EURO 2012: Španjolska u polufinalu, slavljenik Xabi Alonso "tricolore" poslao kući

Subota, 23. lipnja 2012. 22:48 Napisao/la  SC

Četvrtfinale EURO-a: Španjolska - Francuska 2:0. Branitelje naslova je među četiri najbolje reprezentacije Europe uveo Xabi Alonso, koji je s dva gola postao junak "furije"

ČETVRTFINALE

ŠPANJOLSKA - FRANCUSKA 2:0

Donbas Arena. Gledatelja: 50.000

Sudac: Nicola Rizzoli (Italija)

Strijelac: 1:0 Xabi Alonso (19), 2:0 Xabi Alonso (89-11m)

Žuti kartoni: Ramos (Španjolska), Cabaye, Menez (Francuska)

ŠPANJOLSKA: Casillas, Arbeloa, Ramos, Pique, Alba, Xabi Alonso, Busquets, Xavi, Iniesta (84 Cazorla), Fabregas (67 Torres), Silva (65 Pedro)

FRANCUSKA: Lloris, Revelliere, Rami, Koscielny, Clichy, Cabaye, M`Vila (78 Giroud), Ribery, Debuchy (64 Menez), Malouda (64 Nasri), Benzema


Reprezentacija Španjolske plasirala se u četvrtfinale EURO-a nakon što je u Donjecku minimalno pobijedila Francusku. Branitelje naslova je među četiri najbolje reprezentacije Staroga kontinenta uveo Xabi Alonso, koji je dvama golovima u svojem 100. nastupu za nacionalnu selekciju postao junak "furije". Utakmica nije opravdala rejting dvaju reprezentacija. Španjolska je svojom tradicionalnom igrom umrtvita tijek zbivanja, a u redovima "tricolora" osim Riberyja nije bilo previše raspoloženih aktera. Aktualni svjetski i europski prvaci u polufinalu će igrati protiv Portugala,


Španjolska je susret otvorila bez pravog napadača, tražeći put do gola sa šest veznih igrača. Takav pristup isplatio se ranije od očekivanog. Nakon nekoliko bezazlenih pokušaja obrana "tricolora" popustila je u 19. minuti. Iniesta je krasnom loptom na lijevoj strani izbacio Jordija Albu koji je fino ubacio pred francuska vrata gdje je odlično reagirao Xabi Alonso i sa desetak metara glavom zabio u svojem 100. nastupu za "furiju". Španjolski veznjak glavom je šutirao onako kako je to, primjerice, trebao učiniti Rakitić u ogledu s Španjolcima.

Francuzi se niti nakon tog gola nisu previše pribrali. Španjolski presing onemogućavao ih je da iznesu loptu, dok su Španjolci "sitnim vezom" pokušavali stići do Llorisovih vrata. Francuska igra uglavnom je ovisila od Riberyu, koji je bio usamljen. Najveća francuska prilika stigla je u 32. minuti kada je Cabaye s gotovo 30 metara odlično šutirao, ali je Casillas demonstrirao zašto je jedan od najboljih svjetskih vratara.


Niti nastavak utakmice nije donio neku promjenu ritma. Španjolci su čuvali vodstvo, dok su Francuzi, uglavnom preko Riberyja, pokušavali zaprijetiti Casillasu. Isti je igrač u 60. minuti napokon malo pobjegao pažnji španjolske obrane i naciljao glavu Debuchyja, koji je gađao malo preko španjolskih vrata. Otvorenija igra Francuzima se zamalo osvetila dvije minute kasnije kad je Fabregas malo zakasnio na jednu odličnu, dubinsku loptu. Francuzi su opet zaprijetili 20 minuta prije kraja. Ribery je opet pobjegao na desnoj strani, ali je je njegov pokušaj odbio Casillas. Izbornik "tricolora" Laurent Blanc u zadnjih je desetak minuta krenuo s potpunom ofenzivom, ubacio i Girouda, ali samo je uspio primiti drugi gol u samome smiraju utakmice nakon što je Revelliere srušio Pedra, a najstrožu kaznu sigurno realizirao slavljenik Xabi Alonso.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.