Rally Poreč 2016: Na startu više od sedamdeset vozila iz osam država

Četvrtak, 03. studenog 2016. 16:08 Napisao/la  Miroslav Krpan

Sudionike očekuje dvodnevno nadmetanje čiji je početak tradicionalno u petak poslijepodne na "kružnom" brzincu u Taru


Međunarodni  Hyundai Autokuća Košara - 17. Rally Poreč 2016., kojim će 4. i 5. studenog na području Istre završiti ovogodišnja rally sezona, okupt će više od 70  posada iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Srbije, Švedske, Francuske i Austrije.

Rezultati se boduju samo za Prvenstvo Republike Hrvatske u kojem nastupa 28 posada iz 14 klubova, dok uz sudionike u redovnoj konkurenciji za nagrade organizatora na startu treba očekivati i desetak promo posada sa atraktivnim automobilima.

Organizaciju i ove godine potpisuje Autoklub „Poreč motorsport“, dok je suorganizator AK Skok racing iz Brtonigle.

Sudionike očekuje dvodnevno nadmetanje čiji je početak tradicionalno u petak poslijepodne na „kružnom“ brzincu u Taru, uz samo more, nakon čega slijede dva noćna „prologa“ na improviziranoj stazi formiranoj na Gradskom parkiralištu u centru Poreča.

Subotnji dan objedinjava devet  brzinskih ispita na lokacijama Tinjan, Kanfanar, Mugeba  i Žbandaj, od kojih se svaki vozi po dva, a Tinjan čak tri puta. Koncept rallya ukupne duljine 277,13 km u cijelosti je smješten na širem području Poreča i Kanfanara. Na 12 brzinskih ispita otpada ukupno 90,79 km.

Na Žatiki gdje je Servisno parkiralište ljubitelji sportskih automobila moći će uoči, a potom u pauzama ili na samim dionicama duž  brzinaca doživjeti niz vrhunskih i prestižnih automobila.

Posebna je atrakcija i hrvatska premijera „Hyundai i20 R5“ kojim nastupa talijanska posada Claudio De Cecco i Jean Campeis koji s razlogom nose startni broj 1.

 Mađari Sandor Olle i Janek Czako stižu s prestižnom „Ford Fiestom S2000“, a iste su karakteristike i „Peugeota 207 S2000“ Talijana Bernda Zanona i Denisa Picena.
 
 Posebnu pažnju privlači premijerni nastup hrvatske posade Buzećana Viliama Prodana i Zagrepčanina Zorana Raštegorca, članova AK Opatija Motorsport i AKK Zanatlija, u prestižnom automobilu „Ford Fiesta R5“ kojim se uvrštavaju među favorite za sam vrh.
 
 Nakon nedavnih testiranja u Italiji, predstavljanja u Opatiji stiže i vrijeme dokazivanja skliskim istarskim cesticama koje Prodan izvrsno poznaje, a vozačke je sposobnosti dokazao i u međunarodnoj konkurenciji proteklih godina Mnitropa Cupa, te državnih prvenstava Slovenije i Italije.
 
 No, iako na Poreč stiže kao sigurni, već 11. puta hrvatski prvak, Zagrepčanin Juraj Šebalj sa od ove sezone novom suvozačicom Majom Sabol koja je osigurala prvi naslov među suvozačima, kao članovi AKK Sveta Nedelja, neće olako prepustiti primat među domaćim posadama.

 Oni nastupaju sa Mitsubishi Lancerom Evo Ix, niz puta potvrđenim i pobjedničkim automobilom.

 Među deset najistaknutijih posada treba spomenuti Mađare Antala Kovacsa i Gergöa Istovicsa (Ford Fiesta R5), višestrukog državnog prvaka i prvog pobjednika porečkog relija 1999. godine Darka Peljhana sa suvozačicom Tinom Lazar (Mitsubishi Lancer Evo X), te Mađara u hrvatskom dresu (AK Delta Sport) Janosa Szilagyija koji stiže s novom suvozačicom Alexanrom Varadi u još jednom „Miceku evo IX“.
 
 Dobar rezultat iz prikrajka će vrebati i mladi slovenski as Aljoša Novak s iskusnim suvozačem Jakom Cevcom u još jednom Evo IX.

 Za domaće prilike bit će niz međusobnih ogfleda u nižim klasama u kojima će neke odluke o pobjednicima pasti upravo u Istri na posljednjem, šestom ovogodišnjem bodovnom natjecanju Prvenstva Hrvatske.

 Boje tri  istarska kluba brani šest posada.
 
 Četiri porečkog Autokluba „D.T.“: Nikola Dobrila - Tomislav Pospiš u Hondi Civic TypeR, Talijani Sergio Domenici - Gianluca Nataloni (Mitsubishi Lancer Evo VI), Toni Malinarich - Nenad Hrvatin (Renault Clio Sport) i David i Karlo Pelicar (Peugeot 106), za AK Buzet Autosport nastupa Denis Moćibob uz suvozača Edija Kuharića iz AK Opatija Motorsport za upravljačem „Peugeota 306 S16“, dok će još jedan dobar rezultat na „domaćem“ terenu pokušati ostvariti i posada pazinskog Istra racing teama Sandi Jugovac i Dorianu Milanović u Peugeotu 106.
 
Okupljanje sudionika je već od 7 sati u petak 4.studenog na verifikaciji i tehničkom prijemu što će potrajati do 11,15 sati na Parkiralištu Žatika.

Od 12,30 do 14,30 sati predviđen je neobavezni „Shakedown“ na dionici BI Tar na kojem posade ispituju svoja vozila uoči starta u 15,15 sati s Gradskog parkirališta.

Tarski brzinac starta pola sata kasnije, u l5.43, a prvi od dva prologa – gradska brzinca u 19,16 sati na velikom centralnom Gradskom parkiralištu u srcu Poreča.

 Subotnje jutro nastavlja se od 8,30 sati, a pobjednici stižu na ciljnu rampu  u 19 sati na Gradsko parkiralište.
 
 Prometnice na kojima se odvijaju brzinski ispiti bić će u određeno vrijeme zatvorene za javni promet, a više se informacija može pronaći na službenoj web adresi organizatora www.rally-poreč.eu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.