Aco Petrović neće pozvati Antu Tomića ni na početku novog mandata

Srijeda, 25. siječnja 2017. 16:01 Napisao/la  SC

Nominalno, on je prvi hrvatski centar, no proteklih godina smo dobili nešto kroz uloge Planinića i Bilana. Ove godine su tu i Žižić i Zubac, kaže izbornik Petrović

Aleksandar Petrović prvi put je izašao pred novinare na početku novog mandata izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije. Petrović je predstavio plan priprema za ovogodišnji Eurobasket, koji se održava od 31. kolovoza do 17. rujna.
 
 - Čestitam našim rukometašima na plasmanu u polufinale SP-a. Iskreno se nadam da će se ta priča prebaciti i na košarku ovog ljeta, odnosno da ćemo i mi biti u tim svijetlim tonovima. U ovom trenutku je želja nastaviti onim ritmom od prošle godine, rekao je stručni tajnik HKS-a Josip Vranković  prije nego što je prepustio riječ Petroviću:

 - Nadovezat ću se na čestitku rukometašima. Ne samo na ostvarenom polufinalu, nego na svim onim emocijama koje su pružili tijekom te jučerašnje utakmice. Točno je bilo vidljivo koliki je to naboj i adrenalin i moram priznati da sam gledajući s ove strane ekrana bio ekstremno zadovoljan sa svim tim stvarima koje smo vidjeli. Isto tako, čestitke i Mirjani Lučić na nečemu što nije uobičajeno – u 34. godini ostvariti polufinale Australian Opena. Mislim da sve ono pozitivno vezano uz sport, bez obzira što dolazimo iz drugog sporta, treba apsolutno pohvaliti, kazao je Petrvoić prije nego se okrenuo košarkašim temama:

- Zahvaljujem se Hrvatskom košarkaškom savezu, Stručnom savjetu za mušku košarku, Upravnom odboru HKS-a što su me potvrdili. Po četvrti puta se nalazim na klupi, na najdražoj klupi – klupi hrvatske košarkaške reprezentacije. Na toj klupi se osjećam poprilično ugodno, pogotovo nošen svim onim pozitivnim vibracijama koje su se događale proteklog ljeta, kazao je Petrović i naglasio što smatra najvažnijim:

- Pod broj jedan, to je kemija, odnosno atmosfera koja je napravljena tijekom prošlog ljeta. Ne smije biti narušena apsolutno s ničim. Previše toga je uloženo da bi dobili tu kemiju, da bi dobili taj odnos prema igri, prema dresu, reprezentaciji. I to je nešto što će se od prvog dana morati poštivati kao što se poštivalo prošle sezone. Hijerarhija se zna - i znat će se jer jednostavno već imamo isprofilirane stvari – to je možda i najveći dobitak proteklog ljeta. Dobili smo dvojicu lidera reprezentacije (Bogdanović – Šarić). Imamo naglašenu hijerarhiju tko što u ekipi treba raditi i mislim da svatko od njih to i zna. Mlađi koji dolaze, također moraju znati što im je zadatak, što raditi na terenu, u hotelu, odnosno što mu je raditi u svakom trenutku ta dva mjeseca, smatra Petrović koji u igri najviše pažnje obraća obrani:

- Obrana je nešto što te dovodi do vrhunskih rezultata, a ako vam to govori čovjek koji je nešto manje od 25 godina bio prepoznatljiv kao netko tko je njegovao napadačku košarku, tko je uvijek gledao kako da postigne koš više od protivnika, međutim stvari se mijenjaju. Proteklo ljeto je na tragu onoga kako treba igrati reprezentacija“, jasan je bio izbornik Petrović.

Zanimljivo je da među 26 igrača, koje će pozvati, neće biti Ante Tomića:

- Nominalno, on je prvi hrvatski centar, no proteklih godina smo dobili nešto kroz uloge Planinića i Bilana. Ove godine su tu i Žižić i Zubac, odnosno to nam je pozicija koja nam je trenutačno najpokrivenija, tako da mislim da ovog trenutka nema potrebe da bacamo pogled unatrag. Za mene je bitno da Ukić igra možda i najbolju klupsku sezonu unatrag deset godina, da znam da kada je Simon unutra da je pravi, da je Šarić  mogu reći i iznad mojih očekivanja dobro adaptirao na NBA ligu, bitno mi je da Bogdanović drži 'na linku' puno reprezentativaca, govori Petrović.

 Domaćini Eurobasketa su Finska, Izrael, Rumunjska i Turska. Na EP sudjeluju 24 reprezentacije, koje su podijeljene u četiri skupine. Po četiri najbolje ekipe iz svake skupine izborit će osminu finala, a nokaut faza održat će se u Istanbulu.

 Hrvatska će u prvom krugu igrati u rumunjskom Cluju, a sa nama u skupini C su Češka, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska i Mađarska. Na početku nas čekaju dva lakša protivnika, Mađarska (1. rujna) i Rumunjska (2. rujna), a potom ćemo igrati sa Crnom Gorom (4. rujna), Španjolskom (5. rujna), te Češkom (7. rujna).

 Hrvatska se u osmini finala križa sa skupinom D u kojoj se nalaze Rusija, Srbija, Latvija, Turska, Belgija i Velika Britanija.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.