EP 2013: Hrvatski košarkaški poraženi od Španjolske, potpuni krah u drugom poluvremenu

Srijeda, 04. rujna 2013. 19:44 Napisao/la  SC

Skupina C, 1. kolo: Španjolska - Hrvatska 68:40

Europsko košarkaško prvenstvo – Skupina C – 1. kolo

ŠPANJOLSKA – HRVATSKA 68:40 (24:9, 9:11, 16:17, 19:3)

Zlatorog Arena, Celje. Gledatelja 2.000

Suci: Olegs Latisevs (Latvija), Petar Obradović (BiH) i Gentian Cici (Albania)

Slobodna bacanja: Hrvatska (12–8) Španjolska (23-16), Trice: Hrvatska (17–2) Španjolska (19-8)

Skokovi: Hrvatska 38 Španjolska 41, Osobne pogreške: Hrvatska 24 Španjolska 17

ŠPANJOLSKA: Aguilar 2, Fernandez 15 (5-8), Rodriguez 5, Rey, Calderon 13 (2-4), Rubio 7 (2-5), Claver (0-1), Emeterio 3, Llull 5, Gasol 14 (3-7), Gabriel, Mumbru 4

HRVATSKA: Tomić 3, Andrić, Draper, Bogdanović 12 (4-9), Šarić 4, Rudež 3, Ukić 7 (3-12), Simon 3 (0-3), Markota (0-1), M. Delaš, Žorić 8 (4-7), A. Delaš

 

Hrvatska košarkaška reprezentacija porazom je u blijedoj predstavi otvorila nastup na Europskom prvenstvu u Celju. Prvi susret u skupini C kockasti su protiv reprezentacije Španjolske izgubili rezultatom 40:68.

Protiv objektivno druge momčadi Španjolske moglo se igrati, no naši reprezentativci nisu se snašli na otvaranju Europskog prvenstva. Katastrofalnom tricom i lošom realizacijom izabranici Jasmina Repeše poklonili su Španjolcima utakmicu na mali broj poena. Žalosno je da su u nastavku potpuno pali, u zadnjoj dionici postignuli su 3 poena..

Jedino hrvatsko vodstvo bilo je u trećoj minuti (5-2), no odmah nakon toga serijom 16-0 Furija odlazi na 18-5 i tu je priči bio kraj. Španjolci predvođeni Rudyjem Fernandezom koji je vukao u oba pravca kažnjavali su i najmanji propust kod naših reprezentativaca, a takvih je bilo podosta. U prvom redu Ukić, Bogdanović i Simon dionici su mnogih nerezonskih šuteva na uglavnom postavljenu španjolsku obranu. Španjolci su svoje vodstvo stečeno u prvoj četvrtini samo održavali, uz manje bljeskove naših košarkaša. Niti jednom se nisu kockasti uspjeli spustiti ispod deset poena zaostatka.

Nije hrvatskim košarkašima pomogla ni velika podrška navijača na tribinama celjske Arene. Dugo reprezentacija nije uživala takav dobar tretman s tribina, ali je zato opet kod sudaca bila u podređenom položaju u odnosu na velesilu. Sudačka trojka, gledano s objektivne strane podbacila je, no to ne opradava naše.

Glavni problem u prvoj četvrtini bila je neorganizacija igre, nedostatak kvalitetne obrane u kojoj je očigledno nedostajao ozlijeđeni Tomas i spomenuti nerezonski šutevi.

U drugom periodu dobro je došlo uvođenje Drapera, porastao je broj osvojenih lopti i organizacija obrane s dva krila. Krenulo je u nastavku i Bogdanovića koji se barem malo digao s mrtve točke.

U drugom poluvremenu dogodio se potpuni krah, jedini kredit može biti rotacija koja je uzrokovala rupe od osam minuta bez postignutog koša. Igra se potpuno razvodnila u drugom dijelu. Nije se očito moglo više od prikazanog, propusta i pogrešaka u obje strane bilo je previše.

Za najavu utakmice u četvrtak (14.30)  protiv Gruzije u sklopu drugoga kola poslužit će podatak o njihovoj uvjerljivoj pobjedi protiv Poljaka (84-67)

Fotogalerija Pixsell

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.