VN Bahreina: Sebastian Vettel pobjednik fantastične utrke

Nedjelja, 21. travnja 2013. 15:58 Napisao/la  SC

Četvrta utrka sezone bila je prepuna fantastičnih pretjecanja, velikih borbi, pa čak i među momčadskim kolegama (dodirivali su se Button i Perez u dva navrata)

Nijemac Sebastian Vettel u Red Bullu pobjednik je Velike Nagrade Bahreina. Četvrta utrka sezone bila je prepuna fantastičnih pretjecanja, velikih borbi, pa čak i među momčadskim kolegama (dodirivali su se Button i Perez u dva navrata). Devet sekundi za prvim dvostrukim pobjednikom sezone zaostao je Kimi Raikkonen u Lotusu a treće mjesto pripalo je drugom vozaču Lotusa Francuzu Sebastianu Grosjeanu koji je u utrku startao kao jedanaesti. Sjajno je i četvrto mjesto Britanca Paula Di Reste za Force Indiu.

VN Bahreina, rezultati
1. S. Vettel (NJEM/Red Bull) 1:36:26.945, 2. K. Räikkönen (FIN/Lotus) +9.1s, 3. R. Grosjean (FRA/Lotus) +19.5s, 4. P. Di Resta (VBR/Force India) +21.7s, 5. L. Hamilton (VBR/Mercedes) +35.2s, 6. S. Perez (MEK/McLaren) +35.9s, 7. M. Webber (AUS/Red Bull) +37.2s, 8. F. Alonso (ŠPA/Ferrari) +37.5s, 9. N. Rosberg (NJEM/Mercedes) +41.1s, 10. J. Button (VBR/McLaren) +46.6s...

Svjetski prvak Vettel najveći je dio posla obavio u uvodnom dijelu utrke kada je pretekao Nicu Rosberga te mirno sačuvao prednost do kraja. Već su prvi krugovi pokazali da će utrka biti bogata zbivanjima. Fernando Alonso prestigao je Vettela u prvom krugu, no branitelj naslova je odmah uzvratio, Paul di Resta je prestigao Felipea Massu kojemu je ostalo oštećeno prednje krilo, a Adrian Sutil pao je na kraj poretka nakon dodira, čime je djelomično pokvarena dobra pozicija Force Indije.

Vodeći na startu, Nico Rosberg, sukladno najavama nije izdržao te je tijekom utrke padao sve do devete pozicije, a Vettel je poveo u trećem krugu i više nije ispuštao kontrolu.

- Hvala svima. Imali smo odličnu utrku i hvala momčadi na besprijekornoj utrci. Znao sam da moram na startu odjuriti i bolid je bio sve bolji i bolji s vremenom. Odmah u prvom zavoju bilo je gusto posebno s Fernandom s vanjske strane, ali to sam brzo vratio. S Nicom je bilo malo teže, ali na kraju sam ga uspio preteći uz pomoć KERS-a. Nismo očekivali da ćemo biti tako brzi, nemamo najjači motor, ali najbolja trojica koriste njihove motore i čestitam im na tome. - rekao je nakon utrke pobjednik Sebastian Vettel.

Ukupan poredak
Vozači: 1. Vettel 77, 2. Raikkonen 67, 3. Hamilton 50, 4. Alonso 47, 5. Webber 32, 6. Massa 30, 7. Grosjean 26, 8. Di Resta 20, 9. Rosberg 14, 10. Button 13, 11. Perez 10, 12. Ricciardo 6, 13. Sutil 6, 14. Hulkenberg 5, 15. Vergne 1 bod; Konstruktori: 1. Red Bull-Renault 109, 2. Lotus-Renault 93, 3. Ferrari 77, 4. Mercedes 64, 5. Force India-Mercedes 26, 6. McLaren-Mercedes 23, 7. Toro Rosso-Ferrari 7, 8. Sauber-Ferrari 5 bodova.

Problemi za Ferrari nastavljeni su u osmom krugu, kada se Alonsu zaglavilo stražnje krilo te je morao neplanirano u boks i izgubio je priliku opet se boriti za vrh poretka. Massi je dva puta tijekom utrke pukla stražnja desna guma i naposljetku je završio tek na 15. mjestu.

Iza Vettelovih leđa smjestila su se oba Lotusova vozača, Kimi Räikkönen i Romain Grosjean, koji su izvrsno pripremljenim strategijama i čuvanjem guma stigli s 8. i 11. pozicije do drugog i trećeg mjesta na cilju te tako posložili identično pobjedničko postolje kao i prošle godine. Finac je istovremeno nastavio svoj neprekinuti niz utrka u kojima osvaja bodove.

-   U subotu nije bilo idealno i pokušali smo odraditi samo dva ulaska u boks. Na početku sam izgubio dva mjesta no bolid se popravio i mogao sam pritisnuti do kraja.- kratko i jasno poručio je Raikkonen

- Cijela momčad je naporno radila i bolid je danas bio odličan. Naša početna strategija bila je drugačija od ostalih te je bolid bio konzistentan i mogli smo pritiskati, što rezultat i pokazuje. - dodao je Finčev momčadski kolega Romain Grosjean,

Iza vodećih često su se vodile itekako zanimljive i neizvjesne borbe te su gledatelji imali što vidjeti, a u posebnu se priču prometnuo McLarenov Meksikanac Sergio Perez, osvajač šestog mjesta. Bio je vrlo brz te je u dva pokušaja pretjecanja dotaknuo momčadskog kolegu Jensona Buttona, koji je bio vidno nezadovoljan time. Perez je tri kruga prije kraja "na mišiće" zaobišao i Alonsa, a naposljetku i Marka Webbera. Red Bullov vozač pao je u završnici na sedmu poziciju.

Još je jedna dobra utrka iza Mercedesovog Lewisa Hamiltona, koji je u odličnom dvoboju nadjačao Webbera i na kraju zauzeo peto mjesto, a poredak prvih deset vozača zaključio je Button. Nakon utrke slijedi istraga zbog incidenta između Marka Webbera i Nice Rosberga, zajedno s opasnim puštanjem iz boksa Van der Gardea.

Za tri tjedna oktanski cirkus seli u Europu, a prva je na redu Španjolska.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.