VN Kine: Fernando Alonso najboljom strategijom do velikog slavlja

Nedjelja, 14. travnja 2013. 12:02 Napisao/la  SC

Kimi Raikkonen uspio je doći do druge pozicije iako je imao problema na startu. U infarktnoj završnici Lewis Hamilton je obranio treće mjesto ispred Sebastiana Vettela koji je na mekšim gumama kroz četiri posljednja kruga nadoknadio 12 sekundi zaostatka

Fernando Alonso pobjednik je Velike nagrade Kine! Kimi Raikkonen uspio je doći do druge pozicije iako je imao problema na startu i pao nekoliko pozicija u poretku. U infarktnoj završnici Lewis Hamilton uspio je obraniti najniže mjesto na pobjedničkom postolju ispred Sebastiana Vettela koji je na mekšim gumama u posljednjem stintu kroz četiri kruga nadoknadio 12 sekundi zaostatka. Peto mjesto dohvatio je Jenson Button s identičnom strategijom koju je koristio i Red Bull za Sebastiana Vettela.

VN Kine
Rezultati: 1. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari) 1h36:26.945, 2. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus) +10.1 sek, 3. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) +12.3 sek, 4. Sebastian Vettel (NJEM/Red Bull) +12.5 sek, 5. Jenson Button (VBR/McLaren) +35.2 sek, 6. Felipe Massa (BRA/Ferrari) +40.8 sek, 7. Daniel Ricciardo (AUS/Toro Rosso) +42.6 sek, 8. Paul di Resta (VBR/Force India) +51.0 sek, 9. Romain Grosjean (FRA/Lotus) +53.4 sek, 10. Nico Hülkenberg (NJEM/Sauber) +56.5 sek....

Felipe Massa u prvom stintu utrke je izgledao odlično i imao je nekoliko prilika da prođe ispred svog momčadskog kolege. Ipak, to se nije dogodilo i kasnije je upao u gužvu nakon prvih zaustavljanja u boksu. Odličan rezultat zabilježio je i Daniel Ricciardo. Sedmo i dvanaesto mjesto za Toro Rosso.

Razočarani će sigurno ostati Romain Grosjean, Nico Rosberg i Sergio Perez, obzirom da su sva trojica poraženi od momčadskih kolega. Iz utrke su ispali Nico Rosberg, Mark Webber, Adrian Sutil i Esteban Gutierrez.

Alonso je u utrku krenuo sa treće pozicije ali Ferrariji su sjajan posao obavili već na startu, iskoristivši jako loš ulazak u utrku Kimija Raikkonena koji je u utrku krenuo sa druge pozicije.

U petom krugu Alonso i Massa u jednom potezu zaobilaze i Mercedesovog Lewisa Hamiltona, koji je imao pole position, a potom je uslijedila strateška bitka.

S obzirom da su svjetski prvak Sebastian Vettel te McLarenov Jenson Button krenuli na tvrđim gumama i potpuno drugačijim planovima, poredak se na vrhu često mijenjao, no Alonso - koji je vrlo emotivno proslavio pobjedu s Ferrarijevom zastavom - ništa nije prepustio slučaju. Nizao je vrlo brze krugove te uspio parirati vremenima svojih konkurenata na svježim gumama čak i kada je na svom Ferrariju imao starije.

- Hvala svima na podršci tijekom cijelog vikenda, navijači su bili izvanredni. Što se tiče utrke, od početka do kraja je sve bilo odlično. Prema gumama smo bili bolji nego što smo očekivali. Osjećaj je odličan, pogotovo nakon Malezije jer smo imali pritisak da završimo utrku. U odnosu na početak prošle sezone - ovo je odlično, imamo razloga biti optimistični. U posljednjem stintu smo imali još brzine u bolidu koju nismo iskoristili. Nadam se da ćemo potencijal iskazati u Bahreinu idućeg tjedna. - rekao je nakon utrke pobjednik Alonso

Poredak vozača
1. Vettel 52m 2. Raikkonen 49, 3. Alonso 43, 4. Hamilton 40, 5. Massa 30, 6. Webber 26, 7. Button 12, 8. Rosberg 12, 9. Grosjean 11, 10. Di Resta 8, 11. Ricciardo 6, 12. Sutil 6, 13. Hulkenberg 5, 14 Perez 2, 15. Vergne 1 bod.
Poredak konstruktora: 1. Red Bull 78, 2. Ferrari 73, 3. Lotus 60, 4. Mercedes 52, 5. Force India 14, 6. McLaren 14, 7. Toro Rosso 7, 8. Sauber 5 bodova.

Do druge pozicije naposljetku je stigao Räikkönen, kojega je u 16. krugu udario McLarenov Sergio Perez te je do kraja utrke vozio s oštećenim bolidom. No, to se nije osjetilo na Finčevim vremenima, koji tako ima još jedan veliki razlog za zadovoljstvo.

- Na kraju krajeva, možemo reći da je utrka bila prilično O.K. Dok sam pretjecao Pereza otišao sam van staze jer sam ga pokušao izbjeći i tako sam oštetio prednje krilo. Na sreću - mogao sam nastaviti, iako je bolid izgubio nešto downforcea. Dobra utrka, nadam se da ćemo idući put biti bolji, poruka je drugoplasiranog Kimija Raikkonena

Hamilton je ciljem prošao kao treći, premda ga je u posljednjem krugu dostigao Vettel, koji je završnicu vozio na svježim mekšim gumama. Britanski se vozač uspio obraniti i osvojiti novo postolje za svoju novu momčad.

- Sretan sam s današnjim rezultatom. Odličan rezultat za ekipu, solidni bodovi. Nažalost, nismo imali brzine kao pobjednički dvojac. - kratko je rekao trećeplasirani Lewis Hamilton

Iduća utrka vozi se za sedam dana za Veliku nagradu Bahreina.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.