Memorijal Đani Šverko: Buzet postao mjesto druženja vlasnika povijesnih vozila

Petak, 15. studenog 2019. 15:28 Napisao/la  Miroslav Krpan
Ulica povijesnih automobila
Ulica povijesnih automobila Foto: Miroslav Krpan

Sredinom studenoga 2014. godine napustio nas je jedan legendarni istarski automobilist na čiji lik i djelo, točnije automobilističku karijeru i toplinu kojom je zračio tijekom svoje plodonosne 73 godine života, uspomene ne blijede.

Peta je godina otkako je umro Ivan Đani Šverko, rođeni Buzećan, začetnik automobilističke scene u ovom istarskom gradiću, kojeg ne bez razloga, nazivamo hrvatskom automobilističkom prijestolnicom.

Dokaz da sjećanja na velikog čovjeka i trofejnog hrvatskog automobilističkog internacionalca ne blijede je i peti uzastopni „In Memoriam Ivan Đani Šverko“, što će se ove godine održati u subotu 16. studenog.

Buzet je tako, uz već legendarna zbivanja automobilističkih natjecanja, koja su, posebno u posljednja četiri desetljeća, dosegla sam vrh Europe, postao mjesto druženja i susreta vlasnika povijesnih vozila, prvenstveno i prioritetno legendarnih „fića“ u svim oblicima.

Znano je naime, da je svoje najveće sportske uspjehe, Đani Šverko ostvario upravo u jednom takvom „Abarthu 1000 TCR“, kakvog restauriranog i sređenog vjerodostojno onom kojim je pobjeđivao, ljubitelji brzina i štovatelji oktanskih velikana, mogu vidjeti i u Spomen sobi rodne kuće samog Šverka.

Neposredno pored, ispred buzetskog Narodnog sveučilišta Augustin Vivoda, okupljat će se štovatelji, prijatelji i svi koji čuvaju sjećanje na Đanija Šverka u subotnje jutro već od 9 sati.

Uz dvosatno druženje, neizbježne krafne i subotnji doručak, zasigurno će najviše biti onih za upravljačima legendarnog „fićeka“.

Duž Ulice II Istarske brigade bit će izloženi svi automobili kojima će se, prema tradiciji i najavama za ovu godinu doći iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije, ...

U 11 sati predviđen je polazak kolone vozila do buzetskog groblja i do vječnog počivališta ovog nezaboravljenog čovjeka.

Aranžmani cvijeća, poneki spomen vijenac, svijeće, poneka topla riječ prijatelja i najbližih mu iz kruga obitelji, muk i suza sjećanja obilježit će trenutke uz Đanijev grob.

Pola sata kasnije slijedi defile vožnja svih sudionika memorijalnog susreta prema ovogodišnjem cilju – povijesnom mjestašcu Draguć koji nosi i naziv „Istarski Hollywood“.

Razgledavanje kulturnih i povijesnih znamenitosti, uz popratne sadržaje, potrajat će od 12,30 do 15 sati, nakon čega slijedi povratak u Buzet i vožnja dionicom legendarne buzetske brdske staze od Mosta do Sv. Svetih i Peničića.

Upravo je tom cestom, u prvoj buzetskoj utrci 5. rujna 1982. godine Đani Šverko, prvi u Formuli, počasno odvezao dionicu koja je već godinama poprište završnice Europskog brdskog prvenstva.

Svim sudionicima od 16 sati, u Konobi Volta, priređuje se ručak i dodjela zahvalnica, dok je večernje druženje iza 19 sati u buzetskom ugostiteljskom objektu „Pizzeria&Grill Smile“.

Prvo su memorijalno okupljanje, u spomen na Đanija, organizirali njegovi prijatelji, štovatelji povijesnih vozila, da bi svih ovih godina „priču“ objedinjavala Đanijeva kćerka Mila Šverko.

Suorganizatori ove godine su Turistička zajednica Buzet, Turistička zajednica Središnje Istre i Općina Cerovlje.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.