HRVATSKA REMIZIRALA S ITALIJOM

Mandžukićev gol sakrio slabosti

Četvrtak, 14. lipnja 2012. 20:00 Napisao  I. V.

Skupina C, 2. kolo: Italija - Hrvatska 1:1. Hrvatska je osvojila bod kojim ostaje u kombinacijama za plasman u drugi krug

Skupina C

ITALIJA – HRVATSKA 1:1

Gradski stadion u Poznanju. Gledatelja: 40.000

Sudac: Howard Webb (Engleska)

Strijelci: 1:0 Pirlo (39), 1:1 Mandžukić (72)

Italija: Buffon, De Rossi, Bonucci,  Chiellini, Maggio, Pirlo,  Motta (62 Montolivo),  Marchisio, Giaccherini, Cassano (83 Giovinco), Balotelli (69 Di Natale)

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić, Rakitić, Modrić, Vukojević, Perišić (68 Pranjić), Jelavić (83 Eduardo), Mandžukić (90+4 Kranjčar)

U prvoj jačoj utakmici odmah je na vidjelo izašao problem o kojem se govori proteklih šest mjeseci, u igri hrvatske reprezentacije veliki su problem stoperi. Manjkavosti u pokrivanju prostora i poglavito preuzimanja igrača u petnaestak prvih minuta razotkrio je Balotelli, koji je triput (3, 11, 16) neobjašnjivo ostao sam u okruženju nekoliko hrvatskih braniča. Prvi put Balotelli je promašio sa 6 metara, drugi put izazvao je pometnju  u rasporedu dvojice naših stopera, akcija je završila udarcem Marchisija, a treći put je izravno sa 16 metara pogodio Pletikosu. Brža i okomita transformacija talijanskih igrača omogućila je (pre)lagane izlaze na našu zadnju liniju obrane, dvojica stopera stajali su predaleko do napadača da bi bili pravodobni. Sinkronizacija dvojice stopera i defenzivnog veznjaka (Vukojević) nekoliko je puta izazvala podsmjeh zbog sudaranja i razmimoilaženja u prostoru ispred Pletikose.

U 20. minuti Srna je prvi  i zadnji put probio desni bok, uputio prizemni centaršut, zamalo je Jelavić zakasnio u ravni prve vratnice čime je ostala neiskorištena jedina iole ozbiljnija šansa naše reprezentacije u prvom dijelu utakmice.

Desetak minuta ravnoteže, igre na sredini terena bez konkretnih pokušaja na objema stranama, pobudila je lažnu nadu da će naša reprezentacija moći parirati Talijanima. U 29. minuti Cassano je na desnom boku prošao pored Scildenfelda kao da je na treningu, akcija je osujećena, ali je navijestila novi talijanski nalet. U 32. minuti Marchisio je u gužvi napucao loptu u blok, u 33. minuti Cassano je otišao previše ukoso da bi slijeva mogao pogoditi suprotni kut, a onda je Marchisio najavio slom.

U 37. minuti Marchisio se po tko zna koji put ubacio iz druge linije,  prevario Srnu i ostao sam pred Pletikosom. Uslijedile su dvije fantastične reakcije hrvatskog vratara, koji je dvaput osujetio Marchisijeve pokušaje u situaciji kada su bili „oči u oči“.

Dvije minute kasnije Pletikosa je bio nemoćan. Andre Pirlo u 39. minuti majstorski je izveo slobodan udarac, lopta je preletjela živi zid i uletjela u mrežu tik uz bližu vratnicu – 1:0.

Do kraja poluvremena hrvatski su igrač potpuno stali u strahu od drugog pogotka kojemu su Talijani bili blizu kada je Pirlo izveo udarac iz kuta, a Cassano (43) udarcem glavom poslao loptu pokraj gola.

U drugom dijelu Talijani su počeli igrati kojim su odlučili čuvati rezultat, što su naši igrači znali kazniti. Konsolidirana zadnja linija počela je ulijevati povjerenje u vlastite mogućnosti, Bilić je malo promijenio raspored igrača u središnjici (Modrić naprijed, Rakitić unutra), pa je utakmica polako počela ulaziti u zonu neizvjesnosti. U dvadesetak minuta ništa se konkretno nije dogodilo osim što je igra naše reprezentacija polako počela poprimati konture dostojne ozbiljnog natjecanja kakvo je EURO. Sve do 72. minute činilo da je poduzetnija igra privid koji odgovara Talijanima, a onda se pojavio Mario Mandžukić.

U 72. minuti Strinić je ubacio slijeva, lopta je u sredini kaznenog prostora neočekivano preletjela Chiellinija, ali nije iznenadila Mandžukića. Kratki prijem lopte i onda siloviti udarac po kojemu se lopta od prve vratnice odbila u mrežu izazvao je erupciju dijela tribina u kockastim dresovima – 1:1.

Pogodak je preobrazio igru hrvatsku reprezentaciju, koja je odjednom postala goropadna i samouvjerena, gotovo sve tzv. ničije lopte na sredini terena pripale su našim igračima. Duboki presing na zadnju talijansku liniju učinio je utakmicu uzbudljivom iako pravih šansi nije bilo. Italija je opasno živjela u desetak minuta kontinuiranog pritiska, ali je rezultatski sve bilo riješeno u 72. minuti kada je Mandžukić iskoristio našu jedinu pravu priliku i ostavio hrvatsku reprezentaciju u realnim kombinacijama za plasman u četvrtfinale.

Fotogalerija Goran Stanzl i Slavko Mizdor/PIXSELL

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.