EP: Hrvatski košarkaški pobijedili Sloveniju u produžetku utakmice u Celju

Nedjelja, 08. rujna 2013. 23:14 Napisao/la  SC

Skupina  C, 4. kolo: Hrvatska - Slovenija 76:74. Slovence je posljednji puta hrvatska košarkaška reprezentacija svladala na europskoj smotri prije punih sedamnaest godina. U ponedjeljak (17.45) protiv Češke za drugi krug

Europsko košarkaško prvenstvo – Skupina C – 4. kolo

HRVATSKA – SLOVENIJA 76:74 (17:20, 18:21, 20:16, 10:8) (produžetak 11:9)

Zlatorog Arena, Celje. Gledatelja 5.500

Suci: Fernando Rocha (Portugal), Borys Rhyzyk (Ukrajina) i Aleksandar Milojević (Makedonija)

Slobodna bacanja: Hrvatska 25 (17) Slovenija 28 (20) Trice: Hrvatska 21(7) Slovenija 30(8)

Skokovi: Hrvatska 50 Slovenija 53 Osobne pogreške: Hrvatska 25 Slovenija 26

HRVATSKA: Tomić 11 (3-11), Andrić, Draper 2, Bogdanović 24 (7-16), Šarić 3, Rudež 8, Ukić 10 (3-10), Simon 6 (1-3), Markota 4 (1-2), M. Delaš, Žorić 8, A. Delaš

SLOVENIJA: Slokar 2, Lakovič, Balažič 2 (1-2), Joksimović, Murič 7, Blažič (0-0), Nachbar 6, G. Dragić 23 (4-13), Z. Dragić 11 (2-7), Lorbek 16, Vidmar 4, Begič 3 (1-2)

Pobjeda u Celju protiv domaćina u okviru četvrtog kola Europskog prvenstva! Utakmicu vrijednu drugoga kruga odigrali su hrvatski košarkaši,  poglavito u dva navrata u produžetku. Dramatičnije nije moglo, no na sreću za Hrvatsku, Boštjan Nachbar, bivši NBA-igrač promašio je tricu za pobjedu u posljednjoj sekundi regularnog dijela susreta, kao i tricu na minuti prije kraja produžetka kod hrvatskog vodstva od pet koševa viška.

Slovence je posljednji puta hrvatska košarkaška reprezentacija svladala na europskoj smotri prije punih sedamnaest godina, a ovoga su puta kao i dosta drugih reprezentacija bili oslabljeni za neigranje starijeg, Erazema Lorbeka i NBA-zvijezde Bena Udriha koji je, kao kuriozitet, izborniku reprezentacije Boži Maljkoviću nastup na ovom EP-u otkazao slanjem SMS-poruke. Kod naših je pak, startala ista petorka kao i protiv Gruzijaca i Poljaka, ponovno je prednost dobio Simon nad Žorićem, a valja pohvaliti izvrsnu reakciju Bogdanovića u obrambenoj fazi u pojedinim djelovima. Iako hrvatski reprezentativci nisu bili odveć dosljedni kada se radilo o zatvaranju pozicija za prodor, sve je skupa što se obrane tiče izgledalo mnogo bolje nego u prvim nastupima.

Bojan Bogdanović, prosječno naš najbolji šuter, našao se u prva dva napada u netipičnoj post-up situaciji, okrenut leđima prema košu i uspio poentirati za 4:0. Kao što je bilo i očekivano, zbog izuzetno brze tranzicije Slovenaca, naši su reprezentativci imali strahovitih problema s osobnim pogreškama. Već nakon prve tri minute u prve dvije četvrtine bili su kockasti u bonusu, Simon je morao izaći zbog dva prekršaja već u trećoj minuti susreta. Priča o dosljednosti u zatvaranju reketa upravo bi zbog toga imala smisao, jer bi se time onemogućavalo Slovence da probiju pod koš, povećao bi se broj vanjskih šuteva, a teško da bi onda baš svi ušli. Takav razvoj događaja nakon prve četiri minute susreta donio je jednak broj koševa naših reprezentativaca. Kada su se malo osovili na noge počeli su razboritije igrati i kontrolirati utakmicu. Zonska je obrana profunkcionirala uvođenjem Drapera kao katalizatora loših Ukićevih reakcija iz prve faze susreta. Sve u svemu, prvu su četvrtinu hrvatski košarkaši priveli kraju s ne prevelikim brojem prekršaja i s tek tri koša zaostatka.

