U sjeni Croatia Rallyja u Mađarskoj počinje hrvatsko prvenstvo

Četvrtak, 15. travnja 2021. 15:03 Napisao/la  Miroslav Krpan
Stefani Mogorović
Stefani Mogorović

U tjednu uoči najvećeg automobilističkog događaja, što će se u Hrvatskoj zbivati od 22. do 25. travnja, Croatia Rallya za FIA WRC Prvenstvo svijeta u rallyu, pomalo u sjenci i tišini starta i ovogodišnje hrvatsko automobilističko prvenstvo.

Nakon što su zbog pandemije i epidemioloških mjera u Hrvatskoj već neka, kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza, zacrtana natjecanja odgođena (kronometar Tar, rally show Limski kanal), a neka i otkazana (rally show Čazma, autocross Moravče Slovenija, Rally Opatija), sudionici Prvenstva Hrvatske auto utrka na kružnim stazama došli su na svoje.

Njih 30 uputilo se u Mađarsku, na znanu svjetsku F1 stazu Hungaroring, gdje će se u petak 16. i subotu 17.travnja održati međunarodna utrka „Laptiming Cup hungaroring“, bodovno natjecanja FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, u okviru kojeg se ove godine vozi većina kružnih utrka hrvatskog prvenstva.

- S pripremom nove sezone počeli smo još prošle jeseni, neposredno po okončanju prošlogodišnje, usprkos problemima, u konačnici uspješne sezone. Zacrtali smo bogat i sadržajan kalendar na nizu znanih europskih staza uz dva ljetna nastupa na našem Grobniku. Interes za kružne auto utrke sve je veći, startne brojeve zatražilo je čak 70 vozačica i vozača, doradili smo pravila za domaće prvenstvo, uveli pogodnosti za vozače i neke nove izazovne kategorije, pa ćemo tako posebno nagrađivati vozačice, juniore i seniore. Ima i novih klasa za one jače automobile, a vjerujemo da ćemo, usprkos izuzetno specifičnim uvjetima pod kojima se odvija već sada utrka u Hungaroringu, uspjeti realizirati zacrtani program, kazao je uoči puta u Mađarsku Dean Grbac, sportski direktor HAKS-a za auto utrke na kružnim stazama, koji je u Mađarskoj ovog tjedna i član Međunarodnog žirija i promatrač HAKS-a.

Među 30 prijavljenih hrvatskih automobilista jedna je vozačica, dvoje juniora, osam u seniorskoj konkurenciji, a pristižu iz 13 klubova. Ima iskusnih i trofejnih vozača, ali ima i onih novih, mladih, željnih novih avantura i uspjeha.

Prvi start na jednoj kružnoj automobilističkoj utrci ostvarit će i donedavna trofejna kartingašica Pazinjanka Stefani Mogorović (Istra racing team), ujedno i najmlađa članica hrvatske ekspedicije, koja će voziti Renault Clio III.

U obranu naslova državnih prvaka, već prvim nastupom, kreću i prošlogodišnji prvaci Maro Franić (AK Dubrovnik racing), Lovro Badurina (Karting klub Rijeka) i Frane Jukić (AK Makarska).

Naši vozači razvrstani su u 12 klasa i šest grupa hrvatskog prvenstva, a ovisno o sudionicima preostalih grupa i klasa FIA CEZ utrke dvodnevnog programa, tako će biti i razvrstani.

Treninzi se voze u četvrtak i petak, a bodovne utrke počinju već u petak od 13,25 sati.

U dva dana odradit će se prve dvije bodovne utrke ovogodišnjeg Državnog prvenstva.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.