Euroliga: Žorić i Simon odveli Repešinu Unicaju do pobjede nad Realom u Madridu

Petak, 15. ožujka 2013. 23:54 Napisao/la  SC

11. kolo TOP 16 Eurolige košarkaša: Real Madrid  - Unicaja Malaga 74:77, Panathinaikos - Alba 82:58, Barcelona Regal - Besiktas 86:61, CSKA Moskva - Žalgiris 70:61

 

Veliku, vrlo važnu pobjedu upisala je Unicaja koja je slavljem u Madridu kod Reala zadržala svoje šanse za prolazak u četvrtfinale. Na teškom gostovanju Repešina momčad je slavila 77:74 i tako pokazala da je ona duboka kriza iza nje. Bolji ulazak u meč imao je Real koji je dominirao u prvom poluvremenu i nakon početnog vodstva Unicaje, do kraja prve četvrtine potpuno preuzeo kontrolu nad rezultatom. Nastavio je Real u dobrom ritmu i u drugoj četvrtini, u 13. minuti je stigao već do osjetnijih 30:18 i do kraja prvog poluvremena lakoćom je čuvao stečenu prednost.Na odmor se otišlo s vodstvom Reala 40:32, a onda su uslijedile minute koje su okrenule meč.

Početak drugog poluvremena donio je posve drugačiju sliku na parketu, Unicaja je izašla puno agresivnija i bolja na parket i uspjela je napraviti seriju 15:0 te od zaostatka 42:34 stigla do prednosti 49:42 uz dvije trice Krune Simona i četiri poena Luke Žorića samo u ovoj seriji.

Unicaja je tako odličnom trećom četvrtinom došla do prednosti i stavila Real u tešku situaciju. U 32. minuti Luka Žorić je zakucao za 66:55 nakon čega je uslijedila mala kriza u napadu Unicaje, a Real je predvođen Sergijom Rodriguezom napravio seriju 8:0 i vratio se u utakmicu. Imali su Madrižani šansu još više se približiti, međutim Reyes nije bio precizan, a na drugoj strani sušu je prekinuo Fran Vazquez i nakon četiri minuta bez poena odveo Unicaju do 68:63.

Tricom Rodrigueza tri i pol minute prije kraja Real je smanjio na 68:67, no odmah je istom mjerom uzvratio samozatajni Marcus Williams. Realove šanse su nestale kada je kod vodstva Unicaje 71:69 prvo Rodriguez promašio tricu, a zatim Reyes dvicu i Unicaja se ponovno odvojila te sačuvala prednost do kraja susreta.

Odlični su bili hrvatski reprezentativci u redovima momčadi iz Malage. Luka Žorić je za 35 minuta ubacio 21 poen (7/10 za dva, 7/8 slobodna) uz čak 12 skokova dok je Kruno Simon za 31 minutu ubacio 18 poena (3/5 za dva, 3/6 za tri, 3/4 slobodna) uz pet skokova.

U Realovom sastavu Rodriguez je ubacio 17 poena (7/16) i tome dodao šest asistencija dok je Nikola Mirotić dodao 12 poena (4/10) i osam skokova. Dontaye Draper je za 14 minuta ostao bez poena (0/1 za dva, 0/2 za tri).

Nikakvih iznenađenja nije bilo u dvoboju Panathinaikosa i Albe. Grci su u svojoj dvorani bili uvjerljivi i glatko su slavili 82:58 te tako i dalje kontroliraju situaciju po pitanju prolaska u četvrtfinale. Bio je to susret s puno većim ulogom za Panathinaikos nego za Albu. Alba više nema nikakve šanse za prolazak skupine, igra za svoju čast dok su Grci mogli samo puno izgubiti u ovom susretu. Upravo zbog toga u meč su ušli puno agresivnije, koncentriranije i bolje, željniji pobjede i vrlo lako su stigli do rješenja utakmice.

Panathinaikos je u utakmicu ušao s 14:2, u nastavku podizao prednost i već na poluvremenu bilo je jasno da će bodovi ostati u Ateni. Na odmoru su Grci imali ugodnih 50:28, brzo u drugom poluvremenu domaćin je dohvatio i plus 30 i nakon toga krenuo u završavanje posla. Sve što je Alba uspjela napraviti je smanjiti zaostatak serijom 11:0, doći na 77:55, ali nije bila niti u jednom trenutku niti blizu nekom čudu i drastičnom smanjenju zaostatka.

