Beogradski Blic: Nikola Vujčić predložio da se KK Split vrati ime Jugoplastika!

Srijeda, 09. siječnja 2013. 21:49 Napisao/la  SC

Ako je vjerovati pisanju beogradskog Blica u Splitu raste pritisak da se košarkaškom klubu Split vrati ime Jugoplastika. Od kada je Jugoplastika nestala je i košarkaška moć Splićana

Ako je vjerovati pisanju beogradskog Blica u Splitu raste pritisak da se košarkaškom klubu Split vrati ime Jugoplastika! U ne baš tako davna vremena, u europskoj košarci postojao je samo jedan gigant. Zvao se Jugoplastika, bio je iz Splita i ako se po strani ostave sami počeci euro-kupova i dominacija Rige, jedini je klub uz nju koji je triput u nizu bio prvak Europe. Raspad SFRJ uvjetovao je i promjenu imena, no KK Split bi, nakon nešto više od dva desetljeća, opet bi se mogao zvati baš - Jugoplastika , piše Blic.

Sa moćnom tvrtkom iza sebe, čije ime je i nosila, Jugoplastika je harala europskom košarkom. Kada uz vas stoji tvrtlka sa 13.000 radnika, koja pravi 3.200 različitih proizvoda, onda je to sasvim dobar zamašnjak za uspeh. A recept je bio: bez stranaca, sa mladim snagama, uz pravu dozu iskustva.

Na klupi - Božidar Maljković. Na terenu, pored ostalih, Toni Kukoč, Zoran Sretenović, Dino Rađa, Žan Tabak, Duško Ivanović, Velimir Perasović, Luka Pavićević, a malo kasnije i Duško Ivanović, Petar Naumoski i Zoran Savić... Moćna imena. Čak i tada, u mladim danima.- prisjeća se Blic.

Pred Jugoplastikom su, u finalima onoga što sada nazivamo Euroligom, padali Maccabi 1989. (75:69), Barcelona 1990. (72:67), a treću titulu u nizu, opet protiv Barce (70:65) osvojila je momčad promijenjenog imena, Pop 84, jer je "Jugo" u imenu previše žuljalo tadašnje nove vlasti u sadašnjoj nezavisnoj Hrvatskoj.

A od kada je Jugoplastika nestala (firmu je privatizirao tajkun Željko Kerum, oko 11.000 ljudi ostalo je bez posla, a zgrada u Splitu je srušena kako bi na njenom mjestu bili izgrađeni stanovi i trgovački centar), nestala je i košarkaška moć Splićana.

KK Split, u velikim je financijskim problemima i nekako se drži u regionalnom natjecanju, trenutno je deveti u ABA ligi, no niti brojne promjene imena (Pop 84, Slobodna Dalmacija, Croatia Osiguranje...) nisu donijeli niti jedan važniji trofej od naslova državnog prvaka 2003. Nikola Vujčić, koji se vratio u rodni grad i klub u kojemu je počeo svoju karijeru ne bi li mu pomogao, predložio je da se KK Splitu vrati staro ime. I - mnoge javne osobe su oduševljeno rekle "zašto da ne!". Osim pojedinih političara, poput onih iz lokalnog HDZ-a, koji smatraju da ne treba vraćati ime koje podsjeća na Jugoslaviju.

Međutim, političari su jedno, a narod nešto drugo. Blic navodi da je u anketi u zagrebačkom "Večernjem listu", čak 58% čitatelja je podržalo vraćanje starog imena splitskom klubu, dok je 42% bilo protiv.

Treba naravno ponoviti, ako je vjerovati Blicu...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.