EP košarkaša: Hrvatska nakon produžetaka svladala Grčku, u četvrtfinalu protiv Ukrajine

Ponedjeljak, 16. rujna 2013. 17:17 Napisao/la  SC

Hrvatrska - Grčka 92:88 (16:17, 20:17, 15:16, 19:20, produžeci 7:7, 15:11). Hrvatska  prva u Skupine F,   četvrtfinalna utakmica igra se u četvrtak

 

Europsko prvenstvo košarkaša – skupina F – 3. kolo

HRVATSKA – GRČKA 92:88 (16:17, 20:17, 15:16, 19:20) (produžeci 7:7, 15:11)

Arena Stožice, Ljubljana. Gledatelja 9.000

Suci: Borys Rhyzhyk (Ukrajina), Milivoje Jovčić (Srbija) i Olegs Latisevs (Latvija)

Slobodna bacanja: Hrvatska 17 (11) Grčka 35 (30). Trice: Hrvatska 22 (7) Grčka 27 (6)

Skokovi: Hrvatska 54 Grčka 42. Osobne pogreške: Hrvatska 28 Grčka 22.

HRVATSKA: Tomić 15 (6-11), Andrić 6, Draper 13, Bogdanović 22 (6-8), Šarić 3, Rudež 8, Ukić 14 (5-9), Simon 5 (1-3), Markota (0-2), M. Delaš, Žorić 6, A. Delaš

GRČKA: Sloukas 5, Bourousis 21 (8-14), Zisis 14 (1-8), Spanoulis 18 (5-9), Perperoglou 1, Fotsis, Papanikolaou, Kavyadas 8, Mavrokefalidis, Kaimakoglou 14, Bramos 7 (2-2), Printezis (0-4)

Hrvatska košarkaška reprezentacija s prvog mjesta Skupine F odlazi u četvrtfinale Europskog prvenstva! Zahvaljujući teškom mukom izborenoj pobjedi protiv Grka, u trileru s dva produžetka. Stvari su se mogle razviti i drugačije, da je kod 66-64 Tomić pogodio samo jedno slobodno bacanje više. Grcima su vrata četvrtzavršnice zatvorena, dok će naši igrači u četvrtak odmjeriti snage sa reprezentacijom Ukrajine.

U prvom poluvremenu posljednje utakmice naših reprezentativaca u skupini gledatelji i nisu pretjerano uživali. Rezervirano su Repešini momci krenuli, ponovno upali u ritam protivnika, bolje rečeno njegovog glavnog razigravača Spanoulisa. Radio je on dostatan broj puta višak igrača, unatoč problemima koji su zadesili centra Bourousisa prilikom odigravanja pick-and-rolla. Šuterski je utakmicu otvorio Simon, prvim košem za tri poena.

Nagovjestilo je to određenu bezidejnost u fazi napada u prvoj četvrtini. Simonova trica stajala je na semaforu prve dvije i pol minute, nakon čega Grci rade prvu svoju mini-seriju 5-0. Igra se u ritmu 'koš za koš' sve do Ukićevog polaganja iz ulaza za 11-7. Rješenja za koševe nalazili su naši u takvim polaganjima, ili preko Žorića i Tomića u niskom postu. Žoriću je u posljednjoj minuti prve četvrtine pukla arkada, a dobro ga je odmjenio Andrić.

Druga četvrtina počela je na isti način kao i prva, no ovoga puta Draperovom tricom za 19-17. Teški su to bili dueli na svim pozcijama. Ukić protiv Spanoulisa, Tomić se hrvao sa tornjem Bourousisem, konkurentom iz Real Madrida. Na drugog 'malog' u tim je trenucima dobro ušao Draper, raspucavši se u drugom periodu. No i unatoč dobrom šutu naših, dosta smo koševa i primali iz grčkih prodora, dok je vanjsku šut bio i s jedne i s druge strane bio razmjerno loš. Grci su imali vodstvo od 32-27 zbog nekoliko naših krivih odluka i promašenih zicera. Naši su protivnici u drugoj četvrtini znatno ubrzali protok lopte, ali i njihovu nepreciznost pa je Bogdanović svojom tricom Hrvatsku doveo u vodstvo (34-33) zatvorivši seriju 7-1. Sa 'plus dva' naši momci odlaze na odmor nakon polaganja Tomića.

Drugo je poluvrijeme, očekivano, bila uvertira za moguće produžetke, koji su se naposlijetku i dogodili. U trećoj četvrtini naši su održavali minimalno vodstvo, iako je utakmica i u toj fazi igre bila neprepoznatljivo teška i tvrda. Sve su akcije završavane polaganjima s izrazito slabim vanjsikm šutom. Iako su Grci u prijašnjim ogledima bili dobro šuterski raspoloženi, to danas nije bio slučaj.

A kada Grcima nije išlo, u priču bi se, kao po pravilu umiješali suci. Trojac Srbija – Ukrajina – Latvija sve je prekršaje Grka previdio, valja u interesu Slovenaca kojima bi bolje 'sjelo' prvo mjesto u skupini zbog revijalnog četvrtfinalnog razigravanja s Ukrajinom. Ipak, naši košarkaši to nisu dozvoljavali, pa su i unatoć vjetru u prsa od strane sudaca pogađali teške lopte i ostvarivali važne poene u nastavku susreta.

U tom je periodu igre i dalje izvrsnu rolu odrađivao Draper. Dee-Dee je u prve tri četvrtine ogleda protiv Grčke za dvanaest minuta zabio identičan broj koševa, što je dobro odmaralo Markotu koji se u prvom dijelu dosta potrošio, kao i Bogdanovića koji je uspio izdržati s četiri osobne pogreške na leđima. Niti jedna momčad u zadnjoj četvrtini nije imala prednost veću od tri poena, što je donijelo triler produžetaka. Jer nakon još jedne Ukićeve trice za 65-61, Zisis je postavio konačnih 70-70 preko Tomićeve ruke i odveo Grčku u produžetak.

Na kraju prvog produžetka bilo je 7-7, a tome se može zahvaliti Bogdanoviću koji je na dvadeset sekudni prije kraja preko Fotsisa iz kuta potegao tricu. Nismo tada dobro čuvali loptu, nismo tjerali vrijeme na svoj mlin, što se nije moglo reći za drugi produžetak.

Bogdanović je u tom produžecima postigao čak jedanaest hrvatskih koševa, na što mu se pridodao Rudež novom tricom za 86-78. Grci su novom serijom 8-0 vratili na 86-86, a potez produžetka radi Draper, koji je poput taneta prošao kroz grčku obranu s pozicije razigravača za 88-86. Grci u posljendjoj minuti rade prekršaje, Bogdanovićeva i Simonova slobodna bacanja šalju Hrvatsku u četvrtfinale protiv Ukrajine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.