DEBAKL KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE Roko Ukić: Čelnici Saveza snose apsolutnu krivicu

Utorak, 26. veljače 2019. 12:29 Napisao/la  SC

Anzulović nije bio dobra opcija. Otkad je on stigao na mjesto izbornika nisam shvaćao neke njegove ideje. Nisu dale nikakav rezultat, sigurno da nije dorastao tom poslu. Greška je u ljudima koji su ga postavili. Realno je nakon svega da sam odstupi, smatra bivši reprezentativac

Roko Ukić danas nosi dres Parisa
Roko Ukić danas nosi dres Parisa

Bivši košarkaški reprezentativac Roko Ukić, danas igrač Pariza, za Dalmatinski portal otvoreno je rekao što misli o debaklu košarkaške reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

- Glupo mi se ponavljati, jer me se svaki put nešto pita. Nije da se pravim pametan, ali često upozoravam na neke stvari, a na kraju bude baš onako kako sam rekao. Ne volim govoriti poslije, šamarati mrtvog konja nema potrebe. Svima je jasno da je situacija očajna. Takva je bila i prije godinu dana. S pristupom i parolama koje čujemo s različitih strana u Savezu ne vjerujem da i može biti bolje, jasan je Ukić, a potom se dotakao samog starta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini.

- Nakon dva kola sam osjetio da neće biti dobro jer sam vidio u kojem to smjeru ide. Pomlađivanje nije prošlo. To može proći jedino ako imaš dobre mlade igrače. Svaki navijač voli vidjeti mladog igrača, ali iza toga mora stati neki pogled u budućnost. Mi takve mlade igrače nemamo. To je bila apsolutno promašena politika, smatra Ukić.

Tijekom kvalifikacija Hrvatska je promijenila više od 50 igrača.

- Moglo se izvrtiti 52 ili 132 igrača, dva ili 12 izbornika, sve je isto. Politika je od prvog dana bila pogrešna. Nažalost nema puno ljudi koji su unutra, pa da mogu znati takve stvari, kaže Ukić

Pomaka u savezu nema, iako se rukovodstvo promijenilo. Sada glavnu riječ vode bivši košarkaši Vranković i Rađa, ali rezultat je izostao.

- Pomak je trenutno na gore, to je činjenica. Stvari su prije bile daleko od idealnog. Ja sam bio u reprezentaciji od 2004. Zbog krađe u Beogradu propustili smo Svjetsko prvenstvo. Nije nas bilo ni na Olimpijskim igrama, ali tada sam bio ozlijeđen. Propustili smo jedno veliko natjecanje u 15 godina. Ne pričam radi sebe, ali treba reći da je to bilo za vrijeme prošle garniture. Svima je jasno da košarkaški ljubitelji nisu do kraja zadovoljni, jer se nije preskakala zadnja prepreka. Ali, danas je velika razlika. Sada se ne može preskočiti prva prepreka. Nikad nije bilo ovako loše. Na Svjetsko prvenstvo u Kinu se bilo najlakše plasirati jer Europa ima četiri mjesta više, format se proširio sa 24 na 32 reprezentacije. Prije si mogao biti među osam momčadi u Europi, a sada možeš biti 12. Apsolutno je krivica na čelnicima Saveza, mišljenja je Roko Ukić.

Generacija sa Bogdanovićem i Šarićem će nestati nakon kvalifikacija za Kinu.

- Ja sam bio dio te generacije. Četiri velika natjecanja. Imali smo 2016. super godinu, bili smo jedan napad daleko od polufinala OI, to je iz današnje perspektive nenormalan uspjeh. Nejasno je kako se uspjelo sve srušiti u dvije i pol godine. Mene u jednu ruku duša boli kada vidim kako igra Zubac. To je pravi igrač, a pomisao da ga nećeš vidjeti četiri godine u dresu reprezentacije je tužna, dodaje bivši reprezentativac koji nikako nije zadovoljan sa izbornikom, ali ni sa onima koji su ga izabrali.

- Anzulović nije bio dobra opcija. Mogao bih pričati dugo o taktičkim stvarima koje su meni čudne. Otkad je on stigao na mjesto izbornika nisam shvaćao neke njegove ideje. Nisu dale nikakav rezultat, sigurno da nije dorastao tom poslu. Greška je u ljudima koji su ga postavili. Realno je nakon svega da sam odstupi, ako ne onda je na čelnim ljudima da naprave promjenu. Tako je u svakom sportu. To je neka normalna logika i način razmišljanja, zaključio je Ukić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.