NBA All-star: Zapad slavio u Madison Square Gardenu na smotri najboljih košarkaša svijeta

Ponedjeljak, 16. veljače 2015. 04:57 Napisao/la  P. M.

Istok - Zapad 158:163 (36:47, 46:36, 40:39, 36:41). U večeri u kojoj su se pokušali dostići mnogi rekordi ostat će zapisana 27. pobjeda zapada i prva MVP-titula za Russella Westbrooka

NBA All-star 2015.

ISTOK - ZAPAD 158:163 (36:47, 46:36, 40:39, 36:41)

Madison Square Garden, New York. Gledatelja 17.198

Suci: Sean Wright (New York), Derrick Stafford (Atlanta) i Pat Fraher (Minnesota)

ISTOK: Teague 14, Bosh 10, Irving 11 (1-1), Wall 19, Millsap 5, Lowry 10, Anthony 14, Horford 8, P. Gasol 10, Butler 6, James 30 (4-5), Korver 21

ZAPAD: Westbrook 41 (4-4), Lillard 11, Paul 12, Thompson 7 (2-2), Aldridge 18, Harden 29, Cousins 14 (2-3), Duncan 2, Curry 15, M. Gasol 6, Durant 3, Nowitzki 5

Slobodna bacanja: Istok 5-6 Zapad 8-9. Trice: Istok 23-68 Zapad 25-65.

Skokovi: Istok 55 Zapad 70. Osobne pogreške: Istok 6 Zapad 3.

Po šezdeset i četvrti puta održana je najglamuroznija košarkaška predstava na svijetu, All-star NBA lige. Mnogo važniji od konačnog rezultata i pobjede zapada od 161:158 bio je generalni dojam kojeg je ostavio spektakl u Madison Square Gardenu. Najpoznatija košarkaška dvorana na svijetu ponudila je trosatni spektakl, bio je to koloplet košarke, glazbe, ali i raskoša po kojem je New York i najpoznatiji. Po mnogo čemu je ovogodišnji All-star bio poseban, za hrvatsku košarku i najznačajniji u posljednjih desetak sezona. Naime, uz trenera istočne konferencije Mikea Budenholzera na klupi je bio i njegov pomoćnik iz Atlanta Hawksa Neven Spahija. Bivši hrvatski izbornik uz hrvatskog reprezentativca Bojana Bogdanovića čini dvojac Hrvata na ovogodišnjem All-star vikendu.

Prva braća u startnoj petorci
Pau Gasol startao je za Istok, njegov brat Marc za Zapad. Dva Španjolca prva su braća u povijesti profesionalne američke košarkaške lige koja su upisala nastupe u startnim petorkama na All-star utakmici. Oni međutim nisu prva braća koja igraju na smotri najboljih, to su bili blizanci Tom i Dick Van Arsdale 1970. i 1971. godine.

Budenholzer je imao tek jedan problem u sastavljanju rostera od dvanaest igrača. Nije mu zbog ozljede mogao igrati veteran Dwayne Wade, pa je umjesto njega pozvao 'svog' Kylea Korvera. Tricaš Atlante zatvorio je kvadrat od četiri prvotimca Hawksa u redovima Istoka. Zapad je pak, s Golden Stateovim Steveom Kerrom na klupi imao tri otkazivanja. Zbog ozljeda nisu nastupili Kobe Bryant, Anthony Davis i Blake Griffin. Bio je pozvan njemački veteran Dirk Novitzki, bili su tu i DaMarcus Cousins i Damian Lillard.

Trebalo je na početku brojati zakucavanja, ritam je bio istovjetan lanjskom kad je na All-star susretu palo 318 poena, najviše ikad. Bilo je zanimljivo gledati i poene LeBrona Jamesa, uoči utakmice nedostajala su mu 32 poena za ozljeđenim Bryantom u utrci za najboljeg strijelca na All-star utakmicama svih vremena. Dostigao ih je vrlo brzo, u prvih šest minuta istočna je konferencija imala tek dva strijelca. LeBron James zabio je deset, John Wall osam poena. Kod Zapada su zabijali Harden, Marc Gasol i Aldridge. Na prvoj minuti predaha, dogodila se ona po isteku sedme minute već je bilo dvadeset i tri ispaljene trice, trinaest kod Zapada, deset kod Istoka. Zapad je vodio 28:18, Harden i James već su bili igrači s dvoznamenkastim brojem koševa. U ogledu u kojem obrane nisu postojale, a svaki napad trajao prosječno pet sekundi uglavnom su se pucale trice i prikazala iznimna zakucavanja. Ne čudi stoga podatak da je nakon prve četvrtine bilo ispaljeno ukupno 39 trica. Prednost Zapada ostala je na jedanaest koševa.

