EURO 2012: Fantastična španjolska pobjeda u finalu, tika-taka u čast europskih prvaka

Nedjelja, 01. srpnja 2012. 22:17 Napisao/la  SC

Finale: Španjolska - Italija 4:0. U posljednjih tridesetak godina ni jedna reprezenetacija nije bila tako dominantna u finalima velikih natjecanja, Španjolci su odigrali fantastičnu utakmicu kada je bilo najpotrebnije

Finalna utakmica

ŠPANJOLSKA – ITALIJA 4:0

Olimpijski stadion u Kijevu. Gledatelja: 60.000

Sudac: Pedro Proenca (Portugal)

Strijelci: 1:0 Pedro (14), 2:0 Jordi Alba (41), 3:0 Torres (84), 4:0 Mata (87)

Španjolska: Casillas, Arbeloa, Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba, Busquets, Xavi Hernadez, Xabi Alonso, Silva (59 Pedro), Iniesta (87 Mata), Fabregas (75 Torres)

Italija: Buffon, Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (21 Balzaretti), De Rossi, Pirlo, Montolivo (56 Motta), Marchisio, Cassano (46 Di Natale), Balotelli

Španjolska je postala prva reprezentacija u povijesti koja uspjela obraniti titulu europskih prvaka i prva reprezentacija koja je uzastopno pobijedila na trima velikim natjecanjima. Španjolci su u finalu pobijedili Italiju načinom koji nitko nije mogao očekivati nakon svega što su novi&stari europski prvaci pokazali na turniru. U posljednjih tridesetak godina ni jedna reprezenetacija nije bila tako dominantna u finalima velikih natjecanja, Španjolci su odigrali fantastičnu utakmicu kada je bilo najpotrebnije što je odlika najvećih. 

U finalu je dominirala redizajnirana španjolska tika-taka u starom izdanju! Iako Vicente del Bosque ni u finalu nije htio igrati s klasičnom špicom, oslanjajući se na nogometnu providnost trojice isturenih veznih igrača Inieste, Fabregasa i Silve,  španjolska igra kratkih pasova u finalu je bila puno brža i okomitija nego inače. Španjolska kombinatorika s kakvom Talijani nisu imali posla u prvih je petnaestak minuta  poremetila raspored braniča ispred vratara Buffona. Već u 10. minuti Fabregas i Xavi izmijenili su loptu na vrhu kaznenog prostora, Xavijev otvoreni udarac sa 17 metara nije bio precizan.

U 14. minuti Španjolci su dosegnuli trenutak tehničke savršenosti čemu stalno teže. Okomiti Iniestin pas, Fabregasovo ubacivanje u prazni prostor i precizni ubačaj na Silvinu glavu izgledali su kao računalna simulacija pogotka. Silva je natrčao i snažnim trzajem glavom zatresao mrežu pokraj nemoćnog Buffona – 1:0.

Talijani su nekoliko minuta tražili predah nakon čega su  neočekivano počeli tražiti pogodak na španjolski način, kroz veći posjed lopte (53%). Nije loše izgledalo, poglavito kada su počeli konkretno prijetiti. U 21. minuti Balzaretti je oštro ubacio slijeva, Casillas je uspio skrenuti loptu ispred Balotellija. U 29. i 33. minuti dvaput je pokušao Cassano, oba udarca Casillas je rutinski obranio.

I onda je u trenucima talijanske dominacije proradio španjolski nogometni gen. U 41. minuti Xavi i Jordi Alba odigrali su kontru "dva na pet" i tako jednostavno izigrali talijansku obranu da se Albin pogodak doimao kao da je trening a ne finale. Alba je pretrčao pedesetak metara, probio trkom dvije linije talijanske obrane prije nego što ga je Xavi loptom poslao prema Buffonu. Rutinskim udarcem Alba je zatresao mrežu – 2:0.

Grogirani Talijani jedva su dočekali odmor nakon kojega je Prandelli umjesto Cassana u igru poslao Di Natalea. U 47. minuti Di Natale je odmah ušao u priliku na asistenciju Abatea. Fabregas je u 47. i 48. minuti dvaput "zakuhao" pred Buffonom čime je dao do znanja da će utakmica dobiti na atraktivnosti budući da su obje momčadi nastavile tražiti pogodak.

U 48. minuti Španjolci su opravdano od suca Proence tražili najstrožu kaznu kada je Bonucci igrao rukom nakon Ramosova udarca glavom, portugalski sudac očigledno je oštetio europske prvake! U 51. minuti Di Natale je ušao u zaleđe i zadnju priliku koja je teoretski mogla vratiti utakmici natjecateljski naboj, sam je izašao pred Casillasa, ali Španjolci su najbolji u Europi između ostalog i zato jer imaju najboljeg europskog vratara. Casillas je znalački reagirao, ušao u udarac i otklonio zadnju talijansku priliku koju pomoćni sudac nije zaustavio zaleđem.

Nažalost za nepristrane gledatelje, u 60. minuti ozlijedio se Motta i Italija je pola sata morala igrati s  desetoricom igrača. Ni s jedanaest igrača Talijani nisu mogli parirati puno bržim španjolskim igračima, pa je utakmica poprimila razmjere talijanske agonije. Lopta je Talijanima nestala s vidika, španjolska tika-taka do kraja utakmice igrala se u čast novih europskih prvaka. A Torres i Mata su pogocima u 84. i 87. minuti samo potvrdili da španjolski nogomet nema premca ne samo na kontinentu, nego na planetu. 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.