U pobjedi Panathinaikosa najbolji su bili Jonas Mačiulis sa 16 poena (5/6) i šest skokova, Stephane Lasme s 14 poena (5/6) te Dimitris Diamantidis s osam poena (2/4) te devet asistencija. Roko Ukić je za 24 minute također ubacio osam poena (3/5 za dva, 0/1 za tri, 2/2 slobodna) i uhvatio šest skokova. Kod Nijemaca najefikasniji s devet poena bio je Dashaun Wood (3/7), a poen manje je ubacio Nihad Đedović (3/9)

Tri kola prije kraja drugog kruga, Barcelona se učvrstila na prvom mjestu skupine F. Momčad koju vodi Xavi Pascual je pred svojim navijačima s 86:61 bila bolja od Bešiktaša, čime je popravila vlastiti omjer pobjeda i poraza na 10-1. Barcelona sada ima tri pobjede prednosti pred Montepaschijem i Olympiakosom, koji su na drugom, odnosno trećem mjestu.Bešiktaš se već prije nekoliko kola oprostio od izgleda za prolazak u četvrtfinale, a ovim porazom pali su na 0-11.

Barcelona je izgradila dvoznamenkastu prednost već u prvoj četvrtini, koju su zaključili s 29:15 na svojoj strani. U drugoj dionici vodstvo domaćina bilo je i na +20, a nakon 47:31 na poluvremenu, Bešiktaš se donekle oporavio u jednom dijelu treće četvrtine. U 28. minuti gosti su stigli na samo 12 poena zaostatka (59:47), ali veselje im nije trajalo dugo.Serijom od 8:0, Barcelona se u 30. minuti odvojila na 67:47, a Bešiktaš iza toga više nije bio bliže od -13. Sa sveukupnih 11:3 u posljednje četiri minute, Pascualova momčad je do kraja utakmice stigla do završnih 25 poena prednosti.

Na putu do konačnih uvjerljivih +25, Ante Tomić bio je među četvoricom s dvoznamenkastim brojem poena u dresu Barcelone, ubilježivši 11, a tome je dodao i sedam skokova za nešto više od 22 i pol minuta na parketu. Nate Jawai zabio je najviše, 16 poena, uz devet skokova, Erazem Lorbek imao je 12 poena i pet skokova, a Pete Mickeal 11 poena. Cevher Ozer je s 18 poena i šest skokova vodio Bešiktaš, dok je Gašper Vidmar dodao 13 poena i pet skokova. Damir Markota je za 18 i pol minuta ubilježio četiri poena i tri skoka.

Uoči moskovskog dvoboja CSKA i Žalgirisa, računica je bila jasna. Litavci su morali pod svaku cijenu do pobjede kako bi ostavili živom nadu u prolaz u četvrtfinale dok ih je poraz potpuno udaljavao od plasmana među osam najboljih europskih momčadi. I bez Marka Popovića Žalgiris je pružio vrlo dobar otpor Moskovljanima, vratio se iz minusa, ali u završnici nije izdržao i upisao je poraz.

Praktički od samog početka susreta domaćin je kontrolirao utakmicu, no tek sredinom druge četvrtine uspio se značajnije odvojiti. Nakon trice Micova Moskovljani su poveli 25:16 i do kraja prvog poluvremena bez većih problema održali su tu prednost i na odmor otišli vodstvom 35:26.

Kada se CSKA odvojio na 45:30 polaganjem Papaloukasa u 25. minuti, činilo se da je potpuno slomljen otpor Žalgirisa. Međutim, gosti se tu nisu predali, do kraja treće dionice napravili su seriju 18:3 i potpuno se vratili u utakmicu. Neizvjesnost je, međutim, kratko potrajala. Držali su se igrači Žalgirisa u igri tek tri minute posljednje četvrtine nakon čega tricom Krjape te polaganjem i tricom Weemsa CSKA radi seriju 8:0 i ponovno dolazi do osjetnije prednosti. Ovaj put CSKA je bio puno oprezniji i nije dopustio Žalgirisu hvatanje priključka te je na kraju slavio 70:61.

Kod oslabljenih gostiju nije bilo previše raspoloženih igrača, a istaknuli su se Rimantas Kaukenas sa 16 poena (7/12) te po pet skokova i asistencija i Oliver Lafayette s 11 poena (4/11) i sedam skokova. Mario Delaš je igrao 15 minuta i ostao bez poena (0/2 za dva).

U domaćem sastavu najefikasniji je bio Sonny Weems s 13 poena (5/9), a priključio mu se Viktor Krjapa s 12 poena (5/11) i osam skokova.

11. kolo TOP 16 Eurolige košarkaša: Real Madrid  - Unicaja Malaga 74:77, Panathinaikos - Alba 82:58, Barcelona Regal - Besiktas 86:61, CSKA Moskva - Žalgiris 70:61.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.