ŠPANJOLSKA PREGAZILA IRSKU

"Furija" nadomak plasmana u četvrtfinale

Četvrtak, 14. lipnja 2012. 22:35 Napisao/la  SC

Drugo kolo, skupina C: Španjolska - Irska 4:0. Španjolcima je za prolazak u četvrtfinale dovoljan samo bod

ŠPANJOLSKA - IRSKA 4:0

Utakmica 2. kola skupine C: Španjolska - Irska 4:0 (1:0). Arena Gdanjsk. Gledatelja: 39.000. Sudac: Pedro Proença (Portugal). Strijelci: 1:0 Torres (4'), 2:0 Silva (49'), 3:0 Torres (70'), 4:0 Fabregas (83'). Žuti kartoni: Alonso, Martinez (Španjolska), Whelan, Keane (Irska).     

ŠPANJOLSKA: Casillas, Pique, Ramos, Arbeola, Alba, Alonso (od 65' Martinez), Iniesta (od 79' Cazorla), Xavi, Busquets, Silva, Torres (od 74' Fabregas).

IRSKA: Given, St. Ledger, Ward, O'Shea, Dunne, Whelan (od 80' Green), McGeady, Andrews, Duf (od 76' McClean), Keane, Cox (od 46' Walters).

Nogometaši Španjolske pobijedili su Irsku 4:0 u drugom susretu drugog kola skupine C što je ujedno najveća pobjeda jedne ekipe na EURO-u. Španjolci su tako izbili na čelo ljestvice i u posljednjem kolu dovoljan im je bilo kakav remi protiv Hrvatske za plasman u drugi krug. S druge strane ako Italija pobijedi Irsku, Hrvatskoj minimlano treba remi 2:2 ili više, a u slučaju 1:1, izabranici Slavena Bilića moraju se nadati da Italija protiv Irske neće ostvariti bolji rezultat od njih.  

Bila je to utakmica u kojoj se vjerojatno na prste jedne ruke mogu nabrojati opasni napadi momčadi Giovannija Trapattonija.  Furija je bila toliko dominantna da je mogla do vrha mogla napuniti mrežu Iraca koje je spasila nepreciznost Španjolske i poneka dobra intervencija vratara Shayja Givena.

Irska je kapitulirala odmah na početku, u četvrtoj minuti jedna odbijena lopta u kaznenom prostoru došla je do Fernanda Torresa koji je lakoćom pretrčao braniče i zakucao za 1:0. Nakon pogotka nastavio se pritisak Španjolske, jedini način na koji su Irci mogli iznijeti loptu na suparničku polovicu je ispucavanjem.

Nizali su se pokušaji Silve, Torresa iz neposredne blizine, Inieste, Xabija Alonsa... Dojam je bio da svaki puta kada furija uzme loptu da je to velika opasnost za irska vrata. Unatoč velikom pritisku Irci su otišli na poluvrijeme sa samo jednim pogotkom u mreži, jedini pokušaj vrijedan spomena kod Iraca  je udarac Keanea unutar kaznenog prostora kojega je uspješno blokirao Pique, a nekoliko minuta prije te akcije, Iniesta i Xavi nisu realizirali prilike.

Sve se naplatilo u nastavku, nakon udarca Torresa u 49. minuti i nove pomutnje u irskim redovima, Silva je primio loptu, polegnuo irske braniče i plasirao za 2:0. U međuvremenu i Given je uspio obraniti jedan težak udarac Xavija, a Torres je promovirao Španjolce na vrh skupine C realiziravši jednu brzu kontru u 70. minuti - 3:0.

Irci su nešto pokušavali, ali osim udarca Keanea kojega je ukrotio Casillas, ništa nisu napravili.

Točku na "i" za Španjolce postavio je Fabregas koji je ušao umjesto Torresa. Veznjak Barcelone primio je jedan prizeman ubačaj iz kornera, slomio irske braniče i zakucao za konačnih - 4:0.