Stručnjaci izračunali, WRC Croatia Rally donio preko 105 mil. eura zarade

Utorak, 10. siječnja 2023. 12:13 Napisao/la  SC
Stručnjaci izračunali, WRC Croatia Rally donio preko 105 mil. eura zarade

WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili brzinske ispite na hrvatskim cestama. Rezultati su to stručne studije “Socio-ekonomski utjecaji WRC Rally Croatia 2022 na prostor Središnje Hrvatske” koju je izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na predstavljanju stručne studije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nazočio je osobni izaslanik Ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske, državni tajnik Josip Pavić, prodekanica za strateška partnerstva i projekte Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Kosjenka Dumančić, kao i predstavnici lokalnih zajednica i županija u kojima se održavaju brzinski ispiti WRC Croatia Rallyja, izvršni predstavnici Hrvatske turističke zajednice i Hrvatskog auto i karting saveza te organizacijski tim WRC Croatia Rallyja predvođen predsjednikom organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja Danielom Šaškinom.

- Vlada RH je zaista prepoznala važnost ovakvih događaja za promociju Hrvatske kao poželjne destinacije sportskog turizma i s velikom radošću prihvatila partnerstvo u organizaciji WRC-a osiguravši ukupno 3 milijuna eura za 2022., 2023. i 2024. godinu. Imajući u vidu važnost promocije koju sport nudi isto tako će se iduće godine organizirati niz drugih sportskih manifestacija kojima će partner biti Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, istaknuo je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Rezultati provedene studije otkrivaju da je utrke uživo pratilo 310.000 gledatelja, što se snažno odrazilo na povećani broj noćenja turista na području županija koje su ugostile brzinske ispite. WRC Croatia Rally time je potvrdio svoj status jedinstvene regionalne manifestacije s obzirom na to da je trećina posjetitelja stiglo iz zemalja srednje, zapadne i jugoistočne Europe. Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku procjenjuju se na preko 105 milijuna eura.

- Prije svega, riječ je o jednom mega sportskom spektaklu čije učinke Hrvatska dosad nije imala ni na jednom sportskom, kulturnom ili bilo kojem drugom događanju. Rezultati studije iz 2022. godine pokazali su da je ovaj projekt i ekonomski i društveno održiv te da bi Hrvatska i nadalje trebala ostati domaćin WRC-a, rekao je dr. sc. Oliver Kesar, profesor s katedre za turizam Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prošlogodišnji WRC Croatia Rally rezultirao je i velikim interesom medija, čak 400 predstavnika medija stiglo je u Hrvatsku i izvještavalo o uzbudljivim brzincima i umijeću najboljih reli vozača današnjice. Zanimljivo je da je i prosječna potrošnja po gledatelju Croatia Rallyja veća od prosjeka i iznosi 263 eura, dok ukupni proračunski prihodi premašuju 12 milijuna eura.

Trećina posjetitelja WRC Croatia Rallyja stiglo je izvan Hrvatske, od čega najviše iz susjednih Slovenije i Mađarske, ali i drugih zemalja Europe poput Češke, Rumunjske, Finske, Norveške, Belgije i ostalih. Procjenjuje se kako je WRC Croatia Rally generirao do 170 tisuća noćenja, s pozitivnim učinkom na popunjenost smještajnih kapaciteta u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, kao i u Gradu Zagrebu.

- Veliko nam je zadovoljstvo što je ova stručna studija dala i znanstvenu potvrdu naših tvrdnji da dolazak ovakvog globalnog sportskog natjecanja u Hrvatsku donosi i značajne pozitivne učinke, sa snažnom tendencijom daljnjeg rasta. Hvala profesoru Kesaru, njegovom timu i Ekonomskom fakultetu koji su izradili ovu stručnu studiju, ali i svim partnerima s kojima ćemo i ove godine neumorno raditi na tome da Hrvatsku u što boljem svjetlu prezentiramo na svjetskoj reli sceni, dodao je Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

WRC Rally Croatia u svojoj drugoj godini održavanja, prošle 2022. još je jednom istaknuo svoj potencijal kao jedne od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju auto-moto sporta, turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može dodatno rasti. Svjetsko prvenstvo u reliju i ove se godine vraća u Hrvatsku po treći puta gdje će se od 20. do 23. travnja elitni reli vozači boriti za bodove i što bolji plasman u ukupnom poretku.

Više informacija o WRC Croatia Rallyju dostupno je na webu, a sve novosti moguće je pratiti i na službenim Facebook, Instagram i Twitter stranicama.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.