WRC CROATIA RALLY Francuz Sebastien Ogier sa suvozačem Julienom Ingrassijom u posljednji dan svjetskog spektakla ulazi kao vodeći

Subota, 24. travnja 2021. 21:57 Napisao/la  Miroslav Krpan

Neuville  u cilj ušao tek s petim vremenom i zaostatkom više od 12 sekundi, bilo je to dovoljno da Ogier preuzme vodstvo

Neuville - Wydaeghe (Hyundai)
Neuville - Wydaeghe (Hyundai) Foto: Walter Sirotić

Svjetski broj „1“ drugog je dana nastavio ciklus najboljih vremena i već poslije jutarnjeg brzinca, devetog u nizu, preuzeo lidersku poziciju WRC Croatia rallya, održavajući je sve do večeri i zaključenja 16 do sada voženih brzinskih ispita u dva natjecateljska dana. Uz sve staze bilo je izuzetno puno gledatelja.

Francuz Sebastien Ogier, uz suvozača Juliena Ingrassia, u Toyoti Yaris WRC, u posljednji dan svjetskog rally spektakla na području Hrvatske, ulazi kao vodeći, s prednošću od sedam sekundi ispred momčanskih kolega, britanske posade Alfyn Evans-Scott Martin, dok je na trećoj poziciji najuspjšniji vozač prvog dana, do jutros vodeći Belgijac Thierry Neuville sa suvozačem Martijn Wydaegheom u Hyundai i20 Coupe WRC.

Njihov zaostatak za vodećima je 19,6 sekundi.

Kalkulacija njihova tima, i njih samih, u jutarnjim satima pred polazak iz servisa na Zagrebačkom velesajmu, odabirom guma, pokazala se lošom, posebno za cijeli dio prijepodnevnog programa četiri brzinska ispita voženih na širem karlovačkom području. I dok je Ogier na BI-9 Mali Lipovac-Grdanjci, dugom 20,30 km ostvario najbolje vrijeme, Neuville je u cilj ušao tek s petim vremenom i zaostatkom više od 12 sekundi.

Bilo je to dovoljno da Ogier preuzme vodstvo u ukupnom poretku, a Neuville padne na treće, iza Evansa. Na tom dugom jutarnjem brzincu, izvrsnim drugim vremenom sve je, ali i sebe samog, prema izjavi po okončanju brzinca, iznenadio mladi Francuz Adrien Fourmaux, kojem je ovo u momčadi „M-Sport“ sa Ford Fiestom WRC uz suvozača Belgijca Renauda Jamoula premijerni nastup u prestižnoj svjetskoj WRC seriji.

JAPANAC VOZI SVOJ NAJBOLJI WRC

Već na sljedećem, novom ujedno i najduljem brzincu drugog dana (20,77 km), dionice Stojdraga-Gornja Vas, stiglo je novo iznenađenje. Na „brzincu tisuću zavoja“, kako mu znalci tepaju, kroz Park prirode Žumberak, najbolje vrijeme ostvaruje 28-godišnji Japanac Takamoto Katsuta, 3,4 sekunde bolje od momčadskog kolege Ogiera. Bio je to njegov tek drugi najbolji BI u karijeri (prvi je bio u prosincu na rallyju u Monzi), a pokazat će se da i nije slučajan jer će tijekom dana isto ponoviti i na popodnevnoj „reprizi“ istog brzinca uz čak osam desetinki brže vrijeme.

Dok su Evans i Tanak ponovili treće i četvrto vrijeme s prethodnog brzinskog ispita, Neuville je nastavio lošijom serijom – tek osmim vremenom i gubitkom novih 14,6 sekundi. Treći brzinac dana Krašić-Vrškovec, na 11,11 km, donosi i trećeg pobjednika u nepuna dva sata vožnje. Ovog se puta najboljim pokazao Evans, a Neuville se „vraća“ u formu i sa zaostatkom tek osam desetinki ostvaruje drugo vrijeme na ovoj dionici.

Ogier je imao četvrto, ali već na slijedećem ispitu, kojim se okončava prvi dio dana, na dionici Vinski Vrh-Duga Resa (8,78 km) uz prijenos na HTV2, ponovo vozi najbrže. O moći, znanju i kvaliteti najboljeg svjetskog rally vozača govori i podatak da je večer uoči, upravo na našem tlu, osvojio šestoti put najbolje vrijeme nekog brzinskog ispita u svojoj WRC karijeri. Ujutro je startalo 59 posada, a prvi dio dana okončalo njih 53.

Poslije kratkog odmora, na popodnevnoj reprizi istim dionicama Neuville otvara nastup najboljim vremenom, Ogier ima problema i gubi desetak sekundi zbog puknuća gume. Ipak, dan je počeo i okončao s pobjedom na brzincima.

