EP KOŠARKAŠA

Hrvatska pobijedila Italiju i osigurala četvrtfinale

Subota, 14. rujna 2013. 16:28 Napisao/la  SC

Skupina F, 2. kolo: Hrvatska - Italija 76:68 (8:17, 23:19, 26:9, 19:23)

 

Europsko košarkaško prvenstvo – skupina F – 2. kolo

HRVATSKA – ITALIJA 76:68 (8:17, 23:19, 26:9, 19:23)

Arena Stožice, Ljubljana. Gledatelja 8.000

Suci: Ilija Belošević (Srbija), Borys Rhyzhyk (Ukrajina) i Jospeh Bissang (Francuska)

Slobodna bacanja: Hrvatska 18 (13) Italija 21 (15). Trice: Hrvatska 24 (9) Italija 18 (5)

Skokovi: Hrvatska 41 Italija 34. Osobne pogreške: Hrvatska 24 Italija 21

HRVATSKA: Tomić 8 (4-4), Andrić, Draper 12, Bogdanović 18 (2-9), Šarić, Rudež 2, Ukić 13 (4-7), Simon 14 (3-6), Markota 2 (1-2), M. Delaš, Žorić 7, A. Delaš

ITALIJA: Aradori 12 (5-8), Gentile, Rosselli, Vitali, Poeta, Melli 2, Belinelli 9 (3-6), Diener 5, Cusin 7 (2-5), Datome 24 (5-8), Magro, Cinciarini 9 (2-2)

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je šestu uzastopnu pobjedu na Europskom prvenstvu u Sloveniji. I druga prepreka u Ljubljani, Italija pala je, u vrlo teškoj i u mnogim trenucima teško shvatljivoj utakmici, iz perspektive amplituda jednih i drugih. Imali su Talijani u jednoj situaciji petnaest koševa viška, imali su istu situaciju i hrvatski košarkaši, no sve je završilo odlukom u posljednjoj četvrtini i nekoliko krucijalnih šuteva. Četvrtfinale je osigurano, u ponedjeljak se još u grupnoj fazi (14.30) valja obračunati s Grčkom.

No, ispočetka nije sve izgledalo tako lijepo kao na kraju. Repeša je u pripremi utakmice naglašavao izuzetne talijanske sposobnosti i time malo prestrašio svoje košarkaše. Previše su ih kockasti na parketu respektirali, što je u prvoj četvrtini rezultiralo sa samo osam postignutih hrvatskih koševa.

Bio je to duel najbolje tricaške i skakačke ekipe, koji su Talijani izgubili, kao i vjerovatno četvrtfinale budući da u posljednjem kolu igraju sa Španjolcima. Naši su protivnici posebno u prvoj četvrtini pronalazili vrlo dobra rješenja u napadu s brzim protokom lopte. Hrvatska je pokušala uzvratiti napadima preko bekova, no takve su akcije završavale uglavnom loše. Već nakon vodstva 6:11 Repeša je bio primoran pozvati time-out. Podatak da je u prvih šest minuta sveukupni šut naših bio je 3-12. Probleme je svojim tricama radio Datome, novopečeni igrač Detroit Pistonsa. Prvu je četvrtinu valjalo vrlo brzo zaboraviti.

Naši se bude u zadnjih pet minuta prvog dijela, no ponovno je bilo dosta izgubljenih lopti i promašenih napada sa svake sttrane. Igrali su hrvatski košarkaši još uvijek tada s puno grča, straha i respekta prema protivniku. U prvih trinaest minuta hrvatska je trica bila poražavajućih 0-6. Visoki talijanski centar Cusin zabio je za 11-24 u 15. minuti i tu je počeo hrvatski povratak. Tomićeva i Bogdanovićeva polaganja vraćaju stvari na 20-26, a prva trica, i to Ukićeva 'sjela' je za smanjenje na samo pet koševa zaostatka, koliko smo imali na poluvremenu. Do tih minuta Hrvatska nije mogla spojiti dva konkretna napada. Šutevi upućeni dalje od linije slobodnih bacanja gotovo redovno ne bi ulazili, a nerijetko i obična polaganja, pogotovo Žorićeva. Talijani su srećom, koncem poluvremena počeli gubiti konce igre pa je na velikom odmoru bilo 31-36.

Treća četvrtina prelomila je susret na hrvatsku stranu. U talijanskiom redovima zavladala je potpuna šuterska kriza, identična hrvatskoj u prvom peridou. Na prvo izjednačenje trebalo se čekati samo devedeset sekundi u nastavku kada konačno ulazi prva Bogdanovićeva trica (38-38). Na to se nadodao Simon za prvo vodstvo (41-40). Još su neko vrijeme naši protivnici držali priključak, poglavito zbog dvije realizirane trice, a onda su ponovno postali bezidejni. Simon je drugu tricu pogodio za vodstvo (49-43), nadodaje mu se Bogdanović polaganjem no ond aRepeša radi tehničku pogrešku što Datomeu otvara prostor za tri koša iz slobodnih bacanja. Treću je trećinu slomio naš kapetan Ukić sa šest vezanih poena u vrlo teškim šutevima. Talijani su u trećoj zabili tek devet poena, u potpunoj krizi u kojoj nisu mogli zabiti niti slobodno bacanje.

Niti vodstvo od dvanaest koševa prednosti nije bilo dosta za mirnu završnicu utakmice. Talijani se ponovno bude, Datome zabija tricu i na temelju dva koša s dodatnim bacanjima vraća stvari na 70-66. Hrvatsku su reprezentaciju spasile dvije osobne pogreške jedinog talijanskog centra Cusina, i to u napadu, ali i pogođena trica Bogdanovića. Ipak, utakmica se samo jednim šutem u zadnjoj četvrtini ne može riješiti. Naši su se u tešku situaciju doveli s još nekoliko promašenih zicera, ali na sreću nisu niti Talijani bili potpuno šuterski raspoloženi. Stvari je na svoje mjesto iskreiranim ulazom stavio Simon (72-66).

Fotogalerija Pixsell

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.