EP U KOŠARCI

Hrvatska bez medalje, Španjolci opet prejaki

Nedjelja, 22. rujna 2013. 19:29 Napisao/la  SC

Utakmica za 3. mjesto: Hrvatska - Španjolska 66:92 (18:23, 18:24, 12:16, 18:29)

Europsko košarkaško prvenstvo - susret za 3. mjesto

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 66:92 (18:23, 18:24, 12:16, 18:29)

Arena Stožice, Ljubljana. Gledatelja 5.000. Suci: Robert Lottermoser (Njemačka), Christos Christodoulou (Grčka) i Olegs Latisevs (Latvija)

Slobodna bacanja: Hrvatska 9 (6) Španjolska 26 (20). Trice: Hrvatska 21 (8) Španjolska 24 (12)

Skokovi: Hrvatska 29 Španjolska 36. Osobne pogreške: Hrvatska 25 Španjolska 15.

HRVATSKA: Tomić 1 (0-3), Andrić 2, Draper 5, Bogdanović 22 (4-7), Šarić 6 (1-4), Rudež 5, Ukić 12 (4-6), Simon 3 (0-1), Markota, M. Delaš 2, Žorić 8, A. Delaš

ŠPANJOLSKA: Aguilar, Fernandez 8 (2-4), Rodriguez 2, Rey 4, Calderon 8 (1-1), Rubio 6 (3-3), Claver 16 (2-5), San Emeterio 5, Llull 21, Gasol 17 (3-9), Gabriel 5, Mumbru

Hrvatska košarkaška reprezentacija nije uspjela doći do brončane medalje na Europskom košarkaškom prvenstvu u SLoveniji. Bolja je u susretu za broncu bila Španjolska, a hrvatski košarkaši pokazali su sve sindrome koji ih prate od početka prvenstva. Iako su u prvom dijelu držali kakav-takav priključak, od Bogdanovićeve serije 5-0 i vodstva 28-27, izabranici Jasmina Repeše jednostavno su se ugasili i potpali pod utege umora. Konačna razlika odražava stanje na parketu, kao što ga je odražavala i ona u prvom kolu, samo je način na koji su protivnici došli do prednosti drugačiji nego u Celju.

U susret je zbog ozljede skočnog zgloba Damira Markote krenuo Dario Šarić, i odmah platio danak neiskustvu i mladosti, forsiranjem šuteva s centarske pozicije u visokom postu. Hrvatska je u prvoj četvrtini već nakon nepune četiri minute ušla u bonus, omogućavala Španjolcima da postižu lagane koševe. Držali su naši reprezentativci priključak samo do početnih 4-2, a onda Španjolska dvjema tricama Clavera i Llulla odlazi na 14-4. Od početka je susret krenuo krivo, jasno, zbog obrane koja se nije postavila u prvim trenucima utakmice. Smogla je Hrvatska snage za priključak Rudežovom serijom 5-0 (14-9), a vratila se u utakmicu Bogdanovićevim slobodnim bacanjima (17-13). Bojan je u prvom dijelu bio igrač koji je Hrvatsku držao u utakmici s dvadeset i jednim postignutim košem. Trica je služila i jedne i druge, tako da je ključ pobjede ležao u obrambenom dijelu, koji je kod obje reprezentacije svojski zakazao. Španjolci u prvoj četvrtini promašuju nekoliko vezanih vanjskih šuteva, Rudež drugom tricom vraća stvari na 17-16. Kada je Španjolcima krenulo loše, sudačka trojka koja je prema objektivnom, daleko ispod ranga natjecanja prevagala je na stranu naših protivnika. Sve rubne situacije i 'ničije lopte' otišle su u španjolske ruke. Španjolski izbornik Orenga bo je prisiljen pozvati time-out nakon spomenute Rudežove trice, a odmah nakon minute predaha Sergio Llull radi seriju 5-0, tricom i polaganjem za 23-16 na kraju prve četvrtine.

Druga je pak počela šahovski, s tek četiri poena kod obje strane u prvih toliko minuta. Ponovo se, nakon egala do 18. minute, igra raspala pa su Španjolci na poluvrijeme otišli s jedanaest koševa prednosti stvorena iz ničega. Nije Furija nalazila rješenje za Bogdanovića, zabijao je bek Fenerbahčea i izvana, i s poludistance, i zakucavao preko Gasola u drugoj četvrtini. Šahovska partija trajala je do efektnog Žorićevog zakucavanja (25-20), i onda je krenuo Bogdanovićev show-program. Zabio je dvije vezane trice za, do poluvremena posljednje hrvatsko vodstvo (28-27). Ponovno je Orenga s klupe pozvao time-out, i ponovo su se nakon njega Španjolci vratili u igru i odvojili se. Obrambeni skok nije funkcionirao na najvećoj razini u hrvatskim redovima, a Llull je ponovnom serijom 5-0 odvojio rezultat na 32-28, kao što je i sa sirenom zabio tricu za 47-36. Serija Španjolaca 8-0 pokazala je sve boljke hrvatske igre. Nije bilo koša Ante Tomića za osam minta koje je proveo na parketu, a Bogdanović sa devetnaest poena u poluvremenu nije mogao sam.

Drugo poluvrijeme u hrvatskoj petorci započeo je Mario Delaš, kojeg Ukić iz kuta proigrava za 47-40. Mario je ušao u igru umjesto Šarića, u definitivnom Markotinom odsudstvu. Novi koš Španjolaca s istekom vremena priznali su suci Rubiju iz kuta za tri poena iako je evidentno da je igrač Minnesote pucao nakon sirene. Serija 6-0 koju je zatvorio Llull svojim zakucavanjem odredila je tijek drugoga poluvremena. Stajali su hrvatski košarkaši dosta daleko od koša i igrača u početnoj fazi treće četvrtine, prednost koju su Španjolci napravili samo zahvaljujući pogreškama bila je prevelika. Prevelik je bio respekt kojeg je Ante Tomić imao prema mlađem bratu Gasolu, pa se umjesto zakucavanja odlučio na povratnu loptu za Drapera u jednoj situaciji sredinom trećeg perioda.

Prvi je koš najbolji europski centar zabio iz slobodnog bacanja u 25. minuti, a bez kvalitetnog učinka Tomića ne može se igrati protiv Španjolske. Iako se razlika nije povećavala u trećoj četvrtimi, vrijeme je radilo za Španjolsku. Mogućnost povratka u susret nagovjestio je Simon, prvom hrvatskom tricom u drugome dijelu (56-47), ali uragana koji je trebao uslijediti nakon nje na žalost nije bilo. Španjolska širina u igri davala im je potrebnu mirnoću, a jednom raspoloženijem hrvatskom šuteru Bogdanoviću trebao je odmor u drugome dijelu. Treći je period tako završio sa španjolskih 'plus 15' (63-48). Takvu su sliku na parketu Španjolci rutinirano držali do kraja susreta i uzeli medalju.

Uzeli su je na iskustvo, motivaciju nakon izgubljenog polufinala protiv Francuza. Hrvatski košarkaši podlegli umoru, možda i svojevrsnom pritisku. Ostaje konstatacija da smo na ovom prvenstvu prošli osam prepreka zaredom i ostavili dobar dojam na velikoj sceni. Ne treba sumljati da će povratak Marka Tomasa podići igru reprezentacije u sljedećim nastupima, ali navažnije - isproilirala se baza kojoj je reprezentativni dres i u napornoj klupskoj sezoni na prvom mjestu.

Fotogalerija Igor Kralj/PIXSELL

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.