Druga četvrtina opet je donijela dva lica kockastih majica. Prvi njezin dio Slovenci su iskoristili za ponovno punjenje naših osobnim pogreškama, a i njihova trica iz prvog dijela (4-12) sugerirala je da je naspram naših (0-5) činila razliku u koševima. Iz toga je proizašlo i prvo osjetnije vodstvo Slovenaca od 25:18 nakon što je vrlo dobri, mlađi brat Lorbek pogodio tricu na otvorenom šutu iz kuta. Ponovno je obrana ostavljala prostora našim protivnicima za prodore, nisu dobro usmjerili snage ka zatvaranju pozicija. Još jednom je odapeo Lorbek za 28-19, što je razglalilo preko pet tisuća duša u dvorani. Upravo je taj entuzijazam bio ključni element koji je nakon 14 godina donio pobjedu Slovenaca nad Španjolcima i postavio njihov omjer na 3-0 u uvodnom dijelu EP-a. Ponovno je brojka postignutih koševa u prve četiri minute kod hrvatskih košarkaša bila – četiri. I onda, drugo, ono bolje lice s kojim se došlo do izjednačenja (33-33).

Nije proradio vanjski šut, ali jest obrana koja je forsirala slovenski vanjski šut. Serija 8-0 hrvatrskih košarkaša bila je prekinuta Dragićevom tricom. Trenerska taktika Bože Maljkovića oduvijek je dobro poznata, čovjek je to koji je s tri različita kluba osvojio Kup europskih klupskih prvaka i uvijek igrao na granici prekršaja. Upravo tom, agresivnom obranom u zadnjem dijelu prvog poluvremena Slovenci se punovno odvajaju na 39:33. U svakoj utakmici u nekoliko faza primjetne su amplitude u igri naših košarkaša, što se barem u ovoj utakmici vrlo lako moglo staviti u ključnu ulogu. Sve to, u suradnji sudačke trojke koja je potpuno nepotrebno u prvom dijelu svirala dvije nesportske pogreške davalo je domaćinu dodatan vjetar u leđa, kao i na dobrom broju velikih natjecanja.

Ponovno je Slovence krenuo šut u drugom poluvremenu uz opetovano velik broj osobnih pogrešaka i zakucavanja Gašpera Vidmara, što je tom, drugom slovenskom centru bila i jedina funkcija na utakmici. Prvu tricu iz šestog pokušaja zabio je Bogdanović u 24. minuti susreta za smanjenje na deset koševa zaostatka. Jer, vrlo su brzo Slovenci došli do 'plus 13', a tu su prednost u većini treće četvrtine kontrolirano održavali. Dobrih nekoliko reakcija Žorića, bilo da se radi o zakucavanju i dvije asistencije za Ukića vratili su naše koršarkaše na 57:50. Da je košarka igra u kojoj odlučuju nijanse dokazala su dva promašena slobodna bacanja Begića i Ukićevo polaganje iz 'posta' za povratak na pet koševa zaostatka. U drugom poluvremenu se povećao broj vanjskih šuteva Slovenaca koji srećom po naše košarkaše nisu ulazili. Tomićev dalekometni šut i iskorišteno dodatno bacanje vraćaju stvari na 57:55, konačan rezultat treće četvrtine. Koncentriranom igrom ostavili su kockasti Slovence na tek sedam koševa u zadnjih pet minuta treće četvrtine. Ponovno je to lijepo izgledalo na parketu.

