EP 2013: Hrvatski košarkaški pobijedili Gruziju u dramatičnoj završnici

Četvrtak, 05. rujna 2013. 16:26 Napisao/la  SC

Skupina C, 2. kolo: Hrvatska - Gruzija 77:76. U posljednjem napadu proigravanjem Drapera za Tomića završena je drama,  kockasti su ponovno u normalnom psihološkom stanju

Europsko košarkaško prvenstvo – skupina C – 2. kolo

 

HRVATSKA – GRUZIJA 77:76 (17:15, 18:19, 15:18, 27:24)

 

Zlatorog Arena, Celje. Gledatelja 500

 

Suci: Borys Ryzhyk (Ukrajina), Olegs Latisevs (Latvija), Aleksandar Milojević (Makedonija)

 

Slobodna bacanja: Hrvatska 9 (4) Gruzija 13 (7) Trice: Hrvatska 22 (11) Gruzija 20 (7)

 

Skokovi: Hrvatska 29 Gruzija 30 Osobne pogreške: Hrvatska 21 Gruzija 15

 

HRVATSKA: Tomić 7 (2-4), Andrić, Draper 16, Bogdanović 15 (4-10), Šarić 12, Rudež, Ukić 6 (3-6), Simon 9 (0-1), Markota 10 (2-2), M. Delaš, Žorić 2, A. Delaš

 

GRUZIJA: Metreveli, Pkhakadze, Sanadze, Burjanadze 2, Tsintsadze 25 (9-13), Shermadini 10 (4-6), Hickman 20, Markoishvili 4 (2-5), Patsatsia (0-1), Sanikidze 15 (4-8), Lezhava, Tskitishvili

 

Prva pobjeda hrvatske košarkaške reprezentacije na Europskom prvenstvu u Celju. U posljednjem napadu proigravanjem Drapera za Tomića završena je drama, Gruzijci su nakon uvodne pobjede nad Poljacima ponovno na zemlji, dok su kockasti ponovno u normalnom psihološkom stanju. Što bi bilo da su ovu utakmicu izgubili, ne smije se ni pomišljati nakon stresa protiv Španjolaca.

 

Hrvatski košarkaši dobro su otvorili utakmicu protiv vrlo kompaktnih i taktički odlično pripremljenih Gruzijaca, u postavi bez Pachulie (Atlanta Hawks) i Shengelie (Brooklyn Nets), dviju NBA-zvijezda. Ulogu organizatora dobro je od nešto povučenijeg Ukića preuzeo Markota, a jedina promjena u odnosu na startnu petorku protiv Španjolaca bio je ulazak Simona na mjesto Žorića. Upravo je najbolji centar Europe nakon gruzijske serije 5-0 kojom su došli na 15-15 ušao u igru nakon lošeg perioda na početku u kojem ga je odmjenio Lukša Andrić, nominalno treći pick na centru u Repešinoj momčadi. Andrić je za svega tri minute skupio jednaki broj osobnih pogrešaka, što je Tomića prije ubacilo u igru. Novina u hrvatskoj igri bio je Draper, drugi 'mali' koji se bolje slaže u kombinaciji s Tomićem od Ukića, što je donijelo širinu i Draperovu tricu u 12. minuti za 25-19.

 

Problem Ante Tomića, koji kao ni protiv Španjolske nije bio u utakmici, bilo je moguće riješiti samo uvođenjem Žorića, a nastavile su se i muke po obrani, u koju se nakon brze gruzijske tranzicije rijetko tko vraćao. Nusprodukt toga su Hickmanove trice na kraju prve i na početku druge četvrtine. Šut za tri poena u prvom poluvremenu je bio na odličnih 50 posto (4-8). Da je takav bio u prvom susretu, kada je bio 2-18 Španjolci bi se loše proveli. Glavni pucač Bogdanović malo se smirio, a nekoliko nerezonskih šuteva Simona završilo je hitrim preseljenjem na klupu u prvoj četvrtini.

