WRC Croatia Rally, Zagreb domaćin po mnogo čemu prvog rallyja

Utorak, 20. travnja 2021. 23:41 Napisao/la  Miroslav Krpan
WRC Croatia Rally, Zagreb domaćin po mnogo čemu prvog rallyja

Zagreb već živi svjetski ovogodišnji hrvatski događaj broj „1“.

Naime, kao središte zbivanja, uključujući i dislocirane destinacije na širem području Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, na kojima se izvode brzinski ispiti, gotovo na svakom se metru može osjetiti nešto „divlje“ u zraku.

Mirisom benzina i adrenalinskim nabojem opčinit će kompletno okruženje prestižna automobilistička manifestacija FIA Prvenstva svijeta „Croatia rally“, poznatiji kao WRC, kojoj je Hrvatska domaćin po prvi puta.

No, vrijedi zapaziti kako je uz taj naš „prvi“ renomirani događaj na koji smo ponosni vezano puno puta riječ – prvi.

Tako je Croatia rally, nakon španjolskog Rallya Catalunya 2019.godine prvi s više od 300 kilometara brzinskih ispita, prvi je ujedno nakon završnice Svjetskog prvenstva 2019. godine (Njemačka), koji se u kompletnom dijelu vozi na asfaltnoj podlozi (asfalt prekriven snijegom i ledom na siječanjskom Monte Carlu nije usporediv s ovim našim proljetnim).

Prvi je ovo rally na koji kao vodeći prvenstva, poslije dva održana rallya Monte Carlo i Arctic u Finskoj, stiže najmlađi do sada lider WRC-a 20-godišnji Finac Kalle Rovanpera.

U poretku vozača ima četiri boda prednosti ispred Belgijanca Thierryja Neuvillea, koji je na oba ovogodišnja nastupa završio na trećem mjestu. I još jedan „No 1“ vezuje se uz prvi bodovni rally ovogodišnje Junior WRC sezone za vozače do 30 godina, kojim će otpočeti jubilarna 20. sezona.

U ovogodišnjem kalendaru pet je rallya u bodovnom sustavu Junior WRC, a sve posade nastupaju s istovjetnim „Ford Fiesta R2“ automobilima koje priprema „M-Sport“.

Prošlogodišnji juniorski prvak Šveđanin Tom Kristensson, uz suvozača Davida Arhusiandera „preselio“ je u kategoriju WRC 2 i nastupa u Ford Fiesti MkII, dok se favoritima za ovogodišnji naslov smatraju Latvijac Martins Sesks (suvozač Renas Francis) i Finac Sami Pajari (suvozač Marko Salminen), prošle godine drugo i trećeplasirani.

Croatia rally u listi prijava ima 68 posada, koji su osnovom svojih vozila i sustava bodovanja podijeljeni u pet različitih kategorija: prestižna WRC RC1, WRC Rally 2, WRC 3, Junior WRC i Rally 4. U prve dvije 10 je prestižnih timskih automobila, te 31 Rally 2 u kojem su i donedavno najjači R5 automobili.

U konkurenciji WRC 2 vodeći je Norvežanin Andreas Mikkelsen (suvozač Ola Floene) s automobilom Škoda Fabia R5 Evo, dok su u skupini WRC 3 bodovno izjednačeni Francuz Yohan Rossel (suvozač Alexandre Coria) u Citroenu C3 Rally 2 i Finac Teemu Asunmaa u Škoda Fabia R5 Evo.

U Hrvatskoj slijedi i nastavak timskog natjecanja.

Hyundai kao branitelj prošlogodišnjeg naslova razočaravajuće je startao sezonu u Monte Carlo, kada su prva dva mjesta pripala Toyoti.

Razlika je trenutno 11 bodova u korist Toyote, dok treći M-Sport (Ford) zaostaje 53 boda za vodećim.

Za vjerovati je da su upravo višednevna testiranja na dionicama prometnica Gorskog kotara i Zagorja, proteklih mjesec dana, doprinijela uštimavanju svih detalja za što bolji plasman u hrvatskom premijernom nastupu.

Do četvrtka i ceremonijalnog starta u 19 sati, bolje kazano predstavljanja svih sudjelujućih posada pored Nacionalne sveučilišne knjižnice, puno je posla administrativne i tehničke prirode za vozače i tehničke timove, a najveći se dio odvija na prostorima u i uz Zagrebački velesajam.

Prva popisivanja dionica obavljena su prema posebnom rasporedu tijekom utorka u dvije grupe, a nastavljaju se cjelodnevno u srijedu.

Svojim trkaćim „bolidima“ na teren će moći izići tek u četvrtak od 9 do 15 sati, kroz tri grupe, na posebno pripremljenoj dionici na Medvegradu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.