignerski i Kelati), za povratak na sedam koševa zaostatka. U prve četiri minute Poljaci rade 12-4 i vraćaju stvari gotovo na početak uz prisilu Repeše da pozove time-out. Nakon time-outa Poljaci su koševima Ignerskog došli na samo tri razlike (66-63), što je nakon opuštajućih osamnaest razlike u trećoj četvrtini bio pravi test za hrvatske košarkaše. Na plus jedan Poljaci su došli košem Szuberge, u periodu naših od četiri minute bez koša. Ukić je dalekim šutom 'za dva' donio Hrvatskoj šezdeset i osmi koš, tek osmi u četvrtoj četvrtini. Pritisak u posljednjim minutama bile su četiri osobne pogreške Ukića, kojem Szubarga krade loptu i polaže za 68-67. I onda je igrač utakmice Markota učinio potez utakmice, stvorio se ispod koša kod Tomićevog pokušaja i pospremio za 70-67. Nekoliko su puta za tri pokušavali Kelati i Szubarga, bezuspješno, a Bogdanović zakucava za 72-67.

Sportska sreća zaista je danas bila na strani hrabrih. Pokušavali su naši spašavati nemoguće lopte, skakali razmjerno dobro u odnosu na prve dvije utakmice i držali Poljake na distanci veći dio utakmice. Drama na kraju susreta već je ionako uobičajeni dekor za sve gledatelje, valja se pripremiti na isti scenarij u nedjelju od 21 sat protiv domaćina Slovenaca u susretu četvrtog kola.

Fotogalerija Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.