Najuspješniji hrvatski košarkaši ostavili duboke tragove u američkoj košarci

Srijeda, 10. travnja 2024. 10:27 Napisao/la  SC

Hrvatska je u svojoj povijesti imala brojne velike košarkaše. Izdvajamo one koji su napravili najviše tijekom svojih karijera

Toni Kukoč
Toni Kukoč

Hrvatska je bila i ostala zemlja košarke.

Iako naša reprezentacija već dugo nije ostvarila veliki uspjeh na važnim natjecanjima, košarka je i dalje sport koji se posebno cijeni u našoj zemlji.

Kad je u pitanju interes za kladionice Srbija možda prednjači s odigranim košarkaškim okladama, no vrlo blizu je i dalje i Hrvatska. Domaći sportski znalci prate sve, od NBA lige do lokalnih natjecanja.

A ljubav prema košarci svi osjećamo zbog legendi koje su igrale na ovim prostorima. Izdvajamo košarkaše koji su bili najuspješniji...

Toni Kukoč

Kukoč se može pohvaliti najimpresivnijom zbirkom trofeja među hrvatskim košarkašima:

  • tri titule u NBA ligi (1996.-1998.),
  • tri titule prvaka Europe (1991.-1993.),
  • svjetski prvak s Jugoslavijom 1990. godine,
  • europski prvak s Jugoslavijom 1989. i 1991. godine,
  • olimpijsko srebro s Hrvatskom 1992. godine,
              
  • bronca s Hrvatskom na SP-u (1994.) i EP-u (1995.).

Član legendarnih Chicago Bullsa u karijeri je osvojio sve što se moglo osvojiti pa nije iznenađenje da je ušao u Kuću slavnih košarkaša u Springfieldu.

Dražen Petrović

Za mnoge je Dražen i dalje najveći ikad. Cibonu je 1985. i 1986. godine doveo do vrha Europe, a olimpijsku medalju ima s Hrvatskom i s Jugoslavijom. Karijera bi mu bila i veća, no stradao je u prometnoj nesreći dok je bio član New Jersey Netsa.

Krešimir Ćosić

Legenda Zadra i Hrvatske. Jedan od najuspješnijih košarkaša svih vremena na reprezentativnom nivou. S Jugoslavijom osvojio SP 1970. i 1978. godine. Ima i tri europske titule, kao i legendarno zlato s Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine.

Dino Rađa

Dvije titule prvaka Europe s Jugoplastikom. Prosjek 16,7 koševa u NBA ligi, u dresu Boston Celticsa. Tri medalje s hrvatskom reprezentacijom i sjajna igra pod košem baš u svakoj utakmici.

Stojko Vranković

Prvak Eurolige s Panathinaikosom 1996. godine. Osvajač olimpijske medalje s Jugoslavijom i s Hrvatskom. Jedan od najboljih blokera svih vremena.

Bojan Bogdanović

Najbolji u novom mileniju. Promijenio čak 6 NBA klubova. Prosjek 15,6 koševa u najjačoj ligi svijeta. Dugogodišnji vođa hrvatske reprezentacije.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.