U Zagrebu obilježeno trideset godina djelovanja HAMŠS-a

Ponedjeljak, 11. listopada 2021. 12:30 Napisao/la  Miroslav Krpan
Dobitnici priznanja
Dobitnici priznanja Foto: Miroslav Krpan

Prošlo je 30 godina. Prije ta tri desetljeća, 5.listopada 1991.godine, tijekom jedne od učestalih uzbuna zbog zračnog napada na Zagreb, osnovan je Hrvatski auto i moto športski savez (HAMŠS), tada jedinstvena nacionalna asocijacija oktanskih sportova na dva i četiri kotača. Danas, iako oktanci djeluju odvojeno, kroz dva nacionalna saveza, početaka nečeg novog na čemu se temelji bogat i sadržajan rad, te brojni uspjesi, prisjete se oni koji tu tradiciju nastavljaju.

U zagrebačkom Hotelu International, prigodnim druženjem osnivača, sudionika povijesne konstituirajuće skupštine i onih koji danas rukovode motociklističkim i automobilističkim sportom u samostalnoj Hrvatskoj, obilježen je vrijedan i znakovit jubilej. Zaslužnima su uručena priznanja, a prisjećanja, na nimalo lak period začetaka rada jedne od prvih nacionalnih udruga, što više one koja je konstituirana među prvima u okviru Hrvatskog olimpijskog odbora, kao nove krovne sportske asocijacije, svježa su dan danas.

Prestankom rada Auto moto saveza Hrvatske, kao republičkog segmenta tadašnjeg zajedničkog AMS Jugoslavije, čiji je sport bio samo dio tog sustava, uz puno razumijevanje Hrvatskog autokluba, nove asocijacije svih vozača, pristupilo se osnivanju Hrvatskog auto i moto športskog saveza, kao samostalnog, izvan sustava HAK-a.Zahvaljujući prijateljskom dogovoru, punom razumijevanju i odobrenju od strane do tada jedinstvenog Saveza nadležnog za touring i sport, HAMŠS je priznat i primljen u pripadajuće svjetske asocijacije FIA i FIM.

Izuzetna je u svemu tome bila uloga jednog od inicijatora i prvog predsjednika HAMŠS-a Vilka Severa. Njegove uloge i karizme prisjetili su se brojni sudionici svečanosti, o čemu su posebno govorili dvojica potpisnika osnivačkog dokumenta Ivan Lafter i Zrinko Gregurek, kasnije dugogodišnji glavni tajnici nacionalnih saveza. Uz njih treći potpisnik osnivačkog akta bio je Splićanin Ante Baumgartner, koji je zbog zdravstvenih poteškoća propustio ovu svečanost.

Skup su pozdravili Tomislav Družak, državni tajnik za sport pri Ministarstvu turizma i sporta RH, te Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, ističući kako i danas postoji dobra i uspješna suradnja nacionalnih saveza koji objedinju moto, odnosno auto i karting sport, pri čemu je izuzetno važna odgojna kopmponenta mladih i utjecaj na sigurnost u prometu kroz bavljenje sportom, kojem je brzina karakteristično obilježje.

VIKLO SEVER PRVI PREDSJEDNIK

Iz povijesne dokumentacije 5.listopada 1991.godine uočljiv je sastav Radnog predsjedništva osnivačke skupštine, kojeg su činili Dragutin Srečec, Vilko Sever i Željko Gredičak. Bilo je to ratno vrijeme pa se pozivu osnivanja nisu mogli odazvati predstavnici svih zainteresiranih klubova s područja Hrvatske, te je jedna od odluka bila da će prestankom rata i normalizacijom cjelokupne situacije u RH biti održana nova skupština. Svoj je mandat verificirao 21 delegat iz 16 društava-klubova, a izabrano je prvo rukovodstvo HAMŠS-a – Izvršni odbor u sastavu: Vilko Sever,predsjednik, Vojteh Brajčić,zamjenik predsjednika (obojica 1.HMK Zagreb), te članovi Ante Baumgartner (AMK Split), Josip Dolenec (AMD Koprivnica), Ivica Lafter (MCC Ina Jaska Jastrebarsko), Krešimir Pavelić (AMK Sokol Slavonska Požega) i Alojz Šestan (AMD I.M.Gajer Prelog).

