Počinje automobilistička sezona, u Skradinu se održava prva post-korona utrka u Europi

Petak, 19. lipnja 2020. 21:15 Napisao/la  Miroslav Krpan
Simone Faggioli
Simone Faggioli Foto: Miroslav Krpan

Skradinska brdska staza, jedna od najljepših u nas, očekuje 124 automobilista iz šest europskih zemalja, a stižu i europski prvaci

U pomalo čudnim okolnostima ulazimo u jednu novu oktansku eru.

Iako je prvi val pandemije korona virusa za nama, ovog se vikenda u Hrvatskoj otvara europska automobilistička scena.

Upornost i trud entuzijasta šibenskog Autokluba Mihovil za sada se pokazao opravdanim s obzirom da su unatrag više od mjesec dana definirali novi ovogodišnji termin tradicionalne međunarodne „14. Nagrade Grada Skradina 2020.“, koju su promocijski prezentirali sloganom „Bit će trke priko Krke“.

Prema svim pokazateljima bit će ovo prva automobilistička utrka u Europi, u ovom „novom normalnom“ postkorona periodu, pa je očito i to razlogom čak 124 prijavljena automobilista iz šest europskih zemalja: Italije,Austrije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovenije i Hrvatske.

Broj prijavljenih obećava vrhunski automobilistički događaj na jednoj od ponajboljih i zasigurno najljepših hrvatskih brdskih staza, dugoj 3.387 metara.

Među prijavljenima, brojem prednjače hrvatski automobilisti, čak 97 iz 30 klubova, ali posebnu pažnju zasigurno privlači dolazak višestrukih europskih prvaka na brdskim stazama, dvojici Talijana, koji iz 2019.godine dijele naslov kontinentalnog prvaka Kategorije II. Simone Faggioli (Norma M20FC) i Christian Merli (Osella FA30Zytec LRM) u prestižnim su se protitipovima, do sada na hrvatskim prostorima, ogledali isključivo na buzetskoj stazi u okviru FIA Prvenstva Europe.

Dolazak ove dvojice asova, a uz njih još deset formula i prototipova, garancija je vrhunskog spektakla.

U domaćem „dvorištu“ hrvatske automobiliste predvode aktualni državni prvak Kategorije I Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) u „Seat Leonu R 32T“ i viceprvak Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) u robusnom „Mitsubishi Lanceru Evo IX“.

Skradinska utrka, kojom se zapravo otvara ovogodišnje hrvatsko brdsko prvenstvo, u novom ciklusu kalendara do kraja 2020., pokazat će s čime treba računati i koliko će ova „kraća“, ali kud sreće „slađa“ sezona biti zanimljiva. Brojna iskusna imena, ali i dobar dio novih i mlađih vozača, dobra su garancija za pregršst uzbuđenja uz staze pored kojih će, u skladu s brojnim ograničenjima, ali i obvezama okupljanja uslijed „korone“, zasigurno biti brojni ljubitelji brzina.

Ipak, u generalci treba očekivati juriš na, barem domaću pobjedu, višestrukog hrvatskog prvaka Kategorije II i aktualnog rekordera staze Mađara Laszla Szasza (AK Dubrovnik Racing) u formuli „Reynard Zytec F3000“.

Subotnji program, 20. lipnja, predviđa verifikaciju vozača i tehnički prijem vozila od 8 do 11,30 sati, dvosatne neslužbene treninge od 12,15 sati, nakon kojih od 15,30 sati slijede dva službena treninga.

U nedjelju, 21. lipnja, u 11,30 sati organizatori su predvidjeli svečano otvaranje utrke, a potom u 12 sati prvu bodovnu vožnju.

Druga je na rasporedu oko 14,30 sati.

                                                Miroslav KRPAN</div>