Aco Petrović smijenjen, Ivica Skelin novi izbornik košarkaške reprezentacije

Petak, 15. rujna 2017. 14:23 Napisao/la  Ivan Jelić

Isto tako želim upoznati javnost da ostajem i dalje trener KK-a Split, takav je dogovor s čelnicima Saveza, riječi su novog izbornika

Ivica Skelin
Ivica Skelin


Hrvatski košarkaški savez službenim priopćenjem potvrdio je kako Aco Petrović nije više izbornik A reprezentacije.

U prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza održan je sastanak vodstva Hrvatskog košarkaškog saveza s gospodinom Aleksandrom Petrovićem.

Zaključeno je kako je utakmica osmine finala EuroBasketa 2017 protiv Rusije izazvala negativnu konotaciju i za Hrvatski košarkaški savez i za dosadašnjeg izbornika te je dogovoren sporazumni raskid ugovora, piše u priopćenju.

Novi izbornik je Ivica Skelin, koji bi trebao biti predstavljen u subotu kada je zakazana je konferencija za novinare u prostorijama saveza.

- Svakako da mi je velika čast  i još veća obveza biti izbornik košarkaške reprezentacije.  Isto tako želim upoznati javnost da ostajem i dalje trener KK-a Split, takav je dogovor s čelnicima Saveza, riječi su novog izbornika.

Čekaju vas kvalifikacije za SP koje će se za dvije godine održati Kini?

 - To je jedan od razloga zbog čega ću istovremeno obnašati dužnost trenera u  Splitu i biti izbornik. Prvu utakmicu kvalifikacija igramo 23. studenog  protiv Nizozemske u gostima, tri dana kasnije domaćini smo Italiji. U našoj skupini je još Rumunjska s kojoj imamo na početku naredne godine. Naime, još sam "mlad" trener da budem samo izbornik, navikao sam na svakodnevni rad sa momčadi i ujutro poslijepodne. Vjerujem da ću uspješno uskladiti svoje obveze u klubu i reprezentaciji. Zahvaljujem se ljudim iz kluba, ali iz HKS-a što su našli zajednički jezik oko mojeg novog angažmana.
 
Mnogo više se očekivalo od nastupa na EP-u?

- Iskreno, svi skupa očekivali smo da ćemo se naći među reprezentacijama koje će se boriti za jednu od medalja. Nismo u tome uspjeli, puno je tu bilo objektivnih i subjektivnih okolnosti. Međutim, želio bih nešto posebno istaknuti, mislim da se trebamo zahvaliti Ukiću, Popoviću, Tomasu, Žoriću, Simonu... koji su još jednom pokazali što za njih znači igranje za reprezentaciju. Pružili su koliko su mogli i na tome ih hvala.

Čini se da je vrijeme za korijenite promjene u izboru igrača za reprezentaciju?

- Tu nema nikakve dvojbe. Bogdanović i šarić trebaju biti nositelji novog vala. Hrvatska ima niz mladih, kvalitetnih igrača kojima treba pružiti priliku i to će učiniti. Isto tako čelnici HKS-a i ja trebamo obaviti ozbiljne razgovore s igračima koji su otkazali nastup na EP-u. Imena neću spominjati.
 
Koja je vaša poruka novim, budućim ali i starijim  reprezentativcima?

- Sve zajedno čeka krvavi rad, "oranje" u dvorani. Samo rad, rad, rad, trening, trening, trening... može hrvatsku reprezentaciju vratiti u vrh europske pa i svjetske košarke. Zatvorit ćemo se u dvoranu cijeli dan, mukotrpno raditi. To je jedina formula za možebitni uspjeh. Igraču poziv u reprezentaciju treba biti čast.

Europsko prvenstvo je ušlo u samu završnici?

- Vidjeli ste jednu sjajnu Sloveniju. Igraju brzu, modernu košarku. Srbija ima također odličnu momčad. Sada ću vam kazati nešto što možda ljudi u Hrvatskoj ne znaju. Srpski igrači na svako prvenstvo odlaze sa jasnim ciljem osvojiti jednu od medalja, tako se postave od prve do posljednje utakmice. Karakterna su reprezentacija. Imaju jednog, usudio bih se kazati, vrhunskog, svjetskog igrača, Bogdanovića. On je vođa njihove reprezentacije. Odlično su posloženi. Finale Slovenija – Srbija bila bi prava poslastica, finale kakvo bi se vjerujem pamtilo.

Na kraju je novi izbornik dometnuo:

- Svi igrači za koje mislim da mogu biti u krugu reprezentativaca dobit će priliku. Na njima je da svojim odnosom zasluže dres hrvatske košarkaše reprezentacije. Moram stvoriti kult igranja za reprezentaciju. Bez toga nema uspjeha, zaključio je Skelin.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.