Na današnji dan rodio se jedan, jedini, neponovljivi košarkaški Mozart Dražen Petrović

Četvrtak, 22. listopada 2020. 11:02 Napisao/la  SC
Dražen Petrović
Dražen Petrović

Na današnji dan, 22. listopada 1964. rođen je Dražen Petrović.  

Prve je košarkaške korake napravio u svom rodnom Šibeniku i Šibenci, u Cibonu je prešao 1984. godine, a iste godine osvojio je i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. Godine 1988. potpisao je za Real Madrid, a nakon godinu dana odlazi u najjaču ligu svijeta, u klub Portland Blazers. S Cibonom je osvojio Eurokup, dva puta je bio klupski prvak Europe, s reprezentacijom Jugoslavije osvojio je broncu na Olimpijskim igrama u Los Angelosu, srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, a 1989. uzima titulu prvaka Europe. Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. osvojio je i prvo zlato u dresu Jugoslavije, a na posebnom mjestu svih njegovih uspjeha posebno se ističe srebro s Olimpijskih igara u Barceloni, kojega je osvojio kao kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije koja je u finalu poražena od mitskog Dream Teama.

Prešavši u Brooklyn Netse Dražen je osvojio NBA. U Netsima mu je, među ostalim sasvim natprosječnim pokazateljima, prosječna preciznost šuta za tri poena bila još uvijek impresivnih 43.7%. I u današnja vremena Dražena se ne može sustići, a kamoli zaboraviti.

2002. godine Dražen Petrović je posthumno primljen u košarkašku kuću slavnih Kuću slavnih u Springfieldu. U Zagrebu je 2006. otvoren i muzejsko memorijalni centar koji nosi njegovo ime, a iste godine je Hrvatski olimpijski odbor nazvao nagradu koja je namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj po imenu Dražena Petrovića.

Dražen je bio sve to i puno više od toga. Bio je jedan od najvećih hrvatskih sportaša ikada, čovjek koji je mnogim Europljanima otvorio vrata NBA lige, jedan od onih koji su dokazali da se Europljani mogu ravnopravno nositi u najjačkoj košarkaškoj ligi svijeta. Bio je legendarni kapetan hrvatske košarkaške reprezetnacije i mnogi se s pravom pitaju u kojem bi se smjeru razvijala hrvatska košarka da Draženov život nije naprasno prekinut 7. lipnja 1993. godine nakon prometne nesreće u njemačkom Dankendorfu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.