Kup Kvarnera: Cibona svladala Kvarner 2010 u polufinalu, Riječani se predstavili u dobrom svjetlu

Petak, 11. rujna 2015. 19:53 Napisao  Patrik Mršnik

Polufinale: Kvarner 2010 - Cibona 79:92 (18:27, 24:26, 23:17, 14:22). Riječani pogodili dvanaest trica, posebno raspoloženi bili su Mauro Veljačić i Paolo Marinelli

Kup Kvarnera - polufinale

KVARNER 2010 - CIBONA 79:92 (18:27, 24:26, 23:17, 14:22)

Centar Zamet. Gledatelja 100

Suci: Andrej Sušanj, Gordan Terlević i Roko Milin (svi Rijeka)

KVARNER 2010: Bubnić 4 (1-2), Veljačić 22, Marić 13 (3-3), Jambrović 10 (4-6), Vucić, Marineli 21 (5-8), Kučan 3, Vidmar, Buda, Olivari, Jurković 4 (2-3), Štemberger 2 (2-2)

CIBONA: Šiško 7 (2-2), Slavica 6, Krušlin 2, Mandić, Hukić, Rozić 10 (3-4), Uljarević, Saddler 7, Jagodić-Kuridža 24 (8-11), Žižić 16 (8-10), Zubac 20 (6-8)

Slobodna bacanja: Kvarner 2010 17-24 Cibona 27-35. Trice: Kvarner 2010 12-19 Cibona 3-12

Skokovi: Kvarner 2010 20 Cibona 26. Izgubljene lopte: Kvarner 2010 16 Cibona 16

Viceprvaci Hrvatske su rutinirano, ali i uz dobar otpor domaćina prvog Kupa Kvarnera stigli do subotnje završnice protiv pobjednika između Cedevite i Zadra. Od samog starta vodstvo je, uz kraći prekid u petoj minuti bilo na strani Cibone. Kroz većinu utakmice ono je iznosilo oko deset poena, ne bi li završilo na konačnih 79:92.

Raritet je upriličen odmah na početku. Mladi centar domaće momčadi Mate Vucić nakon samo šesnaest sekundi igre imao je dvije osobne pogreške uz svoje ime na semaforu što je u značajnijoj mjeri olakšalo Ciboni napadačke operacije ispod koša. Ne čudi stoga da je Marko Jagodić Kuridža od dvadeset i sedam Ciboninih poena u prvoj četvrtini zabio čak četrnaest. Ugurao je to Kuridža u osam minuta zabivši četrnaest od prvih devetnaest Ciboninih poena na utakmici.

Nisu ga mogli zaustaviti ni Vucić ni Nejc Buda, akvizicija koja zasad to nije, jer njegov status je još uvijek pod probnim tablicama. Lanjski centar Portoroža svidio se u prvom poluvremenu protiv Cibone s trenerskim dvojcem Rimac - Golemac na klupi. Cibona se pokušala odvojiti vrlo rano, no domaći su rješenje za to imali u vanjskom šutu. Paolo Marinelli s dvije trice otvorio je susret i poravnao na 8:8 u petoj minuti. Jednom su Riječani za vrijeme utakmice bili u vodstvu, zbio se taj trenutak nakon Veljačićeve trice sredinom prvog perioda (11:10). No, do kraja prvog perioda domaća momčad zabija tek osam poena, Cibona na pogon Devona Saddlera i njegove serije 0:5 odlazi na devet koševa prednosti (15:24), što je u reviji slobodnih bacanja povećano na plus jedanaest za zagrebački sastav poslije prvih deset minuta.

U problemima s prekršajima već je u 11. minuti bio Nik Slavica koji je tada napravio treću osobnu pogrešku. Veljačić je za to vrijeme nastavio pogađati izvana (21:27), bio je to doduše posljednji puta u narednih pet minuta da je prednost Cibone bila izražena jednom znamenkom. Veljačić i Cibonin debitant Šiško razmjenjuju trice za 24:34 u 13. minuti, nakon čega je ponovno uslijedila otvorena radionica slobodnih bacanja. Svirao se svaki pa i onaj najmanji kontakt.

Tricaški učinak sredinom drugog perioda popravlja Marinelli nakon što prethodno ubacuje oba slobodna bacanja stavlja dvaput izvana pa Kvarner dolazi do daha i smanjuje zaostatak (37:43). Do poluvremena četvrti je put izvana bio precizan Veljačić, upisao se u tricaške knjige i Rozić na drugoj strani pa je prednost ostala na razini istovjetnoj onoj u prvoj četvrtini.

Iako se jasno, radilo o pripremnoj utakmici, ona je kod obje momčadi shvaćena vrlo ozbiljno. Sučeljavanje na bazi velikog broja koševa nije odgovarao domaćinu iz niza razloga, no on je nastojao što dulje odolijevati kvalitetnijem protivniku. Dosta je toga išlo na Veljačićev pogon, stavio je u 24. minuti svoju petu tricu (47:58). Cibona je sredinom trećeg perioda rotirala razigravače (Saddler - Šiško) odnosno centre (Zubac - Žižić), jedini stalan na parketu bio je Jagodić-Kuridža. Bili su precizni Saddler i Žižić na jednoj odnosno Veljačić i Marić na drugoj strani sredinom treće. Ništa se dakle, na rezultatskoj ravni nije mijenjalo, prednost Cibone kroz treću je četvrtinu varirala na desetak poena, sve do njenog posljednjeg napada kada Veljačić još jednom, po peti puta gađa izvana za povratak domaćih na pet koševa minusa (65:70).

Rezultatske neizvijesnosti i otvorenog pitanja oko pobjednika u posljednjoj dionici utakmice ipak nije bilo. Zubac je na njenom početku vezao šest poena, od čega su posljednja dva nusprodukt slobodnih bacanja nakon Jambrovićeve namjerne osobne pogreške. Usto, Kvarner je ostao bez dva igrača zbog pet prekršaja (Jurković, Vucić) a svoje prve poene je za 67:79 u 33. minuti upisao Filip Krušlin. Do kraja susreta Zubac je zakucavao pa su trice Kučana i Bubnića bile samo kozmetičke naravi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.