SP prikoličara: Čak 177 motociklista iz 17 zemalja svijeta na oktanskoj manifestaciji na dva i tri kotača

Subota, 15. lipnja 2013. 23:03 Napisao/la  Miroslav Krpan

Pored niza treninga subotnji dan pod paklenim temperaturama protekao je bez većih problema. Tek poneki pad, brza i efikasna liječnička intervencija srećom bez posljedica po vozače

Automotodrom Grobnik ovog je vikenda ugostio 177 motociklista iz 17 zemalja svijeta na tradicionalno najvećoj hrvatskoj oktanskoj manifestaciji na dva i tri kotača – Svjetskom prvenstvu motocikala s prikolicom i 60. utrci Prvenstva Alpe Jadran. Organizator Automotodrom Grobnik d.o.o. i Moto klub Kvarner izvrsno su pripremili „Croatia osiguranje FIM Sidecar World Championship 2013.“, drugu utrku sezone motociklističke „formule 1“ na tri kotača, devetu u nizu, te „Kvarner Region AAC“ – jubilarnu utrku najstarijeg ali i najcjenjenijeg europskog regionalnog motociklističkog prvenstva.

 

Pored niza treninga subotnji dan pod paklenim temperaturama protekao je bez većih problema. Tek poneki pad, brza i efikasna liječnička intervencija srećom bez posljedica po vozače. Događaj dana bila je prva od dvije bodovne utrke prikoličara, ona kraća od  deset krugova – „sprint race“. Očekivan je veliki troboj do sada vodećih u Prvenstvu njemačkog tandema Jörg Steinhausen-Ashley Hawes,  potom čestih pobjednika Grobnika, ali i dvostrukih svjetskih prvaka Finca Pekke Päivärinte s kopilotom Švicarcem Adolfom Hännijem, te još jednog njemačkog tima Kurt Hock-Enrico Becker.

 

U konkurenciji 17 timova poveo je Steinhausen, ali već u drugom krugu prestiže ga  Hock i na čelnoj poziciji vozi svega dva kruga. U prvi plan tada izbija stari lisac i izvrsni poznavatelj grobničke staze Päivärinta i sve do cilja održava prednost da bi pobjedu „sprint race“ ostvario sa 2,031 sekundom prednosti ispred Steinhausena, dok se Hock morao zadovoljiti trećom stepenicom pobjedničkog postolja. Vrijedi spomenuti još dva rezultata – devetu poziciju Slovenca Janeza Remšea kojem je kopilot  Britanac Jammie Biggs, te hrabru borbu sa muškom moto elitom ženskog tandema Švicarki Sophie Kirchofer i Anne Burkard. Iako ih je većina prestigla za krug nisu bile posljednje. Nova im se prilika pruža već u nedjeljnoj duljoj i težoj „gold race“ kada će se voziti 18  krugova sa startom u 12,45 sati, a vjeruje se da će tehničke probleme prevladati i svojevremeni svjetski prvaci i pobjednici Grobnika Britanci braća Ben i Tom Birchall koji su subotnju utrku gledali iz boxova.

 

Pored prikoličara subotnji su program treninzima za glavne utrke iskoristili sudionici AAC i International Classic GP. Upravo na motociklima iz kasnih 70-tih ICGP  očekivano najbolji bio je Francuz Guy Bertin ali skromnom prednošću od 91 tisućinke sekunde ispred Talijana Michele Contia, obojica na Kawasakiu KR, dok će sa treće pozicije krenuti poznati Britanac Ian Simpson (BSR).

 

Slovenci Luka Dečko (Superstock 600) i apsolutni rekorder Grobnika Marko Jerman u dvije klase – SuperStock 1000 i Superbike ostvarili su najbolja vremena treninga i kreću sa prvih pozicija. U preostale dvije to je pošlo za nogom Talijanu Gabriele Gnaniu (125 GP) i Austrijancu Jochenu Rotteru (SS-Moto2). Od hrvatskih motociklista  iz prvog reda startaju Talijan Luca Tommasini (Križevci) i Marin Ivanov (Azalea Zadar) u SStock 600, te Dario Horvat (1.HMK Zagreb) u SStock 1000, dok će Riječanin Marko Erceg (MK Kvarner) u istoj klasi startati iz drugog reda s pete pozicije.

 

Nedjeljni program počinje slobodnim treninzima (warm up) u 8 sati, od 10 sati slijede utrke Prvenstva Hrvatske oldtimer, Alpe Jadran classic i oldtimer, te International Classic GP, da bi u 12,45 startala utrka dana „Gold race“ GP SC. Sve do 17 sati na rasporedu su preostale utrke Prvenstva Alpe Jadran i druga utrka ICGP.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.