Drugi je period počeo Russell Westbrook s tri vezane trice, sve je sugeriralo da će prošlosezonski rekord po ukupnom broju koševa pasti, košarkaš OKC Thundera prvi je stigao do brojke veće od dvadeset poena u trinaestoj minuti. Pao je tada i rekord po broju koševa za jedno poluvrijeme na All-star utakmici, Westbrook ih je imao dvadeset i sedam u prvom dijelu. Rekord po broju koševa pojedinca na jednoj utakmici i dalje drži Wilt Chamberlain s četrdeset i dva poena iz 1962. godine. Vodstvo Zapada spustilo se na sedam koševa prednosti, iako je bilo i okruglih dvadeset početkom druge četvrtine. Na 79:72 Istok se vratio prvenstveno zbog raspoloženog Korvera koji je ugradio četiri trice, do poluvremena je njihov zaostatak bio dodatno smanjen, na veliki se odmor otišlo s rezultatom 83:82 za Zapad nakon koša lanjskog MVP-a Kyriea Irvinga.

Koncert Ariane Grande na poluvremenu
Veliki predah na All-star utakmici trajao je pola sata, deset minuta dulje od standardnog. Kao i svake godine, prilika je to da se glasom, stasom i zvukom predstavi neka od nadolazećih pjevačkih zvijezda. Ove je godine čast da nastupi na poluvremenu pripala 21-godišnjoj pjevačici Ariani Grande. Mlada pop-ikona s Floride otpjevala je nekoliko pjesama s njenog novog nosača zvuka nazvanog My Everything. Uoči utakmice kanadsku himnu otpjevala je soul-diva Tamia, dok je američku himnu intonirala Queen Latifah uz pratnju akustične gitare.

Istok je na 91:91 izjednačio u 28. minuti koševima Kylea Lowryja, nedugo zatim su i poveli (96:94) briljantnim zakucavanjem LeBrona Jamesa. Mini-serijom Jamesa Hardena od 5:0 zapadnajci su prekinuli crne dvije minute, igralo se međutim i dalje u izjednačenim tonovima, posebice nakon trice Teaguea (104:103). Poništio ga je Curry tricom i novim lijepim polaganjem za 105:109, novo vodstvo zapada. Smjenjivali su se tako u vodstvu, malo jedni malo drugi, Westbrook je krajem treće četvrtine pogodio za 118:115 svoj trideset i treći koš, bio je već tada vrlo blizu rekorderu Chamberlainu. Zakucavanjem Horforda sa sirenom, u posljednju se četvrtinu ušlo rezultatom 122.122.

Izjednačeno je bilo i nakon prve tri minute posljednjeg perioda, trice su se smjenjivale kao na traci. Lillard, pa Millsap, potom i Korver pa Westbrook za nastavak kakve-takve kontrole igre od strane igrača iz zapadne konferencije. Na prvoj minuti predaha bilo je 135:132 za Budenholzerove momke koji su u vodstvu proveli i veliku većinu utakmice. Vodstvo Zapada ponovno je bilo relativno kratkog vijeka, obje su momčadi na četiri minute od kraja imale po 148 poena na kontu. Tada je Harden stavio šestu tricu, a koševima Hardena i Paula zapad je otišao na šest koševa viška. Bilo je to, pokazat će se, dovoljno za slavlje zapada, ali i za MVP-titulu najboljem strijelcu Russellu Westbrooku. Iako Chamberlain nije skinut s trona najvećeg, košarkaš OKC-a zasluženo je na divlji zapad ponio titulu najkorisnijeg igrača All-stara. Rekord po broju koševa ipak je pao, u odnosu na prošlogodišnjih 318 poena ove su godine postignuta četiri poena više.

Omjer pobjeda i poraza u povijesti All-star susreta sada je 37:27 u korist Istoka. Ludnica u New Yorku je završena, dogodine se karavana seli u kanadski Toronto.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.