Drago mi je da sam imao dva rezervna kotača. Mislim da je današnji rezultat doista dobar. Bez tih oštećenja guma, prednost bi bila uvjerljivija, ali kako nije, onda neću o tome govoriti.Samo trebamo tako nastaviti voziti i izbjegavati poteškoće. Bit će zabavno u nedjelju, zaključio je drugi dan svjetski as broj jedan – Sebastien Ogier.

TROJAC U DESET SEKUNDI! IMA LI MJESTA ZA TANAKA?

Pretposljednji brzinski ispit drugog dana daje novu poslasticu. Ciljem u istom vremenu, od Krašića do Vrškovca prolaze Ogier i Neuville. Tek sekundu slabiji bio je Evans, a slijedili su Tänak i Katsuta. Ogier se nije dao i dan zaključio šest desetinki bržim prolaskom posljednjeg ispita ispred Evansa, pa je tako do sada osam puta imao najbolje vrijeme.

U posljednji treći dan ulazi s prednošću od 6,9 sekundi ispred Evansa i 10,4 Neuvillea.

Među njima trojicom, koji su unutar desetak sekundi vrijedi očekivati pobjednika Croatia rallya, sve u idealnim varijantama da niti jedan ne pogriše ili nema probleme. Tek tada šansu za postolje vidi i onaj koji zaostave sada „velikih“ 37,8 sekundi, ali za nešto i dostižnih. To je Ott Tänak, isti onaj koje je 2019.godine upravo Ogieru oteo kontinuitet osvajanja svjetske krune. Bilo kako bilo u Hrvatsku je stigao jedan lider, a iz Hrvatske će put novog četvrtog ogleda otići bodovno ojačan – novi lider prvenstva.

Niti 50 posada, trećeg i odlučujućeg dana, u nedjelju čekaju dvije izuzetne ekstremne dionice brzinskih ispita. Kultne su to rally destinacije znanih domaćih perjanica relija – što kultne „Delte“ na čijim je temeljima, na svojevrstan način, od 1974.godine građen i ovaj Croatia rally i „mlađahnog“ zagorskog natjecanja još jednog kulta – Kumrovca. Sve počinje u rano jutro 25.travnja, obzirom da se iz Servisa izlazi već u 6,32 sati.

Prvi jutarnji start je u 7,20 sati dionicom Bliznec-Pila (25,20 km), najduljom dionicom brzinaca ovog natjecanja, usponom na Sljeme iz Zagreba i spustom na zagorsku stranu. Potom, zasigurno poslastica oktanskog sportskog događaja godine, desetljeća, a i više - BI Zagorska Sela-Kumrovec (14,09 km) od 8,38 sati. Sama završnica je tzv. „power stage“ na kojem su vozačima na raspolaganju dodatni bodovi za Svjetsko prvenstvo.

Ponavljaju se od 10,11 sati, odnosno završnicom natjecanja u 13,18, uz prijenos na HTV2, nakon čaga će u Kumrovcu biti i svečano proglašenje prvog hrvatskog WRC Croatia rallya oko 14 sati.

BUTORAC - STIPERSKI NAŠI NAJBOLJI

Dugo je, sve do poslovice drugog dijela današnjeg programa najbolja hrvatska posada bio tandem oca i kćeri Krešimira i dore Ravenščak, ali tada im je asfalt bio malo uzak, a oni malo prebrzi. Već na prethodnom brzincu, prvom poslijepodnevnom, zastali su i domaću lidersku poziciju prepustili Mateu Butorcu i Marku Stiperskom. Zbog tehničkih kvarova prvog dana otpali su Viliam Prodan-Zoran Raštegorac, a na početku drugog dana Željko Magličić-Domagoj Nemak.

U konkurenciji za treći dan ostale su još tri hrvatske posade, na 39. mjestu Butorac-Stiperski (ujedno deveti u klasi RC4), 41. su Ivica Siladić-Jasna Durak, a 48., posljednji, povratnici u nastup, mladi Martin Ravenščak-Tomislav Tomašković.

Ukupni rezultati nakon drugog dana WRC Croatia rallya: 1. Ogier-Ingrassia (Toyota) 2:06:35,8 sati, 2. Evans-Martin (Toyota) +6,9 sekundi, 3. Neuville-Wydaeghe (Hyundai) +10,4, 4. Tänak-Järveoja (Hyundai) +37,8, 5. Fourmaux-Jamoul (Ford) +1:29,5 minuta, 6. Greensmith-Patterson (Ford) +2:23,8, 7. Katsuta-Barritt (Toyota) +2:46,5, 8. Breen-Nagle (Hyundai) +3:51,8, 9. Ostberg-Eriksen (Citroen) +7:06,0, 10. Suninen-Markkula (Ford) +8:09,6,... 39. Butorac-Stiperski (Peugeot) +40:06,1,... 41. Siladić-Durak (Ford) +42:24,3,... 48. M. Ravenščak-Tomašković (Ford) +1:16:22,6.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.