"KOCKASTI" BEZ ČETVRTFINALA

Hrvatska ispala nakon minimalnog poraza

Ponedjeljak, 18. lipnja 2012. 22:20 Napisao/la  SC

Skupina C. 3. kolo: Hrvatska - Španjolska 0:1. Šansu utakmice propustio je Rakitić u 59. minuti

Skupina C

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 0:1

PGE Arena u Gdanjsku. Gledatelja: 40.000

Sudac: Wolfgang Stark (Njemačka)

Žuti kartoni: Ćorluka (27), Srna (44), Strinić (53), Jelavić (90), Rakitić (90+2)

Strijelac: 0:1 Jesus Navas (88)

Hrvatska: Pletikosa, Vida (66 Jelavić), Ćorluka, Schildenfeld, Strinić, Srna, Vukojević (81 Eduardo), Rakitić, Pranjić (65 Perišić), Modrić, Mandžukić

Španjolska: Casillas, Arbeloa, Pique, Ramos, Alba, Busquets, Xavi Alonso, Xavi Hernandez (89 Negredo), Silva (73 Fabregas), Iniesta, Torres (61 Jesus Navas)

 U 88. minuti zadnja linija hrvatske obrane neoprezno je izašla u prazan prostor, Fabregas je proigrao Iniestu na rubu kaznenog prostora. Zaboravljeni Iniesta i Jesus Navas sami su krenuli prema Pletikosi, mirna izmjena lopte i Jesus Navas se ušetao u mrežu – 0:1.

Dvojbena situacija utoliko koliko je strijelac Jesus Navas bio u pasivnom zaleđu odlučila je utakmicu nakon koje se Hrvatska oprostila od četvrtfinala. Španjolska i Italija idu dalje, Hrvatska je ispala u utakmici koja većim dijelom nije mogla dobiti prolaznu ocjenu. Slaven Bilić oprostio se od klupe reprezentacije porazom od svjetskih i europskih prvaka, dojam da se moglo više nije odraz realnih odnosa snaga na terenu u Gdanjsku.

Bakljade na rubu pameti
U 6. minuti sudac Stark prekinuo je utakmicu zbog baklje koju su zapalili hrvatski divljaci. Na „kockastom“ dijelu tribine u 52. minuti nastavila se pirotehnička zabava za skupinu ljudi kojima nije mjesto na tribinama. U trećoj utakmici naše reprezentacije, treći put se dogodila klasična demonstracija primitivizma zbog čega hrvatska reprezentacija nije dobrodošao gost.

U jednom od najslabijih poluvremena odigranih na EURO-u nogometaši obiju reprezentacija nisu pokazali ama baš ništa što bi nagovijestilo pogotke. Kratki rezime prvog dijela utakmice: Hrvatska momčad bila je potpuno posvećena obrani, bojažljiva i bez ideje u igri prema naprijed, Španjolci nisu znali što bi učinili s očekivanim posjedom lopte od 68%. 

Od španjolskog tika-taka nepristranim gledateljima počelo se zijevati, a igra hrvatske reprezentacije svodila se na gusti raspored u sredini terena kojemu je jedina svrha bila suzbiti prostor pred vlastitim kaznenim prostorom na mjeru prihvatljivu našim braničima. U rijetkim trenucima posjeda lopte hrvatski igrači nisu bili u stanju zadržati loptu dovoljno dugo da bi se stvorila pretpostavka iole osmišljene igre. Uočljive slabosti u konstruktivnoj igri dvaju igrača na bokovima (Vida, Strinić), odsječeni Mandžukić i zatajni Modrić glavni su razlozi zbog kojih je igra naše reprezentacije izgledala daleko ispod renomea 8. reprezentacije na svijetu. Jedina je utjeha bila da je s druge srane  stajala najbolja reprezentacija na svijetu. Doslovno stajala!      

U dosadnoj i nekvalitetnoj igri pravih prilika nije bilo, u red najboljih poluprilika spada pokušaj Da Silve, koji se u 29. minuti poskliznuo u trenutku kada je imao otvorenu poziciju za udarac. Hrvatska je uputila jedan udarac u okvir vratiju (Pranjić, 25), koji treba zabilježiti  više zbog statistike nego zbog izglednosti. Najbolju (polu)prilika propustio je Mandžukić, koji je u 26. minuti loptu poslao visoko preko gola na prizemno Srnino dodavanje.

Što se statistike tiče, Pletikosu su dvaput na rutinske intervencije natjerali Torres (24) i Ramos (24) udarcima koji ne spadaju u red opasnih. U jalovoj španjolskoj igri povremeno su potezima iskakali Da Silva i donekle Iniesta, ostali nisu ni skakali, ni previše trčali.

Rezultat u drugoj utakmici (Italija je vodila 1:0) u drugom je poluvremenu značio da naša reprezentacija mora pokušati tražiti priliku za pogodak. Izbornik Bilić nije ništa mijenjao u igri i pristupu očigledno pokušavajući da u završnicu utakmice uđe s pozitivnim rezultatom, te da onda pokuša dočekati šansu utakmice.   Španjolci su i dalje udarali u čvrstu  zonu bez izglednih situacija za završni pad. Jedina primisao pogotka bila  je asistencija Inieste za Torresa, srećom okomita lopta bila je prejaka. A onda se dogodila brza kontra i šansa utakmice:

U 59. minuti Modrić je probio lijevi bok, sačekao Mandžukića i Rakitića na drugoj strani,  precizno vanjskom strane kopačke pogodio natrčalog Rakitića na drugoj vratnici. Rakitić je u idealnoj poziciji izveo školski udarac glavom, ali je Casillas pročitao njegovu namjeru i bravurozno obranio.

U 61. minuti Del Bosque je odustao od igre s napadačem kada je izveo Torresa, a u 64. minuti Bilić se dvostrukom izmjenom (Perišić/Jelavić – Vida/Pranjić) vratio rasporedu s dvojicom napadača iz prve utakmice.

Konačno je hrvatska igra dobila nekakve konture zbog kojih su počele rasti natjecateljske tenzije.  U 68. minuti Perišić je prošao lijevom stranom i zamalo promašio Jelavićevu glavu u sredini kaznenog prostora, što je djelatno navijestilo što je Bilić htio postići izmjenama. U trenucima posjeda lopte odgovornost za igru preuzeo je Modrić, koji je u 79. minuti izbacio Mandžukića na lijevoj strani, uslijedio je precizan ubačaj za Perišića na desnoj strani i udarac ravno u Casillasa.

Na drugoj strani, Španjolci su počeli iskazivati nesigurnost u trenucima kada je trebalo završiti obećavajuće akcije. Fabregas (78) i Busquets (81) srećom nisu reagirali dovoljno pribrano u pozicijama za završni udarac. Dva udarca (Iniesta 84, Jesus Navas 85) i obrane Pletikose, jedno dvojbeno Busquetsovo potezanje (86) Ćorluke nakon ubačaja iz kuta bile su uvod u završnicu. U zadnjih desetak minuta očekivano je popustila koncentracija, što su Španjolci kaznili.

Fotogalerija Slavko Mizdor i Goran Stanzl/PIXSELL