Članovima Nadzornog odbora izabrani su predsjednik Ivica Mihaljević i članovi Alfred Šaina i Božidar Skorup.

U radnim 90-tim, iako su misli bile uz brzine i oktane, mnoge je zanesenjake srce odvelo na prvu crtu bojišnice, osnovana je i opremljena prva sportska četa motorista, tada prvenstveno zaslugom Vilka Severa. U predvečerje ove svečanosti na prigodan je način obilježena i 30-godišnjica Šprtske moto satnije Zbora narodne garde. Slijedile su duge ratne godine tijekom kojih se nastojalo održavati auto,moto i karting sport „na životu“, vodilo se brigu o vozačima, sportskim djelatnicima i klubovima.

OD HAMŠS-a DO SAMOSTALNIH AUTO I MOTO SAVEZA

Tijekom pet godina primjetan je bio rast broja vozača,klubova i natjecanja, pa se zbog kvalitetnijeg „servisiranja“ djelatnosti, na skupštini održanoj 14.prosinca 1996.godine, a po ugledu na većinu ostalih nacionalnih saveza, do tada jedinstven u nas, podijeli na dva odvojena nacionalna saveza, pa su u skoro vrijeme nastali HAKS – Hrvatski auto i karting savez i HMS – Hrvatski motociklistički savez, koji uspješno djeluju i dan danas.

Upravo su Stjepan Peršin, predsjednik HMS-a i Davorin Štetner, predsjednik HAKS-a, prigodnim riječima podsjetili na aktivnosti, uspjehe, probleme, ali i kontinuitet koji je nastavljen i iz kojeg je hrvatski oktanski sport, što kroz organizaciju državnih prvenstava i vrhunskih sportskih priredbi, što kroz uspjehe hrvatskih motociklista, automobilista i kartingaša priznat širom svijeta, a ima znakovitu ulogu i u okviru međunarodnih tijela, posebno FIM – Svjetske motociklističke federacije i FIA – Svjetske automobilističke federacije, u čijim je tijelima i zapažen broj istaknutih hrvatskih sportskih djelatnika.

Obilježavajući 30 godina HAMŠS-a dodijeljene su Povelje klubovima čiji su predstavnici bili prisutni na osnivačkoj skupštini, a djeluju i danas: Prvi hrvatski moto klub Zagreb, AMD Buzet, AMD Ina Zagreb, AK Ina Delta Rijeka, MCK Jaska Jastrebarsko, AMD Koprivnica, AMD Kvarner Rijeka, AK Remetinec Zagreb, MCK Samobor. AMD Savski Marof, AMD Siget Zagreb, AMK Sokol Požega, AMK Split, AMD Zabok i AMD Zanatlija Zagreb.

Povelje su dodijeljene i svim sudionicima konstituirajuće skupštine, kao i delegatima klubova s pravom glasa, koji su svoje pravo podizanja ruke „za“ upisali u povijest hrvatskog oktanskog sporta na dva i četiri kotača: Vilko Sever (posthumno), Ante Baumgartner, Mladen Črnjar,Zrinko Gregurek, Ivan Lafter, Ivica Mihaljević, Krešimir Pavelić, Slavko Peračković, Mato Šebalj i Arsen Ulčar. Uz sve koji se sjećaju dana osnutka, organizatori svečanosti uručili su i tri priznanja predstavnicima medija, a primili su ih Stjepan Balog,Ivan Blažičko i Mario Dragun.

Predsjednicima sadašnjih saveza znak zahvalnosti prigodnim poklonima iskazao je prof.dr.Mladen Črnjar, predsjednik Motociklističkog kluba Kvarner, koji već više od četiri desetljeća objedinjuje oktanske sportove na kultnom mjestu u Hrvatskoj, Automotodromu Grobnik. Iako nisu dobile stručak cvijeća, niti uokvireno priznanje, ipak su u završnici svečanosti spomenute i dvije ikone, operativne djelatnice, prvo jedinstvenog, a potom odvojenih saveza, sportske tajnice Renata Stamičar (HMS) i Nevena Skočić (HAKS).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.