 

Bogdanović se u pick-and-rollu u dosta situacija našao leđima okrenut košu, što je ponovno jedna netipična situacija. Često su takve akcije završavale asistiranjem na kut u kojem su za tri poena pokušavali Draper i Ante Delaš. Gruzijci u utakmicama koriste sedam-osam igrača, što im tehnički brani da rade previše osobnih pogrešaka. Unatoč uskoj gruzijskoj klupi, uz sve rotacije Repeše naši se reprezentativci nisu mogli odvojiti na više od sedam koševa prednosti. Na kraju druge četvrtine ponovno se vratila stara boljka promašaja, bilo da se radi o zicerima, otvorenim šutevima ili isforsiranim nerezonskim pokušajima. Gruzijci su do prvog vodstva došli u posljednjoj minuti prvoga dijela (33-32), nakon što su naši reprezentativci imali 32-26. Iako su Gruzijci koristili spomenutih 7-8 igrača, a Repeša rotirao sve, energetski je s naše strane igra bila loša.

 

U drugome dijelu sve je počelo trećom Simonovom tricom, ali Gruzijci su ponovno serijom 9-0 otišli na vodstvo od pet koševa viška, sve zbog igre preko indisponiranog Ukića. Primjetan je kroz cijeli dosadašnji tijek turnira izostanak Marka Tomasa, a njegovo naličje je s druge strane bio Shermadini (Siena), internacionalac koji je izvrsno pod košem čovao naše i bilježio obrambene skokove. Teška pozicija za Bogdanovića i trica za (45-43) smanjila je gruzijsko vodstvo. U nastavku se Ante Tomić s pozicije 'pet' preselio na 'četiri', a lažnog sidruna u nekoliko je navrata odigrao Šarić, što je povremeno zbunjivalo obranu Gruzijaca. Ipak, treća je četvrtina završila gruzijskim vodstvom 52-50, i Šarićevom statistikom slobodnih bacanja 0-4.

 

Nije se moglo pronaći rješenje za Amerikanca među Gruzijcima Hickmana, vještu 'dvojku', šestog igrača nominalno u postavi Gruzijaca. Njegovim kušem otišli su na +5, postigao je Hickman 20 koševa. U izjednačenoj utakmici bilo je važno odigrati dobro u fazi obrane u posljednjoj četvrtini, što su Repešini momci uspjeli. Bogdanović je svojim presjecanjem lopte doveo naše momke u vodstvo (57-56), što je bio ključni impuls u zadnjoj fazi utakmice. Nadodao se svemu tome i Žorić dodavši podvalu za Markotu i tu je zatvorena serija 6-0. Ključan čovjek u svojoj minutaži bio je Draper, posebice sa vezanih pet koševa u 34. minuti. Simonova trica pala je u nastavku, a jedan nerezonski udarac mogao je prosuti sve izgrađeno u minutama prije njega. Ponovno su bekovi naših protivnika zabili najviše koševa, ponovno su naše reprezentativce Gruzijci napadački nadskakali. U svemu tome kockasti su rješenje našli u tricama (realizatori Draper i Markota).

 

Na 3:17 do kraja ponovno je u igru ušao najbolji centar Europe Ante Tomić, no to nije spriječilo Tsintsadzea da sa devet metara zabije skok-šut sa gruzijskih +1. Uzvratili su ponovno Draper i Markota s nove dvije trice (73-70) na minutu i pol do kraja. Gruzijci su u posljednje dvije minute iznuđivali prekršaje, došli do izjendačenja (73-73), riješenje je usljedilo u posljednjih pola minute susreta, kao i uvijek u hrvatskom momčadskom sportu. Imali su hrvatski košarkaši dva slobodna bacanja koja je realizirao Tomić, no sve je tricom poništio Sanikidze (75-76). U posljednjem napadu Draper je proigrao Tomića koji je rutinirano položio za konačnih 77-76.

 

Konačno su naši košarkaši pokazali svojevrsni karakter, čovjek odluke bio je Tomić. Iako sa samo sedam poena, ostvario je jednak broj dodavanja. U mnogim dramama hrvatska košarkaška reprezentacija ostajala je poražena, ali za ovu su se pobjedu dobrano pomučili.

 

Treće kolo protiv Poljaka uslijedit će nakon slobodnoga dana, u subotu (17.45 sati).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.