ČETVRTFINALE EURO-a

Italija izbacila Englesku nakon penala

Nedjelja, 24. lipnja 2012. 23:30 Napisao/la  SC

Engleska - Italija 2:4 (0:0). Polufinale: Portugal - Španjolska (27. lipnja), Njemačka - Italija (28. lipnja)

Četvrtfinalna utakmica

ENGLESKA – ITALIJA 2:4 (0:0), nakon izvođenja jedanaesteraca

Olimpijski stadion u Kijevu. Gledatelja: 60.000

Sudac: Pedro Proenca (Portugal)

Strijelci iz jedanaesteraca:  Balotelli 0:1, Gerrard 1:1, Montolivo – promašaj, Rooney 2:1, Pirlo 2:2, Young – promašaj, Nocerino 2:3, A. Cole – Buffon brani, Diamanti 2:4

Engleska: Hart, Johnson, Terry, Lescott, A. Cole, Milner (60 Walcott),  Gerrard, Parker (94 Henderson), Young, Rooney, Welbeck (60 Caroll)

Italija: Buffon, Abate (90+1 Maggio), Barzagli, Bonucci, Balzaretti, De Rossi (80 Nocerino), Pirlo, Montolivo, Marchisio, Cassano (78 Diamanti), Balotelli

Italija je ušla u polufinale EURO-a nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U zadnjoj seriji Buffon je obranio pokušaj A. Colea, a Diamanti bio dovoljno hladnokrvan da zatrese mrežu za 2:4. Bez obzira što su odlučili udarci s bijele točke, u polufinale se plasirala osjetno bolja momčad. Ako postoji sportska pravda, onda je ona u Kijevu bila zadovoljena nakon 120 minuta iscrpljujuće utakmice.

Neočekivano uzbudljiva, sadržajna i kvalitetna utakmica s obzirom na važnost i uvriježeno mišljenje da Talijani do uspjeha na velikim natjecanjima mogu samo obranom. Italija je u utakmici protiv Engleske priredila više prilika nego tijekom cijelog natjecanja 2006. godine kada je postala svjetski prvak.

 Izbornik Cesare Prandelli vratio se sustavu (4-4-2) s četiri braniča u zadnjoj liniji čime je De Rossi pojačao vezni red, a Talijani u prvom dijelu utakmice ostvarili posjed lopte od čak 60 posto. Obje su momčadi tražile pogodak što je bila pretpostavka zanimljive utakmice s nekoliko izglednih šansi na objema stranama. Talijani su bili bolji u svim osnovnim elementima, pa tako i po broju šansi. De Roosi je rezantnim udarcem vanjskom felšom u 3. minuti pogodio desnu vratnicu i otvorio utakmicu. Već u 5. minuti Johnson je propustio najbolju englesku priliku, sa 7 metara šeprtljavo je udario o lopti i omogućio Buffonu pravodobnu reakciju. Rooney u 14. minuti nije bio precizan udarcem glavom na Johnsonov ubačaj zdesna.

Polufinalne utakmice (20.45):
27. lipnja, Donjeck: Portugal - Španjolska
28. lipnja, Varšava: Njemačka - Italija

U središtu pozornosti ipak je bio Balotelli, koji lako ulazi u prilike i još lakše promašuje. U 25. minuti Balotelli je izbjegao pažnji zadnje linije, ostao sam pred Hartom, ali je po običaju previše oklijevao pa je Terry spriječio realizaciju. U 32. minuti Balotelli je efektnim udarcem traljavo poslao loptu u Harta, a u 41. minuti zamalo je zakasnio na povratnu loptu koju je glavom spustio Cassano.

Englezi su odlučili prepustiti Talijanima sredinu terena i čekati kontre. Najbolju kontru izveli su u 32. minuti, kada je Rooney pripremio prostor Welbecku za neprecizni udarac sa 17 metara.

U 48. minuti drugo je poluvrijeme promašajem opet otvorio De Rossi, koji ovog puta s 5 metara nije pogodio cilj kada je ostao sam pred Hartom nakon pogrešnog izlaska engleske obrane. Nastavlja se talijanska serija neiskorištenih šansi, u 52. minuti Balotelli je na 10 metara prihvatio odbijenu loptu od engleskog vratara i onda iz okreta slabim udarcem loptu poslao natrag Hartu. Engleski vratar ponovo odbija loptu, natrčava Montolivo i ne pogađa prazna vrata.

Italija je potpuno preuzela inicijativu, izbornik Roy Hodgson morao je nešto mijenjati u igri. U 60. minuti u igru je poslao Carolla i Walcotta, dvojicu napadača, čime se utakmica formacijski do kraja trebala otvoriti. Englezi su u 65. minuti   naslutili da bi mogli parirati Talijanima, Young je bio neprecizan na 10 metara od Buffona. Međutim, Italija niti je posustala, niti počela kalkulirati. Nastavio se kontinuirani pritisak na englesku obranu, ali je pao ritam pa su se i šanse prorijedile. Stisnuti na svojoj polovici igrališta Englezi su dočekali produžetke bez pretjerane bojazni do 89. minute, kada se Nocerino zavukao iza leđa engleske obrane. Marchisio je precizno asistirao Nocerinu za pokušaj udarca koji je Johnson blokirao.

Tijek događaja u produžecima odredio je umor i strah od poraza. Talijani su nastavili dominirati  kroz posjed lopte (62%), a Englezi su čekali neforsiranu talijansku pogrešku. Kako je ritam padao pravih opasnosti bivalo je sve manje. Diamanti je 101. minuti pogodio desnu vratnicu više spletom okolnosti nego smišljeno i to je bilo sve u prvom produžetku. U drugom produžetku igralo se još sporije i opreznije, jedinu (polu)priliku propustio je Diamanti u 113. minuti na Balzarettijev ubačaj zdesna.  

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.