Euro 2012: Danci iznenadili Nizozemce za prvo slavlje nakon 1967. godine

Subota, 09. lipnja 2012. 19:52 Napisao/la  SC

Prvo kolo skupine B: Nizozemska - Danska 0:1. Danci su prvu pobjedu nakon osam službenih ogleda u srazu sa sjevernim susjedima osigurali golom Krohna-Dehlija (24)

Skupina B

 

NIZOZEMSKA - DANSKA 0:1

Stadion Metalista. Gledatelja: 28.456.

Sudac: Damir Skomina (Slovenija)

Strijelci: 0:1 Krohn-Dehli (24)

Žuti kartoni: Van Bommel (Nizozemska), Kvist (Danska)

NIZOZEMSKA: Stekelenburg, Van der Wiel (84 Kuyt), Heitinga, Vlaar, Van Bommel, De Jong (71 Van der Vaart), Sneijder, Robben, Willems, Van Persie, Afellay (71 Huntelaar)

DANSKA: Andersen, Kjar, Agger, Poulsen, Jacobsen, Kvist, Eriksen (74 Schoone), Krohn-Dehli, Rommedahl (84 Mikkelesen), Bendtner, Zimling

Nogometaši Danske iznenadili su na otvaranju skupine B Nizozemsku, ostvarivši prvu službenu pobjedu nad "oranjem" nakon 45 godina. Ogled u Harkivu pripao je momčadi koja je imala manje prilika, manji posjed lopte, ali je zato napravila ono zbog čega se igra nogomet - zabila gol. Dvije su se reprezentacije nakon SP-a 2010. opet našle na otvaranju skupine. Ovoga puta više su razloga za slavlje imali Danci, koji su nakon osam službenih utakmica napokon ostvarili pobjedu nad sjevernim susjedima. Dancima je prvu pobjedu u službenim ogledima nakon listopada 1967. godine donio Krohn-Dehli u 24. minuti ogleda.

Nizozemci su prvih 20-tak minuta imali laganu terensku nadmoć, ali bez većih prilika. Danci su pak iz prve svoje prve veće prilike došli do prednosti. Krohn-Dehli je na lijevoj strani krasnim lažnjakom nizozemsku obranu poslao u razgledavanje Harkiva i onda topovski loptu sproveo kroz noge Stekelenburga.

U 36. minuti Nizozemci su bili jako blizu izjednačenja. Robben je presjeko loše ispucavanje Andersena, povukao u svom stilu par metara i onda lijevicom odapeo, nesrećom za Nizozemce, u desni stativu Andersena. Dvije minute kasnije "oranje" opet prijete, ovoga puta Sneijder je odlično na desetak vrata od danskih vrata našao Van Persieja, ali je njegov pokušaj obranio Andersen. Igra se "zahuktala" u zadnjih pet minuta poluvremena. Šanse su sjevale, uglavnom Nizozemske, ali na odmor se otišlo s neočekivanom prednošću Danaca.

U istom se ritmu i nastavilo. Nizozemci su izvukli sva oružja. Prvo je Andersena testirao Van Persie, da bi potom Van Bommel pravom "bombom" zamalo izjednačio. Uslijedilo je još nekoliko nizozemskih pokušaja, bez učinka. Danci su svoju priliku čekali iz kontri i polukontri i jednu takvu dočekali kada je Eriksen bio neprecizan. U 75. opet prijete "oranje", ali je Huntelaar nedovoljno potkopao loptu. Do kraja susreta borbeni Danci sačuvali su svoju mrežu netaknutom i napokon prekinuli crni niz u ogledima s Nizozemcima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.