VELIKA NAGRADA INDIJE

Raikkonen slavio, briljantan Vettel treći!

Nedjelja, 04. studenog 2012. 15:49 Napisao/la  M. B.

Raikkonen je upisao 19. pobjedu u karijeri. Vettel je krenuo sa zadnje pozicije zbog kazne zarađene u kvalifikacijama

 Kimi Raikkonen, vozač Lotusa, pobjednik je Velike nagrade Indije! Raikkonen je upisao 19. pobjedu, prvu nakon 2009. godine i Velike nagrade Belgije, ali priča dana bio je sjajni Sebastian Vettel (Red Bull) koji je s posljednjeg mjesta na startu stigao na treću poziciju, dok je Fernando Alonso zauzeo drugo mjesto.

Sebastian Vettel odvozio je fenomenalnu utrku. Nijemac je krenuo sa zadnje pozicije iz boksa jer je na kraju kvalifikacija imao nedovoljno benzina za analizu. Ali vozač Red Bulla hrabro je krenuo u  utrku, u 14. krugu otišao je boks zbog problema s prednjim krilom za vrijeme dok je na stazi bio safety car. Naime, Rosberg je naletio na Karthikeyana koji je odjednom usporio, a vozač Mercedesa sa  svojim bolidom doslovno je preletio Karthikeyana.

Ukupan poredak
1. Sebastian Vettel 255, 2. Fernando Alonso 245, 3. kimi Raikkonen 198, 4. Mark Webber 167, 5. Lewis Hamilton 165, 6. Jenson Button 153, 7. Felipe Massa 95...

Vettel se nastavio probijati, u 20. krugu zbog tehničkih problema odustao je Lewis Hamilton koji je do tog trenutka sigurno vodio, a prvo mjesto preuzeo je Kimi Raikkonen.  Vettel je drugi put u boks otišao u 38. krugu, na stazu je izašao ispred skupine bolida koja je na kraju bila krivac za novi safety car koji je u potpunosti približio Vettela vodećim u utrci.

Na kraju svega zbog sudara je kažnjen Sergio Perez s deset sekundi zaustavljanja u boks, dok su Romain Grosejan i Mark Webber morali odustati.

Krenula je luda završnica, Alonso je nizao brze krugove i lovio vodećeg Raikkonena, a Vettel Buttona. Kada se činilo da će nakon nekoliko pokušaja odustati, vozač Red Bulla još jednim sjajnim potezom prošao je Buttona.

- Vjerovao sam da mogu doći do pobjedničkog postolja. Imao sam loš start, htio sam se što prije probiti. Rekao sam idemo na sve ili ništa, uživao sam. Bilo je jako teško proći Buttona, mislio sam da ću ga lakše proći. Uspio sam se na kraju progurati. Dvije utrke su do kraja, svašta se može dogoditi. Krenuli smo sa zadnjeg mjesta i mogli smo sve zaj... Ali nismo i radujem se posljednjim utrkama i vjerujem da možemo osvojiti naslov svjetskog prvaka, rekao je Vettel.

U istom trenutku Alonso se pokušavao približiti vodećem Raikkonenu na ispod jedne sekunde da bi mogao upotrijebiti DRS. Španjolski vozač nije uspio u svojoj namjeri, i Raikkonen je mogao slaviti.

- Zadnji put su me kritizirali jer se nisam dovoljno smiješio. Drago mi je zbog momčadi, ovo je bila teška sezona. Nadam se da će nam ovo dati samopouzdanja i otvoriti nam put prema novim pobjedama. Sada ćemo proslaviti, a ujutro kada budemo umorni, bit će nam lakše jer ćemo se sjetiti zašto smo slavili, rekao je Raikkonen.

Alonso nakon Indije zaostaje deset bodova za Vettelom u ukupnom poretku.

 - Vrlo sam sretan. Nismo bili prebrzi, morali smo se boriti. Imali smo dobru strategiju koja nam je otvorila da se borimo. Uhvatili smo Raikkonena na kraju, ali drugo mjesto je bilo maksimum, rekao je Fernando Alonso.

Rezultati VN Indije:  1. Kimi Raikkonen 1:45:58.667, 2. Fernando Alonso + 0.852, 3. Sebastian Vettel + 4.163, 4. Jenson Button + 7.787, 5. Pastor Maldonado + 13.007, 6. Kamui Kobayashi + 20.076, 7. Felipe Massa + 22.896...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.