Predložak slovenske igre kroz cijeli susret bio je prilično jednoličan, sve na mišiće, sirovu snagu uz pokoji vanjski šut. To je zahtijevalo samo plitko postavljanje u zonu uz maksimalnu razinu koncentracije. Šarićeva trica za 58:57 donijela je Hrvatskoj prvo vodstvo u 31. minuti. I onda je počeo sudački show-program. Najprije očite 'korake' Lorbeka nisu vidjeli, a onda su i čistu osobnu pogrešku istog igrača na Šariću odsvirali kao izgubljenu loptu našeg mladog igrača. Kompenzirali su sve to suci sa nepostojećim prijestupom Dragića i loptom za naše košarkaše.

Dok su suci svirali kako su svirali, Bogdanović je probao s dva dalekometna, ali i izrađena šuta koji su bili prekratki. Drama u posljednjim minutama donijela je prvi prekršaj Slovenije u posljednjoj četvrtini tek nakon pet minuta (Vidmar) i ulazak u istu sa 60:57 za domaćina. Najbolji hrvatski skakač bio je Draper, najmanji na terenu i to je donijelo novo hrvatsko vodstvo (61:60). Maljković tada s klupe zove time-out nakon kojega Slovenci reagirali promašenim šutem Dragića i krađom lopte ponovno prisebnog Bogdanovića. Dugo se igralo bez koša, a onda je Murić poentirao za 61:63 što poništava Bogdanović novom tricom (64:63). U sljedećem napadu Ukić prodaje loptu a Murić zakucava za novo vodstvo od 'pola koša' Slovenaca i time-out Jasmina Repeše. U posljednjoj minuti dva duga napada imali su naši košarkaši, završena jednim iskorištenim slobodnim bacanjem Tomića. Na tri sekunde do kraja Bogdanović radi prekršaj, a posljednji napad Nachbar ne uspijeva završiti pogođenom tricom, što donosi lutriju produžetaka.

Nakon nekoliko spornih sudačkih odluka, najednom se kriterij promjenio pa su obje reprezetnacije imale pošten tretman trojke u crnom. Na početku produžetka Tomić na samom isteku napada vraća za Rudeža koji pogađa petu hrvatsku tricu, nakon čega Vidmar iznuđuje osobnu pogrešku iz koje Zoran Dragić koristi tek jedno slobodno bacanje. Sve su to naši košarkaši naplatili Bogdanovićevom tricom i Ukićevim polaganjem za (73:66), što je rezultiralo serijom 8:1 u prvih devedeset sekundi produžetka. Probudio se potom i Lorbek svojom tricom, nakoju se s boka 'za dva' nadodao Nachbar pored zaspalog Rudeža za 73:71. Hrvatski su košarkaši igrali duge napade, jedno zastajanje Slovenaca kaznio je Rudež novom tricom (76:71). Ključan trenutak utakmice bio je novi Nachbarov promašaj trice iz kuta pedeset sekundi prije kraja, nakon čega Slovenci više nisu mogli vratiti izgubljeno. Točku na i stavio je Ante Tomić jednim iskorištenim bacanjem na tri sekunde prije kraja.

Uoči posljednjeg kola čak tri reprezentacije u našoj skupini imaju omjer 3-1 (Španjolska, Slovenija, Hrvatska), što znači da se Češka (17.45 sati) mora pobijediti u dvoboju za drugi krug. Čak ni nakon pobjede protiv Slovenaca ništa nije sigurno, ogledi s Italijom, Grčkom i Finskom jako su blizu, ali podbačajem protiv Čeha sve bi moglo pasti u vodu. Odlična ekipna igra morat će uz hrvatske igrače biti i ponedjeljak u duelu s iznimno jakim i uigranim Česima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.